זעם על דברי האפיפיור בנוגע לקונדומים ואיידס
דבריו של בנדיקטוס ה-16 כי קונדומים רק מעצימים את בעיית האיידס זכו לביקורת חריפה מצד רופאים, פעילים ופוליטיקאים, שכינו אותם מנוגדים לעובדות מדעיות ואפילו "מסכני חיים". הוותיקן העניק לאפיפיור גיבוי: נאמנות והינזרות עדיפים על קונדומים
הוותיקן הגן היום (ד') על התנגדותו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16 לשימוש בקונדומים כאמצעי למניעת התפשטות מגפת האיידס - בשעה שפעילים, רופאים ופוליטיקאים גינו את דבריו וכינו אותם לא מציאותיים, מסוכנים ומנוגדים למדע.
עם בואו לאפריקה אתמול, אמר האפיפיור כי קונדומים "רק מגדילים את בעיית" האיידס. ההתבטאות, שאותה השמיע המנהיג הרוחני של הכנסייה הקתולית באוזני עיתונאים על סיפון מטוסו, עוררה סערה וביקורת בעולם כולו.
עם זאת, דובר הוותיקן, האב פדריקו לומברדי, טען כי בנדיקטוס "רק הוסיף להחזיק בעמדתם של קודמיו", וציין כי הכנסייה גורסת שנאמנות במסגרת נישואים הטרוסקסואלית והינזרות הן הדרכים הטובות ביותר למנוע הידבקות באיידס. על פי עמדת הוותיקן, שימוש בקונדומים עלול להוביל להתנהגות מסוכנת - אך רבים חולקים על דעה זו.
האפיפיור אחרי הנחיתה בקמרון, אתמול (צילום: AP)
"הדברים של האפיפיור הם צעד משמעותי אחורה בכל הקשור לחינוך לבריאות. הם קוטרה-פרודוקטיביים וצפויים לגרום רק לעלייה במספר ההדבקות באיידס באפריקה ובעולם כולו", אמר הפרופסור שון קוונטין סטנטו, מרצה לאימונולוגיה באוניברסיטת אוקספורד בבריטניה. "יש ראיות רבות המעידות כי השימוש בקונדומים מצמצם את הסיכון בהידבקות בנגיף ה-HIV, אך אינו מוביל לעלייה בפעילות המינית", הוסיף.
גם מנהל מחלקת האיידס בארגון הבריאות העולמי, קווין דה-קוק, טען כי אין כל ראיות מדעיות לכך ששימוש בקונדומים מעודד נטילת סיכונים מיניים. "אנחנו טוענים ששימוש בקונדומים יעיל מאוד למניעת הידבקות באיידס - כל עוד השימוש נעשה בצורה נכונה", אמר בראיון טלפוני. הוא ציין עוד כי יש צורך גם בצמצום מספרם של בני הזוג ובהימנעות - ושיבח את פעילותם של ארגוני צדקה קתולים רבים המסייעים להעניק טיפול לחולים באיידס במדינות העניות והרחוקות בעולם.
"מעוות ממצאים מדעיים"
ב-HIV, הנגיף שגורם לאיידס, נדבקו 33 מיליון בני אדם בעולם כולו - ו-25 מיליון בני אדם כבר מתו ממנו. "צריך לשבח כל מה שמסייע לצמצם את האיידס ביבשת כמו אפריקה", אמר אדלקה אגבולה, עורך דין העובד בשירות ארגון המטפל באנשים שנושאים את הנגיף בניגריה. במאמר מערכת שהתפרסם היום ב"ניו יורק טיימס" נטען כי "אין לתת אמון באפיפיור כאשר הוא מעוות ממצאים מדעיים" על קונדומים.
צרפת הביעה "דאגה עמוקה" מהדברים. "אין זה מתפקידנו לשפוט את הדוקטורינות של הכנסייה - אך אנחנו רואים בהתבטאות מעין זו כמסוכנת לענייני בריאות הציבור, ומסכנת את הצורך להגן על חיי אדם", אמר דובר מטעם משרד החוץ הצרפתי. גם בבלגיה השכנה גינו את ההתבטאות. שרת הבריאות הבלגית לורט אונקלינקס אמר כי דבריו של האפיפיור
"משקפים דוקטרינה וחזון מסוכנים, ועלולים להרוס שנים של מניעה וחינוך, וכן לסכן חיים".
אפילו בתוך הכנסייה הקתולית נשמעו קולות שמחו על דבריו של בנדיקטוס. "כל מי שיש לו איידס והוא פעיל מינית, או מחליף בני זוג, חייב להגן על אחרים ועל עצמו", אמר הנס-יוכן ישקה, בישוף קתולי מהעיר המבורג. "אסור להפוך את הקונדומים ל'טאבו'", הוסיף.
הטיף להיאבק למען צדק חברתי
ביומו הראשון בקמרון, נפגש האפיפיור עם הנשיא פול ביה - מהשליטים הוותיקים ביותר ביבשת אפריקה. ביה נמצא בשלטון משנת 1982 והואשם לאחרונה בידי ארגון אמנסטי כי הוא מדכא ביד קשה את האופוזיציה הפוליטית בקמרון. לא נמסרו
פרטים אודות הפגישה בארמון הנשיאותי.
בפגישה עם 31 הבישופים של קמרון, קרא בנדיקטוס ה-16 לנוצרים להיאבק למען צדק חברתי והפציר בהם להגן על המשפחה האפריקנית המסורתית מסכנות המודרניות והחילון. בנוסף, הוא ביקש מהם לעזור להגן על העניים מפני השפעות הגלובליזציה.