שתף קטע נבחר
 

ויסמן ותשובה מרחיבים את חיפוש הגז לאזור חדרה

בעקבות הצלחת הקידוח ב"תמר 1" מתכוונים בעליו לבצע לו קידוח אימות וכן לבצע קידוח נוסף בשדה הגז "דלית" ליד חדרה. מנכ"ל דלק אנרגיה: "מתכננים קידוחים נוספים בכל האזור, כולל במים של קפריסין"

חברות חיפוש הנפט והגז ישראמקו, דלק קידוחים, אבנר ודור גז מרחיבות את חיפושי הגז שלהן, ומתכננות לפתוח בשבועות הקרובים בשני קידוחים נוספים. זאת, בעקבות הצלחת קידוח הגז "תמר 1" בים התיכון ליד חיפה. הקידוחים יתבצעו בידי חברת נובל אנרג'י, שביצעה את קידוח "תמר 1".

 

יש גז:

 

השותפים מחזיקים ברישיונות לחיפוש גז בכל האזור שמסביב ל"תמר 1", במים הטריטוריאליים של ישראל וקפריסין. שדה הגז הראשון שהשותפות מתכננת לקדוח בו הוא שדה "דלית" בים התיכון, ליד חדרה. השותפים מתכננים להתחיל בשבועות הקרובים לחפש גז בדלית בקידוח "דלית 1".

 

אתר דלית נמצא כ-60 קילומטר מערבית לחוף חדרה. עומק המים באתר מגיע ל-1,200 מטר והקידוח מתוכנן להגיע לעומק של 3,700 מטר. הקידוח מתוכנן להימשך חודשיים בעלות כוללת של כ-50 מיליון דולר.

 

בנוסף, מתכוונת השותפות לבצע קידוח אימות בשם "תמר 2" בשדה הגז תמר, כגיבוי לקידוח "תמר 1". הקידוח אמור להימשך שלושה חודשים ועלותו מוערכת בכ-75 מיליון דולר.

 

"אנחנו ממשיכים במומנטום המוצלח שהתחלנו בו", אמר ל-ynet מנכ"ל דלק אנרגיה, גדעון תדמור, "אמרנו מזמן שכשנראה תוצאות עם תמר, נתקדם גם לשדה הזה. יש שטחים נוספים שנבדקים באזור, בכל השדות שמסביב ל'תמר' כולל בלוק 12 בקפריסין". 

 

יצויין כי בניגוד למה שפורסם בכלי תקשורת ערביים ובינלאומיים, לשותפות אין כל כוונה לחפש גז במים הטריטוריאליים של לבנון - אלא אם כן ממשלת לבנון תתיר זאת ותעניק לה זיכיון - מה שככל הנראה אינו עומד לקרות בקרוב.

 

יספיק לחצי הגז של ישראל

קידוח "תמר" נפתח בעומק מים של 1,680 מטר ומגיע לעומק של 4,900 מטר. בקידוח זוהו שלושה מאגרים באיכות גבוהה הכוללים שכבות חול בעובי של כ-140 מטר המכילות גז טבעי. בנובל מעריכים כי יש אינדיקציות לכך שעתודות הגז בקידוח משמעותיות ביותר. מדובר בתגלית הגז הגדולה ביותר בתולדותיה של נובל.

 

לפי מבחני ההערכה, פוטנציאל עתודות הגז הטבעי בקידוח הוא כמעט פי שלושה מכמות הגז הטבעי ששותפות הגז הטבעי ים תטיס (גם היא בשליטת דלק) שואבת במאגר הגז הקיים שלה, ליד אשדוד - כ-30 BCM. המאגר מספק כמחצית מאספקת הגז הטבעי של חברת החשמל, המשמשת לייצור של כ-15% מהחשמל בישראל. מדובר, איפוא, במאגר גז העשוי לספק בשני העשורים הקרובים מחצית מצרכי הגז של ישראל. הפוטנציאל הכלכלי של המאגר מגיע ליותר מ-15 מיליארד דולר.

 

קידוח תמר ידע גלגולים רבים בשמונה השנים האחרונות, מאז ניתן רשיון הקידוח לראשונה. בעלת הרשיון המקורי היתה בריטיש גז, ואליה הצטרפו ישראמקו, כלל תעשיות, גרנית הכרמל, מפעלים פטרוכימיים, דור גז ובני שטיינמץ. בריטיש זיהתה את הפוטנציאל, אך כשביקשה להתחיל בקידוח, קיבלו השותפות רגליים קרות בגלל העלויות הגבוהות, שהוערכו אז ב-60 מיליון דולר.

 

גרנית ופטרוכימיים פרשו מהשותפות, ובריטיש גז, שנואשה כנראה מהתנהלות השותפות הישראליות, נטשה גם היא את הרישיון. לפני שנתיים הוקמה שותפות חדשה, הכוללת את נובל אנרג'י, ישראמקו של קובי מיימון, דלק של יצחק תשובה, אבנר ודור גז. אף שעלויות הקידוח זינקו ל-140 מיליון דולר, כל השותפים החדשים נותרו - והם אלה שיקטפו כעת את פירות ההצלחה.

 

הקידוח התגלה בתקופה מצויינת עבור חברת דלק ובעל השליטה שלה, יצחק תשובה. תשובה הפסיד מיליארדי דולרים מעסקאות נדל"ן כושלות שביצע בחו"ל, ובתי השקיעות ישראלים חששו שדלק לא תוכל להחזיר את הכסף לבעלי איגרות החוב שלה, אף שמנהלי דלק הצהירו בעקביות שיחזירו את הכסף.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף חדרה: בקרוב הגז הטבעי
צילום: דורון ניסים
צילום: לואיז גרין
יצחק תשובה. ממשיך לקדוח
צילום: לואיז גרין
מומלצים