שתף קטע נבחר

 

היסטריה והיסטוריה בארה"ב

ניצחון של אובאמה עשוי להסיר סופית את אחד הכתמים הקשים בהיסטוריה האמריקנית - ולא רק הסקרים מסמנים את הנשיא השחור הראשון. רגע לפני השיא, פרופ' איתן גלבוע מסכם את מערכת הבחירות שבה כולם רצו שינוי, ובגדול

כל עיני העולם נשואות היום לארצות הברית. מאז תום מלחמת העולם השנייה, הבחירות לנשיאות חורגות הרבה מעבר לגבולותיה של ארה"ב ומעוררות עניין רב ברחבי העולם. ארה"ב היא מעצמת-על ומתפקדת כמנהיגה דומיננטית של היחסים הבינלאומיים. לפיכך, הנשיא שולט לא רק במדינתו אלא משפיע, לטוב ולרע, על כל מה שקורה בעולם. לבחירות האלה נודעת חשיבות מיוחדת בשל המשבר החמור בכלכלה העולמית, המלחמות בעיראק ובאפגניסטן ואיומי איראן ובנות בריתה.

 

היום תגיע לקִצה הדרך מערכת הבחירות הארוכה והיקרה ביותר לנשיאות ארה"ב - יותר משנה וחצי והוצאה כוללת שנאמדת במיליארד וחצי דולר. המערכה הזאת כבר עשתה הרבה היסטוריה: מועמד שחור מול אשה בפריימריז הדמוקרטים, ומועמד שחור ראשון בכלל; המועמד המבוגר ביותר שמתמודד על תקופת נשיאות ראשונה (מקיין בן 72); ומועמדת רפובליקנית ראשונה לסגנות הנשיא.


אובאמה סחף רבבות (צילום: AP)

 

העובדות הללו מורות על כך שהחברה האמריקנית השמרנית התפתחה והתבגרה.

לא רק גברים לבנים בעלי רקע מוגדר יכולים. ניצחון של אובאמה עשוי להסיר סופית את אחד הכתמים הקשים של גזענות, שעבוד ואפליה בהיסטוריה האמריקנית.

 

בבחירות האלה גם מסתיים עידן הנשיאים שבתפקידם הקודם היו מושלי מדינות. לראשונה מאז 1976 יכהן בבית הלבן חבר מכהן בקונגרס האמריקני - אובאמה ומקיין הם סנטורים. מאז ג'ראלד פורד - שלפני קידומו לתפקיד סגן הנשיא בממשל ניקסון היה ציר בכיר בבית הנבחרים - למעט ג'ורג' בוש האב, כל הנשיאים היו מושלים: ג'ימי קרטר (ג'ורג'יה), רונלד רייגן (קליפורניה), ביל קלינטון (ארקנסו) וג'ורג' בוש הבן (טקסס). הצלחתם נבעה בעיקר מתחושה של אי אמון הבוחרים בממשל בוושינגטון, שהתעצמה אחרי המלחמה בוייטנאם ופרשת ווטרגייט.

 

התחושה הזאת ניכרה גם במערכת הבחירות הנוכחית - שני המועמדים יוצאי דופן בביקורתם החריפה על הממסד. התחרות העיקרית בין אובאמה למקיין עסקה בשאלה מי יביא לשינוי גדול יותר בממשל, הן במדיניות הפנים והן במדיניות החוץ. זה היה גם המסר העיקרי של שניהם - והוא פעל יותר לטובת אובאמה, ולו בשל הרקע המיוחד שלו וחוסר ניסיונו.

 

הצבעת המחאה, נגד הממסד והמפלגה הרפובליקנית ששלטה בוושינגטון שמונה שנים - היא יותר נגד מאשר בעד, והרווח הוא של המועמד הדמוקרטי. עד קריסת המוסדות הפיננסיים בוול סטריט, יחסי הכוחות בסקרים היו שקולים יחסית. הקריסה בשלב הקריטי ביותר, בישורת האחרונה של מערכת הבחירות, הבליטה פעם נוספת את כשלונות הרפובליקנים ובכך העניקה לאובאמה יתרון משמעותי.

