שתף קטע נבחר
 

האם הגרושה ביקשה להגר לקנדה עם הילדים

תביעת הגירה מוגשת כשההורה המשמורן רוצה לעבור לחיות בחו"ל, לתקופה ממושכת או לצמיתות, ואין הסכמה מה עדיף לילד: להצטרף להורה המהגר או להישאר עם ההורה השני

סוגיית ההגירה היא הקשה ביותר, לדעתי, בדיני משפחה. לא משנה מה תהיה פסיקתו של בית המשפט באותו תיק, הקטין יהיה חייב להיפרד מאחד מהוריו. אלא שהפעם, הפרידה תהיה במובן המלא של המילה, שכן אחד ההורים לא רק עוזב את הבית, אלא עובר להתגורר בארץ אחרת, ולפעמים גם ביבשת אחרת, אי שם מעבר לאוקיינוס.

 

מתי מוגשת תביעת הגירה לבית המשפט?

תביעת הגירה מוגשת במקרה שההורה שלו יש משמורת על הילדים, בדרך כלל האם, רוצה לעבור לחיות בחו"ל, לתקופה ממושכת או לצמיתות. התביעה עצמה מוגשת כשאין הסכמה בין ההורים מה עדיף לטובת הילד: האם להגר לחו"ל יחד עם ההורה שמעוניין להגר, או להישאר בארץ עם ההורה השני.

 

מהם השיקולים של בית המשפט?

כשבית המשפט דן בתביעת ההגירה הוא בוחן את טובת הקטין בכל ההבטים האפשריים: גילו של הילד, אם ועד כמה ישפיע עליו לרעה הניתוק מהארץ בה גדל, עם מי מההורים עדיף שהילד יגדל, מהן אפשרויות המחיה והחינוך שיכול להציע ההורה שמבקש להגר במדינת היעד ועוד.

 

כמו בתיקי משמורת, ואף בצורה הרבה יותר קיצונית, מסוגלותו של ההורה שמבקש להגר נמדדת ביכולת שלו לגרום לילדים לשמור על קשר עם ההורה שנשאר בארץ.

 

לדוגמה, תיק בו ייצגתי אם גרושה שנישאה לבחור אנגלי. לאחר כמה שנים שחיו בארץ עם ילדיה מנישואים ראשונים, ואף נולדו להם שני ילדים משותפים, רצו השניים לעבור להתגורר באנגליה. אביהם של הילדים מהנישואים הראשונים התנגד להגירה של גרושתו. הגשנו תביעת הגירה, שאושרה בסופו של דבר, לאחר המלצות של מומחה שסבר כי לאור העובדה שהאם בנתה חיים חדשים, ומסוגלותה ההורית והאופן שבו היא יכולה להעניק לילדיה את התשתית הרגשית הדרושה למעבר ולחיים בחו"ל, טובתם היא שיהגרו איתה לאנגליה.

 

כיצד נבחנת בפועל טובת הילד?

בית המשפט ממנה מומחה, בדרך פסיכולוג, שבודק את טובת הקטינים ע"י בדיקה מקיפה של שני ההורים, של בני הזוג החדשים של ההורים, בייחוד אם זו סיבת ההגירה (למשל, במקרה שהאם נישאה בשנית לאדם שאיננו תושב ישראל, או כשבעלה של האם יוצא לשליחות בחו"ל מטעם העבודה).

 

בנוסף בודק המומחה את רצונו של הילד, אם הוא בגיל מתאים להביע את רצונו ואינו מושפע או מוסת מאחד ההורים. לדוגמה, בתיק אחר ביקשה אם להגר לקנדה עם שלושת ילדיה, בני 17, 12, ו-10. הבכור התנגד בתוקף למעבר לקנדה וטען שהוא מעדיף לחיות עם אביו, בארץ. ואכן ביהמ"ש קיבל את דעתו של הנער, לאחר שנשקלו כל השיקולים הרלוונטיים, ופסק שרק שני הילדים הקטנים יותר יהגרו עם האם, ושטובתו של הבן הבכור לסיים את לימודיו התיכוניים בישראל.

 

מה יכול לפסוק בית המשפט?

יש שלוש אפשרויות לפסיקת בית המשפט:

 

1. בקשת ההגירה מאושרת, ההורה המשמורן יוכל לעבור להתגורר בחו"ל עם הילדים;

2. בקשת ההגירה נדחית, בית המשפט אינו מאפשר לילדים לעזוב את הארץ, וכתוצאה מפסק הדין ההורה המשמורן יוותר על הרעיון להגר והילדים ישארו במשמורתו;

3. בקשת ההגירה נדחית, ההורה שמבקש להגר לחו"ל עושה זאת בלי הילדים, שנשארים במשמורתו של ההורה האחר.

 

אין ספק כי שלוש האפשרויות אינן טובות. באפשרות הראשונה והשלישית, הילדים יגדלו בנפרד מאחד ההורים. באפשרות השנייה, אחד ההורים לא יוכל למצות הזדמנויות קריירה או זוגיות חדשה בחו"ל, ואין ספק שהתסכול ישפיע גם על הילדים.

 

מה לגבי הסדרי הביקורים?

אם בית המשפט מאשר את ההגירה המבוקשת, הוא קובע הסדרי ביקורים, בדרך כלל בחגים ובחופש הגדול, בהם חובה על ההורה המהגר עם הילדים להביא אותם לארץ, על מנת שישמר הקשר עם ההורה שנשאר בישראל.

 

בית המשפט גם מחייב את ההורה המהגר להתקין בביתו בחו"ל חיבור אינטרנט עם מצלמה ומיקרופון, כדי שהילדים יוכלו לשוחח עם ההורה שנשאר בישראל באופן חופשי ותכוף.

 

בנוסף, בית המשפט פוסק ערבויות כספיות שעל ההורה המהגר להפקיד בישראל, על מנת להבטיח את קיום הביקורים.

 

כיצד מבטיחים את תשלום דמי המזונות של אב שרוצה לעבור לחו"ל וילדיו נשארים בישראל?

במקרים כאלו משאיר האב בישראל ייפוי כוח בלתי חוזר על נכס שבבעלותו או כסף נזיל בנאמנות עבור דמי המזונות העתידיים, למקרה שלא יעמוד בתשלומים. במקרים שאותו אדם אינו בעל אמצעים, הוא יכול להשאיר ערב, שיהיה אחראי לשלם את דמי המזונות במידה והוא לא יעשה זאת.

 

מה הדין לגבי מעבר למגורים עם הילדים למקום אחר בארץ?

גם כאן, בית המשפט בוחן את טובת הילד, אבל באופן עקרוני אינו מונע מההורה המשמורן לעבור למקום אחר בארץ עם הילד. אם המרחק הוא קיצוני ומשנה באופן משמעותי את אפשריות הסדרי הראייה, יכול בית המשפט לפסוק שההורים יחלקו ביניהם את ההסעות של הילדים להסדרי הראייה - להבדיל מהמצב בו הצד המבקר צריך לנסוע למרחק ניכר כדי לאסוף את הילדים ולהחזירם.

 

  • עו"ד ענבר שנהב מתמחה בדיני משפחה, גירושים וירושה. האתר שלה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בכל מקרה, הילד חייב להיפרד מאחד ההורים
צילום: index open
עו"ד ענבר שנהב
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים