שתף קטע נבחר

 

הוועידה תכריע? ברק כבר חתם עם הליכוד

לקראת ההכרעה בוועידת העבודה אם להיכנס לממשלה, נפגש היו"ר עם ראש הממשלה המיועד והוציא ממנו הבטחה למעורבות אישית בכל תהליך משמעותי - מדיני או כלכלי. עוד סוכם: הממשלה תהיה מחויבת לכל ההסכמים הבינלאומיים עליהם חתומה ישראל. עופר עיני: ההישגים חסרי תקדים. הרצוג: תומך. פינס: זריית חול בעיניים

האם אחרי ממשלות שרון ואולמרט, תשב העבודה גם בממשלת נתניהו? רגע ההכרעה של המפלגה - ואולי גם של הממשלה הבאה - נמצא במרחק של שעות ספורות. אבל עוד לפני שהוועידה אומרת את דברה, יושבי-הראש כבר סוגרים להסכם. 

 

בניסיון להביא לוועידה, שתתכנס אחר הצהריים (יום ג') בביתן 10 בגני התערוכה בתל-אביב, הסכם קואליציוני מגובש, נועד כבר בשעת בוקר מוקדמת יו"ר העבודה, אהוד ברק, עם יו"ר הליכוד וראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו. השניים הגיעו לכפר המכביה כדי לסגור את הקצוות והמחלוקות שנותרו במשא-ומתן הקואליציוני, בעיקר במישור הכלכלי.

 

לקראת השעה 9 בבוקר בישרו הצדדים על התקדמות משמעותית. בין השאר סוכמו הסעיפים הבאים, שאמורים להיכלל בהסכם הקואליציוני בין המפלגות - אשר כבר נחתם בראשי תיבות על-ידי שלום שמחון וגדעון סער:

 

  • ישראל תגבש הסכם להסדר איזורי כולל לשלום ושיתוף פעולה במזרח התיכון.

  • ישראל מחויבת לכל ההסכמים המדיניים והבינלאומיים שחתמו ממשלות ישראל.
  • הממשלה תפעל להשיג הסכמי שלום עם כל אחת משכנותיה.
  • שר הביטחון יהיה שותף מלא בתהליך המדיני ויהיה שותף בכל פורום מצומצם לקבלת הכרעות בתחום המדיני, הביטחוני והכלכלי.
  • הממשלה תפעל לאכיפת החוק בנושא המאחזים הבלתי חוקיים, כמו גם בנושא הבנייה הפלסטינית הבלתי חוקית.

  

במישור המדיני, יהיה מי שיטען כי בהצהרתו על מחויבות ל"כל ההסכמים שנחתמו", מאשרר למעשה נתניהו את מחויבותו הישנה ל"מפת הדרכים" של הנשיא בוש, אותה אימצה בשעתה ממשלת שרון - לצד הסתייגויות שהציגה. המפה, שהייתה הבסיס להסכמים נוספים, כללה את מתווה שתי המדינות לשני העמים. כזכור, ראש הממשלה המיועד סירב להתחייב באוזני יו"ר קדימה ציפי לבני לחתירה להקמתה של מדינה פלסטינית.

 

בפרק הכלכלי , סוכם שלא יתקבלו החלטות משמעותיות מבלי להביאן קודם

ל"פורום שולחן עגול" עם האוצר, ההסתדרות, התאחדות התעשיינים והארגונים החברתיים. כפי שדרש עיני, לא יוקפא שכר במשק ללא הסכמת ההסתדרות, לא תהיה פגיעה בפנסיה התקציבית ועוד. במקביל, תוך שלושים יום מכינונה, מתחייבת הממשלה לגבש יחד עם המעסיקים וההסתדרות תוכנית חירום כלכלית מקיפה להתמודדות עם המשבר הכלכלי וגל הפיטורים במשק. הממשלה גם תפעל לצמצום חוק ההסדרים השנוי במחלוקת. 

 

אשר לתיקים, סוכם כי העבודה תקבל חמישה - בראשם הביטחון לברק ולצדו התמ"ת, הרווחה (ואולי הבריאות כתחליף), החקלאות ושר בלי תיק, וכן שני סגני-שרים וראשות ועדה בכנסת. בשליש הראשון בקדנציה יעמוד חבר כנסת מטעמה בראשות ועדת חוץ וביטחון, ובהמשך תתקיים רוטציה.

