וואלס עם מהטיר: ישראלי בבלוג של מנהיג מלזי
דוקטור מהטיר מוחמד, ראש הממשלה לשעבר של מלזיה, נתקל לאחרונה במגיב לא צפוי בבלוג שלו, לאחר שפרסם מאמר נגד ההפצצות בעזה והציע להחרים את ישראל. המגיב, ישראלי בשם חנן, לקח על עצמו להסביר פנים למדינה עוינת
מהטיר, שכיהן כראש ממשלת מלזיה במשך 22 שנים, עד לשנת 2003, לא הסתיר אף פעם את דעותיו האנטי-ישראליות, הגובלות לעיתים באנטישמיות. בהמשך הפוסט הוא מציין שהמשבר הכלכלי העולמי התרחש באשמת היהודים, ואף טוען שהיהודים לא מאפשרים חופש דיבור בקשר ל"הרג כביכול של יהודים במלחמת העולם השנייה". בין ישראל לבין מלזיה לא שוררים יחסים דיפלומטיים, והמדינה סירבה בעבר לנסיונות לדיאלוג מדיני.
"הרגשתי חובה להגיב"
עובדות אלו לא מרתיעות את חנן, שמגיב באופן קבוע דווקא בבלוגים מלזיים, ומנסה להציג בהם את הצד שלנו. "הסיפור עם ד"ר מהטיר החל כבר לפני מספר שנים לאחר ההתבטאות שלו בעניין הסיכסוך הישראלי פלסטיני. הנאום האנטישמי הזה העלה זעם רב אצל מנהיגי עולם וגם בארץ. לי, כבן למשפחת ניצולי שואה התכנים הציקו והרגשתי חובה להגיב. הצלחתי לעלות על כתובת הדוא"ל שלו במשרד ראש ממשלת מלזיה, דרך אתר האינטרנט הרשמי וניסחתי מכתב תגובה. מאז אני עוקב אחר העניינים במלזיה", הוא מספר בראיון ל-ynet."הגבתי פעמיים או שלוש בבלוגים שלו, בחריפות יחסית, ומלווה בעובדות כשהוא הציע להחרים מוצרים מישראל ובעיקר מארה"ב כמי שמשמנת את ישראל בנשק משוכלל שמופעל על הפלסטינים. כפי הנראה ש"החוצפה" הישראלית שלי (כתיבתי לא היתה בשפה אלימה או קללות) להיכנס לבלוגים שלו ולהציג עמדות "עויינות" לעמדותיו, קריאת תיגר, היתה כנראה מפתיעה ומבחינתו הגדשת הסאה. עד כדי כך שהוא העלה נושא מיוחד ל'חנן' בבלוג שלו כדי לענות לביקורת שהטחתי בו."
להפוך את המטבע
חנן נפגש לראשונה עם מלזיה במסגרת עבודתו בחברת הייטק. " יצא לי להפגש עם מלזים במדינות נייטרליות. כך נוצרו קשרים אישיים ביני לבין אותם חברים. עצם הדבר הזה גרם לי להתחיל לחקור על מלזיה מכל מיני אספקטים."
במהלך החקירה קצרה, נחשף חנן להיבט הפוליטי ולהתבטאויות מצד בכירי במדינה בכל הקשור לישראל. "הדבר חרה לי, כי האנשים שאיתם נפגשתי במסגרת העבודה היו חביבים והבינו את העמדה הישראלית ואפילו הביעו תמיכה גלויה בה." הוא מספר, ואף מציין כי רשם שני פטנטים במשותף עם חבר מאותה מדינה.
"אני לא עוסק בפעילות הסברתית בשום מקום אחר כי אין לי ממש זמן לכך. די לי בתגובות במסגרת המצומצמת של בלוגים במלזיה. מעין פרוייקט אישי. אני רואה בכך חשיבות כי הוויכוחים ברמה של אנשים מול אנשים, ולא פוליטיקאים מול פוליטיקאים עשויים, להוות נקודת מפנה ליצור עולם של שלום. אילו בעצם דיבורים בגובה העיניים בין אם מסכימים או חולקים על נושאים. אני לפחות גורם לצד השני לחשוב קצת שונה. פשוט להפוך את המטבע לראות מה יש בצד השני."