 

האנשים החדשים

לפי כל הסקרים האחרונים - הארציים ואלה המחולקים לפי מדינות - אובאמה ייבחר היום לנשיא השחור הראשון בתולדות ארה"ב. ניצחון של מקיין ייחשב כהפתעה מרעישה, כמעט כמו נצחונו הבלתי צפוי של הארי טרומן ב-1948 על מושל ניו יורק הפופולרי, תומאס דיואי. כל הסקרים חזו אז ניצחון של דיואי, ובהעדר סקרי טלוויזיה שלא היו נהוגים אז, העיתונים הגדולים היו כל כך בטוחים בתוצאה שפרסמו למחרת יום הבחירות כותרות שמנות על תבוסתו של טרומן. זה היה אחד הכשלונות הקשים ביותר של סקרים, ושל התקשורת, במערכות בחירות לנשיאות.


מקיין רוצה להראות: יש לי סיכוי (צילום: AP)

 

חוץ מסקרים, יש עוד מדדים המורים על הניצחון המסתמן של אובאמה. בקרב המומחים יש ויכוח על שיעורי הצבעה - אך אין ויכוח על כך שבקרב צעירים ומיעוטים כמו שחורים, היספאנים ואסיאתים, הם היו עד מערכת הבחירות הזו נמוכים יחסית. הסיבה לכך הייתה התחושה בקרב הבוחרים האלה שהצבעתם לא תשפיע על התוצאה הסופית, או שהתוצאה לא תשנה דבר לגבי תנאי חייהם. הבחירות המוקדמות במפלגה הדמוקרטית מראות על גידול משמעותי בהשתתפות המיעוטים בתהליך הדמוקרטי.

 

שיעורי ההרשמה לבחירות, שהן תנאי למימוש הצבעה, עלו באורח ניכר הפעם. בארה"ב אפשר להצביע במעטפות שמשגרים בדואר שבועות לפני יום הבחירות, ומדינות רבות גם מאפשרות הצבעה מוקדמת. שיעורי ההצבעה בשיטות אלה היו השנה גבוהים לאין שיעור. בניגוד ליריבו, אובאמה הצליח למלא איצטדיונים ענקיים בעשרות אלפי בוחרים נלהבים וסחף אחריו בוחרים שמעולם לא הצביעו. כל התופעות האלה פועלות לטובת המפלגה הדמוקרטית, שיש לה הרבה יותר חברים ותומכים מאשר למפלגה הרפובליקנית.

 

בימים האחרונים, שני המועמדים נאלצו לעמוד מול התחזיות שניבאו ניצחון ברור לאובאמה. האחרון חושש שתומכים רבים שלו לא יגיעו לקלפיות כי יחשבו שהניצחון מובטח. מקיין מודאג מכך שתומכיו לא יצביעו משום שתבוסתו מובטחת, ועושה מאמצים להבהיר שיש לו עדיין סיכוי סביר.

מטה הבחירות של אובאמה מתנהג כאילו הניצחון כבר הושג, ובכך סותר את המסר האחרון של המועמד עצמו, לפיו "זה לא נגמר עד שזה נגמר". ויש עוד נעלם אחד שאף אחד לא יודע לשקלל אותו - השד הגזעני. כמה מבין המשיבים לסקרים שאמרו שיצביעו בעד אובאמה יירתעו ברגע האחרון בשל צבעו?

 

יש הרבה היסטריה והיסטוריה בארה"ב. אחת ממערכות הבחירות המרתקות ביותר בתולדות המעצמה מגיעה לקִצה, ועתה לא נותר אלא להמתין לפסק דינו של הבוחר - שייקבע אם כל התחזיות המוקדמות יתממשו או יופרכו.

 

פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב מאוניברסיטת בר-אילן, נמצא בשבתון ומכהן כפרופסור אורח באוניברסיטה של דרום קליפורניה בלוס אנג'לס.

פורסם לראשונה 03/11/2008 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובאמה. חושש משאננות
צילום: AFP
מקיין. מקווה לתקדים טרומן
צילום: רויטרס
פרופ' איתן גלבוע
מומלצים