נחשו לאן זורם הביוב של שכונת אחת בצפת?
תושבי השכונה מביטים על הביוב הזורם בין הבתים ולא מבינים עבור מה שילמו לעיריית צפת כל השנים. כבר שמונה שנים הם דורשים להתחבר לרשת הביוב העירונית ונענים ב"אין תקציב". הביוב בינתיים זורם במורד ההר ומחלחל למי התהום ולכנרת
כמו כל תושב בצפת, משלמים תושבי שכונת עכברה בעיר את ההיטלים והתשלומים שדורשת מהם העירייה. הכסף, נאמר להם, מיועד בין היתר כדי לממן הקמת מכון טיהור שפכים לעיר. אבל תושבי השכונה מביטים סביבם ולא מבינים: אם הם שילמו עבור טיפול בביוב, אז למה השכונה אינה מחוברת לרשת העירונית, ומי הביוב זורמים בין הבתים וברחובות בסירחון נוראי?
בסיוע ארגון "עדאלה" מתכוונים התושבים בשכונה לפנות בימים הקרובים לבית המשפט המחוזי בנצרת ולדרוש בעתירה מנהלית מעיריית צפת להסביר מדוע לא חוברה השכונה למערכת הביוב העירונית. בתגובה אומרים בעירייה כי עד כה לא היה להם התקציב לממן את החיבור, וממילא הנושא כבר אינו באחריותם מזה כמה חודשים.
לטענת העירייה, חמישה מיליון שקלים מפרידים בין תושבי השכונה ובין חיים כמו במאה ה-21. התושבים טוענים כי הביוב שזורם במורדות לא רק מסכן את בריאותם, אלא גם עלול לגרום לזיהום של מי התהום והנחלים המובילים לכנרת. עוד הם אומרים כי לו היה מדובר בשכונה יהודית, החיבור לרשת הביוב היה ברור מאליו.
שילמו - ולא קיבלו
שכונת עכברה סופחה לעיר צפת בשנת 1982. בשכונה גרים תושבים שגורשו מהיישוב קדיתא בשנת 1948. במשך השנים לא נבנתה בשכונה בריכת סניקה ולכן משתמשים התושבים בבורות ספיגה, שאת הקמתם מימנו בעצמם - למרות שבמקביל שילמו כאמור לעירייה את ההיטלים השונים.לדברי התושבים הם קיימו אינספור פגישות עם נציגי העירייה, וניהלו עימה תכתובת מפורטת, אבל הביוב עדיין זורם בין הבתים, והם שמעו שוב ושוב שהתקציב לחיבורם לביוב פשוט לא קיים.
זאת ועוד: בשל העובדה שהשכונה לא מחוברת לרשת ביוב מסודרת, הורה המשרד להגנת הסביבה לעירייה להימנע ממתן כל היתרי בנייה נוספים לתושבים. התוצאה היא שכ-85 מגרשים הוקפאו, ולא ניתן לבנות עליהם עד להסדרת הנושא - שכלל אינו מצוי בידי התושבים. בפועל, לבנים אין אפשרות לבנות בתים והשכונה כולה סובלת מהעדר פיתוח. אם בכל זאת רוצים התושבים להוסיף יחידות דיור, הם נדרשים לבנות מכלי איסוף לביוב על חשבונם. המחיר - כ-22 אלף שקלים למכל.
פיתרון אחרי שמונה שנים? לא בטוח
התושבים טוענים בעתירה כי אי חיבורם למערכת הביוב פוגעת בזכותם לבריאות, ומהווה אפליה פסולה על רקע לאום ודת. עוד הם טוענים כי הדבר מהווה פגיעה בחוק יסוד "כבוד האדם וחירותו" וכי "שיקולי תקציב ונוחיות אינם גוברים על הפגיעה בזכויות האדם הנדונות".
לפני כשלושה חודשים הועברו, בהחלטת ממשלה, סמכויות הביוב והמים מהעירייה לתאגיד המים והביוב צח"ר (המשותף לצפת, חצור הגלילית, טובא זנגריה וראש פינה). המהלך נועד להפריד בין תקציבי הרשויות המקומיות לכספים המיועדים לפיתוח תשתית הביוב של היישובים, אך בעניינם של תושבי עכברה לא נרשמה כל התקדמות. לפיכך הם צרפו את התאגיד כמשיב בעתירתם, לצד העירייה.
בכיר בעיריית צפת אמר ל-ynet: "אנחנו לא רואים שהתאגידים האלו מצליחים עדיין לייצר פיתרונות". לדבריו, מלבד ניפוח מנגנוני עובדים ועלייה במחירי המים, "אין זכר לסיפורים והמעשיות על מיליוני שקלים שיזרמו לשיקום איכויות המים והביוב".
בחברת המים "פלג הגליל" - שמפעילה את תאגיד המים והביוב צח"ר - דוחים את טענות העירייה, וטוענים כי בשבוע שעבר הגישו למשרד התשתיות תוכנית כוללת, בעלות של כחמישה מיליון שקלים, לפיתרון הבעיה. לדבריהם, התאגיד מוכן לצאת למכרז ברגע שיקבלו אישור מהמשרד.
התגובות
מעיריית צפת נמסר בתגובה: "נושא הביוב והמים הוא נושא שנלקח מהרשויות על פי החלטת ממשלה. מי שצריך לעשות את העבודה ולהשקיע בכך זה משרד התשתיות. הביוב לא עולה על גדותיו. אם היה מקרה של ביוב שעולה על גדותיו, הוא פונה נקודתית.
"בקדנציה של חמש שנים הצלחנו להכניס תשתיות חשמל וכבישים לעכברה ולנוף כנרת, שלא היו שם במשך שנים. צריך לזכור שצפת היא לא עיר שמייצרת כספים כמו תל אביב או רעננה. לרשות אין סיכוי בעולם שהיא תצליח להשיג תקציבים לנושא".
מחברת פלג הגליל נמסר: "הקמת תחנת השאיבה מתעכבת מעל שמונה שנים. עיריית צפת לא עשתה מאמצים לבצע את הפרויקט והעניין היה נתון לשיקולה מאחר שהיא היתה אחראית לכך. כיום, תאגיד המים פנה למנהל לפיתוח תשתיות ביוב של המשרד לתשתיות לאומיות על מנת לקבל את התקציב הנדרש – 5.14 מיליון שקלים בכדי לממש את הפרויקט ומאידך לאפשר מניעת זיהום לסביבה והתרת תוספות בניה ביישוב הקיים".
ממשרד התשתיות הלאומיות נמסר: "הגורמים המקצועיים במנהל הביוב שבמשרד התשתיות ערכו לאחרונה ישיבה עם הנהלת התאגיד למים וביוב, האחראי על הטיפול בשכונה, בה דנו בדרכים לסייע לשכונה. אנשי המשרד שרטטו את המהלכים שעל התאגיד לערוך, כמקובל בנהלים, על מנת לקבל את הסיוע. לצערנו, עדיין לא הועברו התכניות המתאימות מהתאגיד, ועל כן לא נוכל להעביר את הסיוע הנדרש. ברגע שהתאגיד יעמוד בתנאים המאפשרים לקבל תקציב, נשמח מאוד לסייע".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: תאגיד המים והביוב הוקם ביוני 2008. הפרוייקט נמצא בסדר עדיפות גבוה של התאגיד, ועם גיבוש תוכנית ההשקעות של התאגיד לשנת 2009, יישקל ביצועו".