שתף קטע נבחר
 

רוסיה: הסכם הגז מבוטל

נשיא רוסיה דמטרי מדבדב אמר כי ההסכם שהושג בסוף השבוע לחידוש העברת הגז לאירופה בטל, בגלל שינויים שעשתה בו אוקראינה. מאוקראינה נמסר כי מדובר ב"שקרים"

נשיא רוסיה דמטרי מדבדב אמר אמש (א') כי רוסיה מתייחסת אל ההסכם שהושג בתיווך האיחוד האירופי לעקוב אחר העברת הגז הטבעי דרך שטח אוקראינה כבטל, בגלל שינויים שעשתה בו אוקראינה.

 

ממוסקבה נמסר כי העברת הגז לאירופה לא תחודש עד שיושג הסכם תקף. משלוחי הגז נעצרו ביום רביעי שעבר, ומאז מדינות רבות באירופה מנותקות

מגז, שמשמש אותן לחימום, כשהטמפרטורות ברבות מהן עומדות על מינוס עשר מעלות ופחות.

 

מדבדב דחק בנציגי האיחוד אתמול לדרוש מאוקראינה למשוך את ההצהרה שהוסיפה להסכם. הנציבות האירופית טוענת שהצהרה זו אינה משנה את ההסכם, אך שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר למדבדב שהעתק ההסכם שקיבלה רוסיה מכיל קביעה אוקראינית שההסכם תקף אך ורק ביחד עם ההצהרה. מגזפרום נמסר היום כי אוקראינה מעכבת את פתרון הבעיה.

 

בוגדן סוקולבסקי, עוזר של נשיא אוקראינה ויקטור יושנקו לענייני אנרגיה, דחה את טענותיה של רוסיה ואמר כי מדובר ב"שקרים", וכי "יש כאן משהו בעייתי".

 

אחרי ימים של התכתשות פוליטית, רוסיה ואוקראינה חתמו בסוף השבוע על הסכם לפרישת משקיפים מטעם האיחוד שיפקחו על העברת הגז הרוסי דרך הצינורות באוקראינה ללקוחות באירופה.

 

משקיפים של חברת האנרגיה הצרפתית GDF סואץ ושל חברת האנרגיה הגרמנית E.ON רוהרגז הגיעו כבר לתחנת המדידה סודצה בדרום מערב רוסיה על גבול אוקראינה. נציג E.ON אמר כי מטרתם היא להקים את תהליך המעקב, "אך לא מדובר בעניין של כמה שעות".

 


מפקחי האיחוד בתחנת המדידה (צילום: רויטרס)

 

מחלוקת על חובות

הגז הופסק בעקבות מחלוקת בין הצדדים בנושא חוב של כ-2 מיליארד דולר. רוסיה טוענת שאוקראינה חייבת לה כספים על גז, ואוקראינה מצידה טוענת שרוסיה חייבת לה כספים על שימוש בצינורות שעוברים דרך שטחה.

 

המחלוקת הגיעה לכדי ניתוק גז כבר בתחילת 2006. במוקד המחלוקת נמצאת דרישתה של גזפרום לבטל את הסובסידיות שקיבלו אוקראינה ומדינות נוספות שהיו בעבר חלק מברית המועצות, ולדרוש ממדינות אלו את מחיר השוק המלא תמורת הגז.

 

מאות אלפי אנשים באירופה ובבלקן נותרו השבוע ללא חימום. מפעלים, בתי ספר

ומתקנים ציבוריים אחרים נאלצו להיסגר. בבודפשט הוכרזו היום הגבלות על תחבורה, כדי לצמצם את רמות הזיהום שנגרמו על ידי מעבר של תעשיות כבדות לשימוש בנפט, בגלל המחסור בגז.

 

סלובקיה פתחה שוב תחנת כוח גרעינית שנסגרה במסגרת מאמצי המדינה להצטרף לאיחוד האירופי. הצעד של סלובקיה זכה לגינוי מאוסטריה השכנה, שטענה כי תחנת הכוח הגרעינית האמורה "אינה בטוחה". גם בולגריה שוקלת לפתוח מחדש כור גרעיני ליד הדנובה, שנסגר ב-2006 משיקולי בטיחות וכאחד מהתנאים להצטרפותה לאיחוד.

 

אירופה רוכשת כחמישית מאספקת הגז שלה מרוסיה, ו-80% מהגז הרוסי שעובר לאירופה עובר דרך צינורות בשטחה של אוקראינה.

 

"קומרסנט": אירופה תחפש חלופה לגז רוסי

העיתון הרוסי "קומרסנט" צפה כי מדינות אירופה יתאחדו בעתיד כדי לצמצם את תלותן בגז הרוסי באמצעות הגדלת השימוש באנרגיה גרעינית ושימוש בגז מצפון אפריקה ומרכז אסיה.

 

"מחר גזפרום תחדש אולי את העברת הגז לאיחוד האירופי, ומלחמת הגז תחזור להיות מלחמת תעמולה. אבל האיחוד ינסה ללא ספק למצוא דרכים לצמצם את התלות באספקת גז מרוסיה ולמנוע משברים דומים בעתיד", נאמר במאמר מערכת בעיתון.


פורסם לראשונה 11/01/2009 21:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדבדב: ההסכם מבוטל
צילום: AFP
מומלצים