להסתכל לשיגעון ב'לבן של העיניים'
מיזם ספרותי חדש - "עקלקלות" מאגד יצירות קצרות של סופרים עבריים מוכרים, לצד כותבים מבטיחים בראשית דרכם, ושלושה כותבים המתמודדים עם פגיעה נפשית, בוגרי סדנה לכתיבה ספרותית שערכה עמותת "אנוש". היוצרים כותבים באופן כן ואמיץ על הנפש, וגם מדברים עליה, בפאנל שיערך בשבוע הבא בתל אביב
"קשה לי להגיד מה זה המחלה, פעם זה היה לי נוח להיות חולה נפש כי ההגדרה הזאת מאפשרת לך לא להחליט, נותנת לך להיות בתוך הגולם, תהליך פנימי שכלפי חוץ לא רואים אותו". מי שעומד מאחורי הצהרה כנה זו הוא ספיה דיו הנס (35), יוצר המתמודד עם מחלת נפש, שסיפור קצר שלו מופיע בספר חדש ומיוחד "עקלקלות", המציג סיטואציות שונות, הנוגעות בחיים ובנפש.
"עקלקלות", מאגד 25 יצירות קצרות של סופרים עבריים מוכרים (חלקם כתבו במיוחד
לטובת הפרויקט), לצד כותבים מבטיחים בראשית דרכם, אליהם חברו שלושה כותבים המתמודדים עם פגיעה נפשית, שנבחרו מבין עשרות כותבי סיפורים שהשתתפו בסדנה לכתיבה ספרותית שערכה עמותת "אנוש" במהלך השנה. "עקלקלות" הוא הספר השני בסדרת האנתולוגיות שיזמה "אנוש" (הראשון,"צלליות", יראה אור ב- 2005, בהוצאת זמורה ביתן, ועריכת אתגר קרת).
"נפש פגועה ופגומה היא יסוד אנושי משותף לכולנו - כמו כל המחלות והפגמים. ההבדל היחיד בין אדם לאדם הוא המידה". אומר אייל מגד, ממשתפי האנתולוגיה שיוצאת לאור בהוצאת "ספרא" של איגוד הסופרים, ובעריכת אילן בלום. בשבוע הבא בתיאטרון תמונע התל-אביבי, יתקיים פאנל בהנחיית קובי מידן ובהשתתפות מגד, רן יגיל, דיו הנס וחיים נגיד יו"ר איגוד הסופרים. פרט למגד נכללים בפרויקט גם א.ב יהושוע, אמיר גוטפרוינד, לאה איני ואחרים. גם עידו קליר, בנה של דליה רביקוביץ' והאחראי על עזבונה, תרם סיפור מפרי עטה לספר.
עטיפת הספר "עקלקלות". עיצוב העטיפה - נולי עומר
הסופרים, לא הססו לגעת בנושא המורכב, ובחרו להסתכל לשיגעון ב'לבן של העיניים': א.ב יהושוע מבכה בסיפור קצר, את יחסי אב משורר מיוסר ובן תמהוני; איל מגד מכיר בפגיעות הנפש; דליה רביקוביץ' מתארת חוויות אחרונות מבית חולים פסיכיאטרי; יעל ישראל כותבת על יחסי אם חד-הורית תל אביבית עם אמה חולת הנפש המאושפזת; אמיר גוטפרוינד מספר על טראומות בין דוריות של שואה, ואליענה אלמוג מציגה התבוננות שקטה בטירוף.
על עיצוב עטיפת הספר חתומה נולי עומר (מהצמד "דבי ונולי"), העוסקת גם באומנות פלסטית, "בכל תחלואה או קטסטרופה אפשר לראות את הצד הקומי" מסבירה עומר, שתרמה, כמו כל הכותבים והוצאות ספרים המשתתפות באנתולוגיה, את התמלוגים מרווחי הספר ל"אנוש".
"זה נראה לי כמו פלא, איך זה יוצא מתוכי"
"אני כותב מה שאני מרגיש, זה כמו מסאג', אני הולך לפי הרגש מה שנעים לך לכתוב". מספר דיו הנס, שפִּיצוּנְפִּינְצִיפִּיצִיתָה - סיפור קצר שלו, מופיע בספר. "ב- 2003, כבר הייתי אחרי עשר שנות נדודים ואי הצלחות להשתלב בשום דבר - לימודים ועבודות רבות. אחרי עוד סיור חיפוש עבודה בעיר הולדתי קריית גת,
חזרתי הבייתה, רציתי ליצור משהו משמעותי בעל ערך, חשבתי לצייר, לא היו דפים אז התחלתי לכתוב".