התכתובת בין חנן לבין ד"ר מהטיר עוררה הדים במלזיה כולה, שם זוכה הבלוג של מהטיר לפופולריות עצומה. הפוסט בו מהטיר קרא לחרם זכה ל-397 תגובות, והפוסט בו הוא הגיב לדבריו של חנן זכה ל-481 תגובות. "ההתיחסות האישית שלו אלי בבלוג עוררה הד נרחב. ההד היה בעיקר זועם על תגובותי ואוהד כלפיו, ואפשר להתרשם ממספר התגובות העצום בבלוג. חלק קטן מהמגיבים אכן נעור משטיפת המוח שהם עוברים במלזיה ואני אפילו מקבל אימיילים פרטיים מאנשים שם שמחזקים את דברי ותומכים
בתגובה של ישראל למבצע עופרת יצוקה", הוא מספר.
סכנת מאסר תמידית
אך האם הדעות אכן מצליחות לחלחל? מעיון מהיר בתגובות בבלוג, כנראה שלא - הרוב המוחלט של המגיבים תומכים בדבריו האנטי ישראלים של המהיג לשעבר, ויוצאים כנגד הנסיונות של חנן להציג את הצד השני. "נכון הרוב מגיבים נגדי כי הם בעצם צאן מרעיתו. יש בין המגיבים גם כאלה שתומכים בדעותי אך הם מתי מעט".
חנן חושד כי אם לא היה מפעיל לחץ, היה נתקל בעצמו בסינון התגובות של מהטיר. "בתחילה הוא גם ניסה לסנן אותי אך פירסמתי את תגובותי בבלוג אחר וטענתי שאני סבור שאני מסונן בבלוג שלו. כעבור שמונה שעות, התגובה הראשונה שלי עלתה לרשת כי כנראה לא היתה לו ברירה (הוא הרי צריך להצטייר כמי שמאפשר חופש דיבור), מה גם שהתגובה שלי לא היתה אלימה, לוחמנית או מעליבה. לכאורה לא היתה לו סיבה לסנן כמו שבבלוג אחר לא סיננו אותי".
"צריך להבין שההתבטאות של הפרט במלזיה, לא ממש חופשית כמו אצלנו ותמיד מרחפת מעל ראשם סכנת מעצר בשל התבטאות נגד השלטון או הדת המוסלמית. מלזיה היא מדינה מודרנית המצטיירת כמדינה חופשית, אך המיעוטים בה מופלים לרעה על פי חוק. לכן מעטים האנשים שמגיבים בחיוב לדעותי. כמו כן ד"ר מהטיר עצמו מחליט אילו תגובות להעלות ואילו לסנן."
דו שיח של חירשים?
ובמדינה השכנה:אתאיסטים באינדונזיה מוצאים מקלט ברשתAFPבאינזונזיה אי אפשר להגיד בקול רם שאין אלוהים, אז האתאיסטים פרשו לרשת. "יותר קל להגיד לאנשים שאתה הומוסקסואל מאשר אתאיסט", אומרת אחת הפעילות
מהטיר עצמו, אף כי טען בעבר שאינו אנטישמי, מתבטא באופן קבוע נגד ישראל. "אכן, הוא שונא יהודים ואנטישמי," עונה חנן כשנשאל האם הוא לא חושב שהוא מנהל סוג של שיח חירשים בנסיון להידברות איתו. "אני לא רואה שום סיבה להפריך את טענותיו מול צאן מרעיתו. אני חושב ששונאי ישראל צריכים קצת חיים קשים גם ברטוריקה שהם משמיעים. אני מנסה להראות להם שהדברים שהוא אומר אינם נשענים על עובדות מוצקות אלא בבחינת כעס וחוסר הגיון. לעומתו אני מביא עובדות היסטוריות או נוכחיות כפי שאני מכיר אותן וידועות לכולנו כולל סימוכין בכתובים כדי להפריך את טענותיו."
"הוא התחנך ואיך הוא חינך את העם שלו במשך 22 שנות שילטון. הוא לא מסוג האנשים שיודו בטעות גם אם הם חושבים שטעו. ברגע שהוא עושה זאת, הוא בעצם שומט את קרקע מתחת לרגליו, והוא בעצם הופך ללא רלוונטי. אני בעצם מנסה דרכו להגיע לתודעה של האנשים במלזיה, גם אם הם מעטים. מסע בן אלף מייל מתחיל בצעד קטן. הבלוג הפופולרי שלו הוא מנוף מצויין להשמיע את הניגוד לדיעותיו".