עמוס גלעד לקהיר: ישראל מעוניינת ברגיעה
חמישה ימים לפני פקיעת תוקפה של הרגיעה יצא ראש האגף המדיני-ביטחוני עם מסר לפיו ישראל מעוניינת בהמשכה, אם חמאס יעמוד בתנאיה. בנוסף, יבחן גלעד התקדמות במאמצי שחרורו של גלעד שליט. חמאס: נמסור עמדתנו בימים הקרובים
ישראל בעד המשך הרגיעה - אם החמאס יעמוד בתנאיה. זהו המסר שיעביר מחר (יום א') למצרים ראש האגף מדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, שייצא לקהיר. כן יבקש גלעד לברר האם יש התקדמות בערוץ ההידברות לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט.
האלוף במילואים גלעד ייוועד עם שר המודיעין הכללי, עומר סולימאן, ועם אנשיו. נסיעתו, כך מסבירים במשרד הביטחון, נקבעה בלא קשר למועד
פקיעת הסכם הרגיעה ב-19 בדצמבר. אולם בפועל, עצם הגעתו לקהיר בימים אלה ממש, תשים את הדגש על העברת המסרים הישראלים בנושא זה.
גלעד יבהיר למצרים, המתווכים בניסיון להגיע לרגיעה מחודשת, שהפרות הסכם הפסקת האש לחלוטין אינן מקובלות על ישראל. כמו כן יבהיר שסף הסבלנות של ממשלת ישראל מוגבל. עוד יאמר שישראל חוששת שהמשך הירי יחייב אותה בתגובה חריפה.
נציג חמאס בלבנון, אוסאמה חמדאן, אמר היום כי תנועתו תמסור את עמדתה בנוגע להמשך הרגיעה בימים הקרובים וייתכן שאף מחר. גורמים בחמאס מסרו כי עמדת התנועה גורסת כי יש להמשיך ברגיעה, אולם כפי שפורסם ב-ynet, הארגון מתכוון לדרוש דיון מחדש בתנאי ההסכם על מנת להבטיח את פתיחת המעברים באופן קבוע ורציף.
בחמאס אמרו כי אם סוגיית המעברים תיפתר, יעלה בידם לשכנע את הפלגים להסכים לארכה נוספת של הרגיעה. בחמאס ובארגוני החמושים ברצועת עזה העריכו כי סוגיית המצב בגדה לא תכשיל את השגת ההסכם החדש. בהסכם הקודם צויין כי לאחר ביסוס הרגיעה ברצועה, יבחנו שני הצדדים את העברתה גם לגדה המערבית. בחמאס מבינים כי הסכמה ישראלית לדון בסוגיית הרגיעה בגדה תהווה מכה קשה עבור יו"ר הרשות, מחמוד עבאס (אבו מאזן), ולכן הם לא יתעקשו בנושא.
בלשכת שר הביטחון ציינו כי בשבוע האחרון פחתה מעט האש של ארגוני הטרור הפלסטינים. בלשכת ראש הממשלה מציינים שעל פי כל הערכות המודיעין שבידי ישראל, חמאס מעוניין להמשיך ברגיעה. על פי הערכה זאת, ההסלמה האחרונה הנמשכת בשבועות האחרונים, היא פועל יוצא של רצון להגיע לדיון על רגיעה חדשה מעמדת כוח. בשתי הלשכות מבהירים שלמרות ההסלמה, אם החמאס יקבל את תנאי הרגיעה כפי שפעלו בעבר ויפסיק את האש, הרגיעה תימשך.
שרת החוץ ציפי לבני, וגם ראש הממשלה אהוד אולמרט, שני החברים האחרים במטבחון המשולש שהתכנס ביום רביעי האחרון, מחזיקים בעמדה שונה מזו של ברק בשאלת הרגיעה. לבני, הנתמכת על ידי אחדים מהשרים הבכירים, בהם המשנה לראש הממשלה חיים רמון, יו"ר ש"ס אלי ישי ואחרים, סבורים שיש להשיב אש למקורות הירי לאלתר.
ברקע שאלת המשך הרגיעה ניצבת גם האפשרות שאבו-מאזן יסיים את כהונתו ב-9 בינואר, עוד פחות מחודש ימים. בינתיים המצרים מרכזים מאמץ בקידום אפשרות של ממשלת אחדות לאומית פלסטינית, בין החמאס לפתח.
סוגיית שליט: דרישות החמאס גבוהות
ומה בדבר שחרורו של שליט? בשלב זה המשא ומתן תקוע, לאחר שישראל אישרה שחרורם של כ-220 מחבלים פלסטינים מתוך רשימת ה-450 שהגיש החמאס. במערכת הביטחון אמרו שעל עוד כ-1,000 אסירים פלסטינים, רובם נשים, ילדים, זקנים וכאלה שמועד שחרורם קרוב - אין כמעט מחלוקת. לדברי גורמים בכירים, עיקר המחלוקת היא על עוד 230 מחבלים פלסטיניים, רובם רוצחים כבדים, שהיו שותפים לפיגועים קשים כנגד ישראל. בשלב זה לא נראה שבנסיעתו זאת של גלעד לקהיר יתקבלו בשורות בנושא שליט.
סוגיות המשך הרגיעה ושחרורו של שליט עלו בשורת התבטאויות בישראל בימים האחרונים. בסוף השבוע אמר שר הביטחון, אהוד ברק,
כי "זה נכון שגלעד שליט הוא אחד השיקולים להעדיף רגיעה על פני פעולה רחבה. אני לא מצטער על אף רגע של שקט אחרי שבע שנים של ירי", הוא אמר.
לאור דבריה של שרת החוץ, ציפי לבני, שאמרה כי "אי אפשר להחזיר את כולם", אמר ברק כי יש לעשות הכל כדי לשחרר את החייל החטוף: "לא צריך להשלות עצמנו. בדרך להחזרת גלעד יידרשו הכרעות קשות וגם כאלה שיהיו בהן סיכונים".
מלשכת לבני נמסר בתגובה כי "מתוך תחושת האחריות לשחרורו של שליט סרבה לבני להכניס את הנושא למגרש הפוליטי, וכך גם תמשיך לנהוג, ומצער שיש מי שבוחר לנהוג אחרת".
גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 902 ימים.