שתף קטע נבחר

 

ביקור קלינטון באסיה: ביזנס במקום דיפלומטיה

אם יש דבר אחד שצריך ללמוד מביקורה של קלינטון במזרח הרחוק, לקראת ביקורה באזורנו בשבוע הבא, הרי הוא שממשל אובמה הוא ממשל מעשי, לא אידיאולוגי. כמו הממשלים שקדמו לו, הוא יתמודד עם המציאות בשטח - ולא עם חלומות

הדבר הראשון שניתן ללמוד מביקורה של הילרי קלינטון באסיה, שארך שבוע והסתיים אתמול (א'), הוא שנשיא ארצות הברית ומזכירת המדינה שלו הם אמנם ליברלים בתפיסת עולמם, אוהבי דמוקרטיה וזכויות אדם, אך הם מתכוונים לנהל מדיניות חוץ תכליתית, לא אידיאולוגית: לחפש תוצאות, לא הצהרות. להתפשר ולעצום עין (או לסתום את האף) אם צריך, לטובת יעדים ברי השגה.

 

המשבר הכלכלי העמוק שאליו הידרדרה ארה"ב והעולם כולו בעקבותיה, והמרוץ לבלום את התחממות כדור הארץ, הם שני הנושאים הבוערים ביותר על סדר היום של הנשיא ברק אובמה. זו הסיבה שהמזרח הרחוק נבחר כיעד הראשון של מזכירת המדינה קלינטון.

 

יפן ודרום קוריאה הן הידידות המסורתיות, ושימשו כתחנות בדרך. אינדונזיה - המדינה המוסלמית הגדולה בעולם - היתה עוד תחנת ביניים להעברת מסר של שיתוף פעולה למוסלמים, אבל אם היתה לקלינטון סיבה לצאת למזרח הרחוק – היה זה הביקור בסין. סין היא המזהמת הגדולה ביותר של כדור הארץ וחובה לרתום אותה למאמץ להפחתת פליטת גז החממה. סין היא המדינה שארה"ב חייבת לה הון עתק, וסובלת בעצמה קשות מהמשבר בארה"ב.


לא באה להרצות ולהטיף מוסר. קלינטון עם נשיא סין (צילום: רויטרס)

 

כדי להעניק לסינים תחושת ביטחון ששיתוף הפעולה הכלכלי ימשך ויעמיק - ובכדי ולרתום אותם לנושא האקולוגי - הקריבה קלינטון הפעם את סוגיית הפרת זכויות האדם בסין, וחטפה על זה כהוגן מהתקשורת. היא הבהירה לכתבים בצורה ישירה ומאוד לא דיפלומטית, שלא תיתן לסוגיית זכויות האדם להפריע בטיפול בשתי הבעיות הקריטיות האחרות, ולפגום בשיתוף הפעולה של סין בהתמודדות עם צפון קוריאה.

 

קלינטון לא באה להרצות ולהטיף מוסר. היא באה לעשות ביזנס - וביזנס היא עשתה. "אם לא נפעל יחד – ניפול יחד", היא אמרה למארחיה הסינים, והצליחה לצאת עם הסכמה על שדרוג שיתוף הפעולה בנושא הכלכלי והאקלימי. שתי המדינות מקוות להיות מתואמות בתוכנית כלכלית עולמית עוד לפני הפסגה הכלכלית של 20 המדינות המתועשות שתיערך בלונדון באפריל.

 

לא מתכוונת להיצמד לטקסטים מדויקים

קלינטון עזבה את אסיה אחרי שרכשה המון מעריצים - שצפו בה בתוכניות טלוויזיה ובמפגשים רשמיים ובלתי רשמיים. אבל מביקורה של קלינטון באסיה ניתן להסיק כי הדיפלומטית מספר אחת של ארה"ב אינה כל כך דיפלומטית. היא לא מתכוונת להיצמד לטקסטים מדויקים ולדקלם משפטים שהכינו לה פקידים במחלקת המדינה, כפי שעשו קודמיה קולין פאוול

וקונדוליזה רייס. היא מנצלת את המעמד המיוחד שלה ככוכבת בינלאומית כדי להעביר מסרים - בעוד שהפקידים מאחורי גבה חורקים שיניים בחשש שדבריה יגרמו לפיצוץ. 

 

אם יש דבר אחד שאנחנו צריכים ללמוד מביקורה במזרח הרחוק, לקראת ביקורה בשבוע הבא במזרח התיכון, הרי הוא שממשל אובמה הוא ממשל מעשי, לא אידיאולוגי. הוא לא יילך עם הראש בקיר - אלא ינסה לחפש מקומות שבהם ניתן להצליח. כמו הממשלים האמריקנים לפניו הוא יתמודד עם המציאות בשטח - ולא עם חלומות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון בג'קרטה בשבוע שעבר
צילום: AP
מפגינים מברכים את קלינטון באינדונזיה
צילום: AP
מומלצים