שתף קטע נבחר

 

השליח האמריקני לדמשק: השיחות מועילות מאוד

בצאתו מפגישה עם שר החוץ הסורי, אמר השליח ג'פרי פלטמן: "אנחנו מצפים להתקדמות בהשגת תוצאות ביחסים הבילטראליים ובנושאים אזוריים, אך אי אפשר לצאת ששינויים אלה יקרו מהיום למחר". התקשורת הסורית מצניעה את הביקור

"השיחות בסוריה היו מועילות מאוד" - כך אמר בצהריים (שבת) השליח לדמשק מטעם מחלקת המדינה, ג'פרי פלטמן, בצאתו מפגישה עם שר החוץ הסורי, ואליד אל-מועלם. בפגישה השתתף גם מנהל דסק המזרח התיכון בבית הלבן, דניאל שפירו. פלטמן הביע תקווה להתקדמות עתידית במגעים בין המדינות.

 

הממשל החדש בארה"ב משנה את הגישה בה נקט ממשל בוש כלפי דמשק.

החלטת ממשל אובמה לשלוח את שני הפקידים הבכירים לסוריה היא הסימן המשמעותי ביותר עד עתה לרצון האמריקני לשפר את היחסים עם דמשק, אחרי שנים רבות של מתיחות בין המדינות.

 

"אנחנו מצפים להתקדמות בהשגת תוצאות ביחסים הבילטראליים ובנוגע לנושאים אזוריים. מצאתי מכנה משותף עם הפקידות הסורית, אך הפיתרון הבעיות בין המדינות ידרוש עבודה נוספת. הדברים לא ישתנו באופן דרמטי מהיום למחר".

 

השבוע, במהלך ביקורה בישראל, אמרה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון: "יש בעיות אזוריות בהן סוריה מעורבת. אתם יודעים על מספר חברי קונגרס שהיו בדמשק לאחרונה. אנו הולכים לשלוח נציגים של משרד החוץ והבית הלבן כדי לדון בנושאים בין מדינותינו".

 

קלינטון נקטה בגישה זהירה ואמרה: "אנחנו לא מחוייבים בשיחות אלה. צריכות להיות להן מטרה והן צריכות להיעשות בהתייעצות עם מדינות חברות. אבל אנו בהחלט סבורים שיש לפתוח בשיחות ראשוניות עם הממשל בסוריה וכך נעשה". הדברים נאמרו יממה לאחר שקלינטון פגשה את שר החוץ בסורי בחטף - ואף לחצה את ידו בוועידת המדינות התורמות לרשות הפלסטינית.

 

בסוף השבוע ביקרה קלינטון בטורקיה ושיבחה את נכונותה של אנקרה לתווך במגעים הלא ישירים בין ישראל לסוריה. "לא ניתן להמעיט בחשיבות המסלול הזה - המגעים לשלום. טורקיה ממלאת תפקיד מאוד חשוב בהקשר זה", אמרה קלינטון בתום פגישה עם שר החוץ עלי בבג'אן.

 

הביקור - לא בעיתוני סוריה

ארה"ב שואפת כבר זמן רב להפסקת התמיכה הסורית בחיזבאללה ובחמאס, המחבלים לטענתה במאמצים להשגת שלום באזור. עוד מקווה הממשל החדש להרחיק את סוריה מהברית שיש לה עם איראן ולרתום את השלטון בדמשק לסייע בנעשה בעיראק, לבנון ובקרב הפלסטינים.

 

הזהירות שמפגין ממשלו של הנשיא אסד בנוגע להתקרבות לארה"ב משתקפת

גם מהעובדה שהתקשורת בסוריה מצניעה את ביקור השניים – ולא ניתן לכך ביטוי בעיתונים המקורבים לממשל. בהודעה שפרסמה סוכנות הידיעות הרשמית נמסר כי "סוריה וארה"ב מסכימות על החשיבות שבהמשך הדיאלוג כדי להביא להישגים באינטרסים משותפים".

 

ארה"ב החזירה את השגרירה מרגרט סקובי מדמשק ב-2005, זמן קצר לאחר ההתנקשות בראש הממשלה הלבנוני לשעבר, רפיק אל-חרירי. רבים האשימו את סוריה כעומדת מאחורי ההתנקשות, אך דמשק דחתה האשמות אלה בתוקף.

 

עימאד מוסטפה, שגריר סוריה בוושינגטון, אמר לאחרונה כי זיהה שינוי בגישה האמריקנית בפגישותיו עם השליח פלטמן. "הם ויתרו על דעתם כי על סוריה לעשות כך וכך". לדבריו, מדובר בדיאלוג ראשוני, לאחר כשלון המדיניות הקודמת של ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השליח פלטמן. שיחות מועילות
צילום: AP
אל מועלם. נפגש עם השליחים
צילום: AFP
מומלצים