ארה"ב מתערבת: לא להגדיל את התקציב
לקראת הדיון הצפוי היום בממשלה על התקציב ועל רקע הויכוח, אם להגדיל את התקציב ב-1.7% או ב-2.5%, שלח משרד החוץ האמריקני מכתב למשרד האוצר הישראלי ובו הזכיר לישראל כי ארה"ב לא תחתום על ערבויות אם ישראל תגדיל את התקציב ב-2.5%
הממשל האמריקאי מתעניין בסוגיית אישור התקציב בממשלה, וכורך אותה בהמשך מימוש תוכנית הערבויות. ל"כלכליסט" נודע כי באחרונה שיגר משרד החוץ האמריקאי מכתב למשרד האוצר בירושלים, שבו הוא שב ומזכיר כי העמידה במסגרת התקציב שנקבעה היא תנאי לאישור המנה הבאה של הערבויות של ממשלת ארצות הברית.
במסמך שחתמו עליו ב־22 באוקטובר 2007 מנכ"ל האוצר ירום אריאב ותת־שר החוץ האמריקני לענייני כלכלה דניאל סאליבן. בנספח נכתב כי "ממשלת ישראל תעשה כל מאמץ להבטיח שתקציב 2009 לא יגדל ביותר מ־1.7% בהשוואה לתקציב 2008, וכי הגירעון התקציבי בשנים 2011–2009 יהיה פחות מ־1%".
התוכנית שעליה מדובר היא סיבוב הערבויות השני שאישר הממשל האמריקאי לישראל באמצע 2003, בהיקף כולל של 9 מיליארד דולר. מתן הערבויות מאפשר לממשלת ישראל להנפיק איגרות חוב בשוקי ההון הבינלאומיים בריבית נמוכה מזו שהיתה יכולה להשיג בכוחות עצמה. עד היום ניצלה ישראל רק חלק ממסגרת הערבויות, ומה שעומד כיום על הפרק הוא אישור המנה הרביעית והחמישית של המסגרת הכוללת, בהיקף של כ־3.8 מיליארד דולר.
הממשלה דנה היום בתקציב המדינה
הממשלה תתכנס הבוקר לדיון המסכם בהצעת תקציב 2009 ובחוק ההסדרים הנלווה אליו. על רקע ההתנגדות של שרי העבודה וש"ס והצהרותיהן, לפיהן יצביעו נגד התקציב, קיים שר האוצר רוני בר־און במהלך השבוע החולף פגישות אישיות עם כל שרי הממשלה.
בשלב זה מתבצרים כל הצדדים בעמדותיהם: האוצר מתכוון להגיש את התקציב במתכונתו הנוכחית, הכוללת הגדלת מסגרת התקציב ב־1.7% בלבד וקיצוץ כ־7 מיליארד שקל, ואילו שרי העבודה מוסיפים לתבוע את הגדלת מסגרת התקציב בכ־2 מיליארד שקל נוספים, ובש"ס דורשים להשתמש בעודפי תקציב משנים קודמות.
ההערכה היא כי במהלך הדיון הארוך הצפוי היום בממשלה יצליחו השרים המתנגדים לתקציב ולחוק ההסדרים להכניס שינויים לא מעטים בהצעות האוצר. אם התקציב וחוק ההסדרים אכן יאושרו היום בממשלה, הם יוחזרו לאגף התקציבים באוצר לצורך הכנת הצעת התקציב המפורטת והמעודכנת, שתוגש לאישור הכנסת בסוף אוקטובר.
כמו בכל שנה, גם הפעם הקרב העיקרי על התקציב צפוי להתקיים בוועדת הכספים, שגם היא צפויה להכניס בו שינויים רבים. בסוף השבוע שיגר גם נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש מכתב לשרי הממשלה, וקרא להם לדחות את אישור התקציב עד לאחר הבחירות בקדימה.