 

"אלה הישגים חסרי תקדים", בישר יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, החבר בצוות של יו"ר העבודה. עמיתו, השר שלום שמחון: "זהו הסכם שמדבר על תהליך מדיני משמעותי, מדובר גם על מערכת שמירה על שלטון החוק בישראל, זהו הסכם דרמטי. אני יושב בשלוש ממשלות, והישג בסדר גודל כזה לא היה. כל מי שרואה עצמו חלק ממפלגה סוציאל-דמוקרטית, יתקשה שלא לתמוך". 

 

מי שעוד התרשם עמוקות מההסכם הוא השר יצחק (בוז'י) הרצוג, שהודיע בעקבותיו על תמיכתו בעמדת היו"ר: "יש בהסכם השפעה דרמטית וחשובה על אופן התנהלות המדינה בשנים הקרובות, ולמפלגת העבודה תהיה השפעה ישירה ומשמעותית ביישום התפישות והערכים בהם היא מאמינה. ההחלטה הייתה לי קשה ביותר, ואני מודע לכל משמעויותיה", אמר. לעומתו אמר אופיר פינס, ממחנה המתנגדים: "ההסכם הוא ניסיון שקוף לזרות חול בעיני הציבור וחברי הוועידה. מנסים לקנות אותנו עם תיקים והצהרות חלולות וריקות מתוכן, אבל הוועידה תוכיח היום שמפלגת העבודה אינה עומדת למכירה ולא סיימה את דרכה ההיסטורית". 

 

השיטות של ליברמן?

המשא-ומתן בין הליכוד לעבודה נפתח רק אתמול, כאשר ברק מנחה את צוותו, הכולל את עיני ואת השר שלום שמחון, להשיג הסכם בזמן שיא ולהביאו לאישור הוועידה. "יש קשיים וחילוקי דעות מהותיים", הודיע רק אמש הצוות, ובליכוד ציינו כי אנשי העבודה דרשו לפתוח סעיפים בהסכמים קואליציוניים שכבר נחתמו עם ישראל ביתנו וש"ס.  

 

בוועידה יתייצבו זה מול זה "השביעייה" - הלוא הם מתנגדי היו"ר בכנסת, ו"מחנה ברק" - המונה כעת שישה מחברי הסיעה ואת יו"ר ההסתדרות. במחנה המתנגדים זועמים על המשא-ומתן המוקדם, שמתקיים עוד בטרם התקבל האור הירוק ממוסדות המפלגה. במכתב ששיגרו אתמול לראש הממשלה המיועד נתניהו, הם כינו את הנושאים ונותנים "סיעת ברק" והבהירו כי כרגע, ההבנות לא יחייבו אותם. 

 

סעיף נוסף שמרתיח את דמם של המתנגדים הוא כוונתו של יו"ר המפלגה

 להשיג בוועידה אישור גם למינוי השרים בעצמו, ללא צורך בכינוס נוסף, וזאת כסעיף נלווה לעצם האישור לכניסה אל ממשלת נתניהו. "הוא דיקטטור, פועל בשיטות של ליברמן", האשימו אמש יריבי היו"ר. שני הסעיפים יובאו הערב במשותף להצבעה אחת בוועידת המפלגה, שם המירוץ נראה צמוד. וזו לשון הצעת ההחלטה, עליה יצביעו 1,476 החברים:

 

ועידת המפלגה מאשרת את כניסת מפלגת העבודה לממשלה בראשות בנימין נתניהו על-פי ההסכם הקואליציוני כפי שהציג בפני הוועידה על-ידי יו"ר העבודה, ח"כ אהוד ברק, וכן מסמיכה את אהוד ברק: לחתום על ההסכם הקואליציוני הנ"ל בשם מפלגת העבודה; בהוראת שעה, בתוספת לסעיף 136 לחוקת המפלגה, למנות את השרים ואת סגני השרים מטעם מפלגת העבודה בממשלה, ולהודיע על כך ללשכה.

 

אבל גם אם תגשים הערב הוועידה את מבוקשם של ברק ונתניהו, הצרות של ראש הממשלה המיועד, בדרכו חזרה לפסגה, לא תמו: עדיין לא ברור כיצד תפעל בכנסת שביעיית המתנגדים ליו"ר העבודה, ובנוסף - המגעים עם יהדות התורה נקלעו למשבר קשה על רקע סעיף הגיור.


פורסם לראשונה 24/03/2009 07:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שותף בכל תהליך: נתניהו וברק (ארכיון)
צילום: AP
לימין היו"ר: הרצוג
צילום: ירון ברנר
מומלצים