מאז ללא יוצא מן הכלל, מידי בוקר מעלה דיו הנס על הכתב סיפורים קצרים וארועים. "כל יום - ממש תופעה, זה נפשי. לא קשור מה קורה או לא קורה, עד היום זה נראה לי כמו פלא, איך זה יוצא מתוכי", מוסיף דיו הנס בהתלהבות. "כשאני מתחיל לכתוב מילה אני לא מפסיק, גם אם היא לא קיימת ואין לה משמעות. אני לא מוחק כלום. כשאני לא כותב זה יושב לי בראש כבד כזה".
דיו הנס הוגה מילים חדשות שמצליחות להעביר את כוונותיו בצורה מדויקת. לדוגמא, כשנשאל על הסיפור שכתב הסביר "לדעתי, 'סיפורת' נשמע כמו של מורות כזה, במקום זה אולי עדיף להשתמש ב"סוּפּוּר" כמו חומוס, לנגב סופור טוב נראה לי יותר מתאים". על הסיפור הוא מוסיף "זה על אבא ובן, הילד די קטן, גם לי יש ילד בן שנתיים וחצי. הם מטיילים ביחד, והאבא לא מתבייש להיות מי שהוא ליד הילד, יש הרבה אהבה בין האבא לבן".
כשנשאל על ההתמודדות עם מחלת הנפש התקומם דיו הנס על הכינוי "מתמודד", "זה נשמע כמו מכבסת מילים וחשש להגיד את המילה האמיתית". דוגמאות למילים נוספות מבית היוצר של דיו הנס, הן מִבְעוֹל- לאיבר מין גברי, ומָשׁקָקָה לאיבר מין נשי.
לתחנה לבריאות הנפש הגיע דיו הנס בעקבות לחץ משפחתי: "כך הכרתי את "אנוש" ואת סדנת הכתיבה אליה נסעתי במיוחד לרמת השרון. היו רגעים מאוד יפים, מאוד עזר, גם ההתמודדות עם הנסיעה לשם, גם החברה, והיחס - העוגות הקפה, החוויות הקטנות האלו".
ערן צור. "השדה יתמלא בפליאה, איך שהוא שר את שירו, פרח משוגע"
איך שהוא שר את שירו, פרח משוגע
בין הדיון הספרותי בפאנל, והקראת סיפורים קצרים מהספר, יספק הזמר ערן צור הפוגות מוסיקליות. "יש לי נגיעה לנושא הזה, הנושא של החריג בחברה, וראיתי חבר טוב שהשתגע ונכנס למערכת הפסיכיאטרית", אומר צור. "זה נראה לי ראוי, המאמץ הזה". צור ישיר בין השאר את "פרח שחור", שיר פרי עטו בו מופיעה השורה: "אך בלילה יזקוף קומתו, השדה יתמלא בפליאה, איך שהוא שר את שירו, פרח משוגע".
"בטבע אין פרחים שחורים" מסביר צור, "הוא נמצא בשדה של פרחים לבנים, וכולם מצביעים עליו, הפליאה היא על היצירתיות שלו, כמו שיר או סיפור מאוד מוצלח, שגורם לשדה להתפלא. אני מאמין בחיבור בין יצירתיות לבין הנפש ועקלקלותיה, ושמח שניתנת כאן במה למתמודדים להציג כשווים את יצירותיהם. חשוב לתת לאנשים שעברו בעיות נפשיות את הדרך חזרה לחיים. בשביל הרבה מהם הדברים הכי פשוטים כמו לעמוד מול קופאית זה אתגר שדורש תמיכה".
הספר "עקלקלות" יושק ביום ג', 2.9.08 ב- 21:30, בתיאטרון תמונע, רחוב שונצינו 8 תל-אביב, בערב ספרותי בהנחיית קובי מידן. בערב ההשקה יכללו קטעי קריאה מתוך הסיפורים שקובצו בספר, ופאנל סופרים. מחיר כניסה: 50 שקלים שיועברו לטובת עמותת "אנוש ". להזמנת כרטיסים: 03-5611211