בקרוב: ברמת אביב יפרידו את הפסולת הביתית
במסגרת פרויקט ניסיוני יוצבו בחדרי האשפה בבניינים מכלים צבעוניים המיועדים לסוגים שונים של פסולת: נייר וקרטון, פלסטיק ופסולת אורגנית רטובה. את הנייר והפלסטיק יעבירו למיחזור, ואת הפסולת הרטובה - למתקנים מיוחדים שיהפכו אותה לקומפוסט. המטרה: לבחון האם ניתן לשפר את שיעור המיחזור בתל-אביב
תושבי רמת אביב גי יצטרכו בקרוב להפריד בין אריזות הבריוש לפסולת ממכונת האספרסו לפני שהם יורדים לזרוק את הזבל: במסגרת שיתוף פעולה חדש עם עיריית תל-אביב יוצבו בבנייני התושבים מספר מכלי אשפה שונים, והתושבים יתבקשו להפריד בין פסולת הנייר, הפלסטיק והפסולת האורגנית.
כ-40 אחוז מהפסולת הביתית היא רטובה ואורגנית (שיירי מזון למשל). היתר - פסולת יבשה שניתן להפריד למרכיבים שונים - קרטון ונייר ופלסטיק לסוגיו. הפרויקט נועד לאפשר לתושבים להפריד את הפסולת למרכיבים השונים. המטרה היא לבחון כיצד ניתן הגדיל את שיעור מיחזור הפסולת של תל-אביב, שעומד כיום על 12 אחוז (לעומת 25 אחוז הקבועים בחוק).
שכונת רמת אביב ג' נבחרה לפרויקט בעיקר בגלל מוכנותם של התושבים להוביל מהלך חדשני בתחום, והן בזכות המעורבות והתמיכה של המוסדות הקהילתיים ומוסדות החינוך בשכונה, שבט הצופים והסוחרים השונים.
הפסולת האורגנית תהפוך לדשן
במסגרת התוכנית החדשה יוצבו בחדרי האשפה בבניינים מכלים בצבעים שונים המיועדים לפסולת מסוגים שונים. על הדיירים יהיה להפריד במקור את הפסולת למרכיביה, ולהשליך את הסוגים השונים למכלים. בשלב הבא מתכננים בעירייה להציב בבניינים גם פחים לסוללות ופסולת אלקטרונית.
עוד על הפרדת פסולת:
- כך הפכנו למשפחה ירוקה
- גתאגיד המיחזור: הציבור ממחזר יותר מבעבר
- ניסוי ראשוני: מכלי הזכוכית יאספו למיחזור
- כל מה שרציתם לדעת על מיחזור בקבוקים
- חקיקה: כך ימוחזרו חצי מיליון טונות אשפה בשנה
- הזבל לא אשם - אנחנו הבעיה / אסנת קצואר
בבית-הספר רמת אביב ג' כבר בנו תוכנית בית-ספרית, במסגרתה החלו להפריד את האשפה האורגנית בכל הכיתות ולהשליך אותה יחד עם פסולת הגינה לקומפוסטר, שהופך אותה לדשן. בחודשים הבאים ירתמו תלמידי בית הספר את ההורים, החברים והשכנים לפרויקט, וכולם יתבקשו להביא את הפסולת הרטובה והאורגנית לקומפוסטר בבית הספר, או לקומפוסטר שיוצב במרכז הקהילתי רוזין.
סקרים: 83% רוצים להפריד; 64% ממחזרים בפועל
הפרדת פסולת במקור היא חלק משגרת החיים במדינות רבות במערב. בישראל פועלים פרוייקטים דומים להפרדת פסולת במקור וייצור קומפוסט כבר מספר שנים, אך לרוב ביישובים קהילתיים קטנים וביישובים כפריים. פרויקט עירוני בסדר גודל שכזה הוא בין הראשונים.
במקביל מופעלות ברשויות מקומיות שונות ברחבי הארץ יוזמות אחרות להפרדת פסולת: בערים רבות מעודדים את התושבים להפריד פסולת נייר והציבו מכלים מיוחדים לשם כך בחדרי האשפה; בכפר סבא וברעננה מעודדים את התושבים לאסוף פסולת אלקטרונית למיחזור, וברעננה פועל גם פיילוט לאיסוף שקיות פלסטיק למיחזור. בחיפה הוקם לאחרונה מרכז מיחזור, מכירת חפצים מיד שנייה והשמשה מחדש של ציוד.
סקר שערך מכון "דחף" של מינה צמח עבור עמותת "אדם טבע ודין" לפני כמה שנים מצא כי 83 אחוז מהציבור בישראל יהיה מוכן לבצע הפרדה של הפסולת שהוא מייצר ולזרוק אותה למכלים מיוחדים שיועמדו לרשותו, תמורת הפחתה בגובה הארנונה שהוא משלם לרשות המקומית.
סקר אחר, ביוזמת קבוצת נייר חדרה, מצא אשתקד כי 64 אחוז מתושבי ישראל נוהגים למחזר באופן קבוע לפחות פריט אחד - 55 אחוז נוהגים למחזר פסולת נייר: 35 אחוז ממחזרים עיתונים ו-20 אחוז ממחזרים קרטונים.
70 אחוז מהממחזרים מגיעים למיכלי האסוף בתדירות של אחת לשבוע. 71 אחוז מהממחזרים אמרו שהם עושים זאת משיקולי איכות סביבה. הסקר גילה כי הנכונות למיחזור עולה ככול שרמת ההשכלה והמעמד הסוציו-אקונומי גבוהים יותר, ובהקשר של מיחזור נייר הציבור ימחזר יותר אם תהיה הסברה - ואם מכלי האיסוף יהיו קרובים יותר.