שתף קטע נבחר

בראדעי: מוקדם לשפוט את תוכנית הגרעין הסורית

ראש סוכנות הגרעין אמר כי אין לקשור בין הסיוע שביקשה סוריה בהקמת תחנת כוח גרעינית לחקירת הטענות כי ניסתה להקים כור להפקת פלוטוניום. לדבריו, הסיוע לא מסוכן

בקשתה של סוריה לקבל סיוע בהקמת תחנת כוח גרעינית לא מהווה איום ומאמצי המערב לחסום את הפרויקט מאיימים לפגוע באמינותה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם - כך אמר אמש ראש הסוכנות מוחמד אל-בראדעי, לפי הודעה שפרסמה היום (ג') לשכתו. הוא ציין כי מוקדם לשפוט את התוכנית הסורית והזכיר כי טענות ארה"ב באשר לנשק ההשמדה ההמונית של משטר סדאם התבררו כשגויות.

 

המעצמות המערביות מעוניינות לחסום את הפרויקט הסורי כל עוד נמשכת החקירה בדבר החשד שדמשק ניסתה להקים בחשאי כור גרעיני להפקת פלוטוניום עבור פצצות אטום. ואולם הלחץ המערבי נתקל בהתנגדות במועצת הנגידים של סוכנות הגרעין, בעיקר מצד רוסיה וסין, שסבורות כי אין עילה להפיכת הנושא ל"פוליטי", כל עוד לא הוכח שסוריה הפרה את חוקי האמנה למניעת הפצת גרעין.

 

בשבוע שעבר קבע דו"ח של סוכנות הגרעין כי המבנה הסורי שהושמד בתקיפת חיל האוויר בספטמבר אשתקד היה בעל מאפיינים דומים לשל כור גרעיני. עוד נקבע כי באזור נמצא אורניום, שייתכן שהיה מיועד להעשרה במתקן.עם זאת הודגש כי הממצאים הם ראשוניים וכי יש לערוך ביקורות נוספות ולחקור מסמכים סוריים כדי להסיק מסקנות ברורות.

 

אל-בראדעי אמר בישיבה סגורה במטה הסוכנות בווינה כי למעצמות המערביות אין כל בסיס משפטי לפעול נגד סוריה וכי אין שום דרך שבה יכולה סוריה לנצל את התוכניות להקמת תחנת כוח גרעיני למטרות צבאיות. מניעת סיוע גרעיני בגלל טענות שטרם הוכחו, לדבריו, "הוא לא חלק מהלקסיקון שלנו".

 

הפרויקט שבמחלוקת הוא מחקר "להיתכנות טכנית וכלכלית ובחירת אתר" לתחנת כוח גרעינית בסוריה. "כל הציוד שיסופק הוא רלוונטי לפרויקט ובעל אופן בלתי מזיק", אמר בהתייחסו

לפיקוח מצד הסוכנות, שנועד למנוע את הסתת הפרויקט למטרות צבאיות. "הפרויקט הזה לא נוחת מהשמים. עבדנו עם סוריה מאז 1979 לגבי מאפיינים שונים של היתכנות הצגת אנרגיה גרעינית... 30 שנה", אמר אל-בראדעי.

 

"כולכם מייצגים ממשלות של חוקים ולא של אנשים. תוכנית שיתוף הפעולה של סוכנות הגרעין לא צריכה להיות מושפעת משיקולים פוליטיים", אמר אל-בראדעי לנגידים. הוא הזהיר כי אם ייחסם הפרויקט הסורי "מסיבות פוליטיות", תיפגע אמינותה של הסוכנות והיא תתקשה לפתח קשרים עם מדינות המבקשות להקים כורים גרעיניים להפקת חשמל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-בראדעי
צילום: איי פי
הכור הסורי שהותקף. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים