"התפתחות חשובה עם סוריה לאחר קיפאון ממושך"
בירושלים אמנם מסרבים להשתמש בביטוי "פריצת דרך", אולם משיחות עם אנשי ראש הממשלה ומנאומו המדיני, ניתן ללמוד על הלך רוח אופטימי לאחר שורת מגעים מאחורי הקלעים. בסביבת אולמרט מדגישים, כי נסיעתו המפתיעה לאנקרה, היא "התפתחות חשובה שבאה לאחר קיפאון בין מספר חודשים"
נסיעתו לטורקיה של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, היא פועל יוצא של פריצת דרך שאירעה בימים האחרונים במגעים עקיפים עם הסורים. לא מן הנמנע שמדובר בנכונות הנשיא הסורי, בשאר אסד, להכריז על רצונו במשא ומתן ישיר עם ישראל על החזרת הגולן, תוך נכונות להחכירו לישראל בהמשך. ככל הנראה, יגיע היום (ו') שליח טורקי לדמשק.
לדיווח זה לא נתקבל אישור רשמי, אולם ההערכה היא שמדובר ביוזמה פנים סורית, שבכוונתה לכבול את הנשיא האמריקני הנבחר, ברק אובמה,
למהלך המדיני בין ישראל לסוריה. מטרתו של אסד היא להבהיר לממשל האמריקני את רצינות הכוונות הסוריות. למרות זאת, מעבר לרמת ההצהרה, יתעכב התהליך המדיני מול ישראל עד אחרי הבחירות לכנסת.
אם הנשיא הסורי יצליח לפרוץ את מעגל ההתנגדות של הנשיא היוצא, ג'ורג' בוש, הרי שהוא יקדם את סוריה ביציאתה מבידודה הבינלאומי. מהלך זה חשוב ביותר לאסד, שארצו נתונה במשבר כלכלי עמוק. בנוסף, מקווה אסד שחסות אמריקנית לתהליך תשיב לה את מעמדה הבכיר בעולם הערבי. ההנחה הסורית היא שממשל אובמה יאפשר לסוריה מרחב תמרון גדול יותר מול המערב, לעומת האיבה שהציג כלפיה ממשל בוש.
בירושלים סירבו להתייחס לפרטים שהובילו למהלך המפתיע של נסיעת ראש הממשלה לאנקרה, פחות מחודשיים לפני פרישתו. עם זאת, טוענים אנשי אולמרט כי אין מדובר בידיעה - המוטעית לדבריהם - שפריצת הדרך חלה בעקבות מסמך שש הנקודות שהגישו הסורים לטורקים, כפי שהתפרסמה השבוע בסוכנות הידיעות רויטרס. בכיר בלשכת אולמרט אמר, כי "מי שבקיא בפרטים, אומר שאין אמת בידיעה זאת".
על רקע מחאה עזה של הימין בישראל על הודעת אולמרט כי בכוונתו להיפגש עם עמיתו הטורקי, מתקבל מידע נוסף על המהלך המדיני הטורקי החדש. מקורות ערבים טוענים, כי שליח מטעם אנקרה צפוי להגיע לדמשק כדי לקבל הבנות סוריות לקראת המפגש בין רג'יפ טאיפ ארדואן לראש הממשלה. כמו כן, מאשרים בירושלים כי נסיעת אולמרט לאנקרה מדלגת למעשה מעל סבב השיחות החמישי העקיף ופותחת אפשרויות חדשות להתקדמות מול דמשק.
"התפתחות חשובה לאחר קיפאון ממושך"
בירושלים אמנם מסרבים להשתמש בביטוי "פריצת דרך", אולם משיחות עם אנשי אולמרט ומנאום ראש הממשלה בתל-אביב אמש, ניתן ללמוד על הלך רוח אופטימי לאחר שורת מגעים מאחרי הקלעים. בין היתר, מציינים גורמים אלה את מעורבות שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד, שביקר לא מכבר בדמשק במקביל לביקור בישראל, מעורבות נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, ומגעים אינטנסיביים של המלך הירדני עם נשיא סוריה ובכירים בירושלים.
"הסכם שלום עם סוריה הוא בר השגה",
אמר אולמרט בנאום מדיני חשוב, שעות אחדות לאחר שהודיע על כוונתו לנסוע לאנקרה. למרות ההסתייגויות שהציג כשאמר כי "ייתכן שנתאכזב", הרי שבסביבתו מאשרים שמדובר ב"התפתחות חשובה שבאה לאחר קיפאון בן מספר חודשים". לא מן הנמנע שהתפתחות זאת קשורה בנכונות אסד להכריז על המשך התהליך עוד בימי אולמרט, למרות התפטרותו והבחירות הקרובות.
אולמרט ייצא לאנקרה ביום שני, צפוי לקיים ארוחת ערב עם ארדואן ולהיפגש עמו במשך כשלוש שעות - כך לפי התכנון. מלשכת ראש הממשלה נמסר, כי לא צפויים להימצא באנקרה גורמים סורים בזמן הפגישה בין שני האישים. בלשכתו של אולמרט מבהירים כי למרות המחאות הפוליטיות בישראל, מתכוון ראש הממשלה להמשיך ולעשות כל מאמץ כדי לקדם את המגעים בערוץ הסורי, עד לסיום תפקידו.