שתף קטע נבחר

 

אולמרט וברק מנעו סיוע קטארי לעזה דרך אשדוד

ל-ynet נודע כי שלטונות קטאר פנו לשרת החוץ לבני - וזו הבטיחה לבדוק אפשרות להתיר לספינה עם סיוע הומניטארי לעגון באשדוד. ראש הממשלה ושר הביטחון הטילו וטו. "לא נפתח פה קו של 'מנו ספנות' לעזה", אמרו אנשי אולמרט

הגעת ספינה קטארית ובה סיוע הומניטארי לעזה, נמנעה על-ידי ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני ושר הביטחון אהוד ברק. עם זאת, לבני הביעה נכונות לבדוק אפשרות שהספינה, העוגנת בקפריסין, תגיע לנמל אשדוד. עוד בטרם הסתיימה הבדיקה הורה ראש הממשלה שלא לאפשר עגינה באשדוד, ולבחון אפשרות להעביר הסיוע דרך מצרים.

 

שרת החוץ לבני מנעה בדרכים דיפלומטיות את יציאת הספינה מקפריסין בשיחה טלפונית עם ראש ממשלת קטאר, חאמד בן ג'אסם, שנערכה אמש (שבת). לבני הודיעה לראש הממשלה הקטארי שישראל מתנגדת על-פי מדיניותה להכנסת סיוע הומניטארי ישירות לעזה. כמו כן הבהירה שבמקרים קודמים מנעה ישראל הגעת ספינות שכאלה גם לנמל אשדוד.

 

בשל העובדה שמדובר בבקשה ממדינה בעלת יחסי ידידות עם ישראל - שגם סייעה במגעים לשחרור החייל החטוף גלעד שליט - ציינה לבני שתבחן את האפשרות לעגון בישראל, בהתייעצות עם מערכת הביטחון.

 

אלא שאז נודע הדבר באקראי לראש הממשלה, והוא החליט לפסול את האפשרות לעגינה באשדוד על הסף. אליו הצטרף גם ברק. השניים מוכנים לאפשר לאותה ספינה להעביר את הסיוע דרך מצרים, ומשם מכרם שלום.

 

"לא נפתח פה קו של 'מנו ספנות' לעזה", אמרו אנשי אולמרט הבוקר. "המדיניות של ישראל היא מצור על שלטון החמאס בעזה, ואין להיכנע לפרובוקציות. הספינה לא תגיע, לא לאשדוד ובודאי שלא לעזה", הבהירו בלשכת שר הביטחון ברק.

 

היועץ בחו"ל - אולמרט לא עודכן

תחילת הפרשה ביום רביעי בשבוע שעבר, אז הגיעה הפנייה מבן ג'אסם. לבני, לטענצת אנשיה, הבהיר שמדיניות ישראל היא לאפשר הכנסת סיוע הומניטארי לרצועה רק תוך פיקוח הדוק - ודרך היבשה בלבד.

 

לפי אנשי שרת החוץ - מדובר על שתי ספינות שממתינות בקפריסין, אחת קטארית ואחת הקשורה לשלטונות קטאר. לטענתם, הדבר עבר לטיפול המישור הפקידותי מול אנשי לשכת שר הביטחון, במטרה לבחון את הסוגייה. עוד נטען כי נעשתה פנייה מלשכת לבני ללשכת ראש הממשלה, אך בשל הימצאותו של היועץ המדיני בארה"ב - לא הועבר המידע אודות הספינה לראש הממשלה עצמו.

 

התסבוכת החלה כאשר ראש הממשלה גילה אמש על המתרחש. כמו כן, נודע הדבר לשר הביטחון, רק לאחר הבדיקות הראשוניות בנושא ברמות זוטרות. ברק ואולמרט זעמו ולאחר ששוחחו זה עם זה - הוחלט למנוע את הגעת הספינה - לאשדוד או לעזה.

 

מאז קבלת ההחלטה שורר זעם על שרת החוץ בלשכות ראש הממשלה ושר הביטחון. שם נטען כי השרה לבני אישרה את בואה של הספינה מבלי להיוועץ או לתאם את הדבר. לטענתם, במציאות הביטחונית הנוכחית, ומתוך הגדרת המדיניות של ישראל המבקשת להפיל את שלטון החמאס בעזה - אין לשרת החוץ מנדט לאשר מהלך שכזה. 

 

החשש הכבד עתה הוא מפני מבוכה דיפלומטית מול הידידים של ישראל בקטאר.

בלשכת לבני מבהירים שהיא זאת שעצרה את הספינה הקטארית בנמל בקפריסין. לטענתם, היא פעלה על פי הנהלים שהיו מקובלים בכל המקרים הדומים בעבר. 

 

לדבריהם, שרת החוץ עשתה כמתבקש במקרה הזה, תוך שהיא מכבדת את המדיניות הרשמית של ישראל, כפי שבאה לידי ביטוי במקרה של הגעת הספינה הלובית, לפני כעשרה ימים: "גם לקטארים הובהר שאף ספינת אספקה לא תגיע לחופי עזה. נכון הוא, שלגבי סיוע הומניטארי היא אמרה לראש הממשלה ושר החוץ של קטאר שיש לבחון הגעתה דרך נמלי ישראל מול מערכת הביטחון. ההחלטה לעצור לחלוטין את הגעת הספינה הקטארית היא של ראש הממשלה. שרת החוץ שמעה בעניין זה גם את התנגדות שר הביטחון".

 

אמש שוחחה לבני עם ראש הממשלה של קטאר והודיעה לו שישראל לא תתיר את הגעת הספינה לעזה. כמו כן הבהירה לבני לקטאר שמערכת הביטחון מנעה הגעת ספינות גם לנמלי מדינת ישראל. לדברי אותו גורם, משרד החוץ מנע בדרך דיפלומטית את התקריות שארעו בעבר, בין היתר עם הספינה הלובית שנעצרה בלב ים. במקרה של הקטארים אמרו, הספינה לא הפליגה כלל לכיוון עזה וישראל.

 

לדברי הגורמים במשרד החוץ, לבני הבהירה לקטאר שעמדת ישראל היא שגם באשדוד אין לפרוק את הספינה, עם זאת היתה מוכנה לבדוק את האפשרות לאחר בקשת הקטארים. "העובדה היא שהספינה הקטארית לא יצאה כלל לכיוון ישראל או לעזה, וזה מה ששרת החוץ הצליחה לעשות בדרך דיפלומטית", אמרו הגורמים במשרד החוץ.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני. ביקשה לבדוק
צילום: AP
ברק. לא להיכנע לפרובוקציות
צילום: AP
אולמרט. שמע באקראי
צילום:פלאש 90
"ספינת שלום" בחופי עזה (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים