רוחות מהפכה בבנגקוק
מי שולט בתאילנד? יש לה מלך וממשלה הנאמנה לו, אך כוחות הביטחון מסרבים לפנות בכוח את תומכי האופוזיציה ששיתקו את הבירה. פרשנים: הם יודעים שאם ינקטו באלימות, יפסידו בקרב
רחובות בנגקוק נראו היום כמו זירת מהפכה, בלי כל שליטה מצד הרשויות. מול הקניון היוקרתי הגדול בעיר, רקדו מפגיני אופוזיציה על גבי שני משוריינים שאת תנועתם הצליחו לעצור, זאת תוך שהם מנופפים בדגלים וצועקים "דמוקרטיה". אנשי "החולצות האדומות" הקיפו את כלי הרכב הצבאיים וביקשו מהחיילים את המפתחות.
"מצטער, אני לא מוצא אותם", השיב חייל במעומעם. בסופו של דבר פינו המפגינים את הדרך והמשוריינים הצליחו להימלט. המפגש הזה הדגיש את העובדה שהמשבר שהחל לפני כשלוש שנים, שהביא למחאות משני צדי המתרס הפוליטי, אשר גרמו לכמה חילופי ממשלות, הסלים מחדש.
המשבר בתאילנד - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- משרד החוץ מזהיר: אל תגיעו למוקדי המהומות
- ראש הממשלה המודח איים לשוב
- ישראלים בתאילנד: מלחמה? אולי מלחמת מים
- ראש הממשלה למפגינים: חידלו, או שנחמיר הצעדים
עם רדת ליל, נראה שהמפגינים הדורשים את התפטרותו של ראש הממשלה אבהיסיט וג'ג'יבה שולטים ברבים מרחובות מרכז הבירה העצומה. בחלק מהצמתים נראו ניידות משטרה נטושות שנבזזו על-ידי אנשי תנועת "החולצות האדומות".
אוזלת היד של כוחות הביטחון נחשפה אתמול, כאשר התאילנדים ראו כיצד כוח אדיר של חיילים ושוטרים עושה מאמץ חלוש למנוע ממפגינים לא חמושים לפרוץ לתוך כינוס של מנהיגי אסיה, ובכך להביא לפיצוץ השיחות ולפינוים של האח"מים באמצעות מסוק וספינה.
"לא ברור אם הכשל הביטחוני אתמול נבע משרשרת פיקוד לקויה, מחלוקות בתוך הצבא התאי, או נכונות צינית להסתכן במבוכה לאומית כדי לזכות בתואנה לנקוט ביד קשה כלפי החולצות האדומות", אמר מייקל מונטזנו, מומחה מהמכון ללימודי דרום-מזרח אסיה בסינגפור.
המצב הסלים היום, אחרי שאבהיסיט הכריז על מצב חירום בבנגקוק והאזור שמסביב לעיר. רגעים ספורים אחרי ההכרזה הטלוויזיונית תקפו מפגינים את מכוניתו של ראש הממשלה. עשרות שוטרים מצוידים באמצעים לפיזור הפגנות עמדו במרחק של מטרים ספורים משם, בשעה שכמה אנשי ביטחון ניסו להרחיק את ההמון. זאת, בשעה ששאר הכוחות עומדים מנגד.
אחד נגד מאה - הגרסה התאילנדית (צילום: AP)
מכוניתו של אבהיסיט הצליחה להימלט, אך לפקידים אחרים לא שיחק המזל. ההמון הצליח ללכוד לפחות עוד שתי מכוניות של בכירים ולתקוף אותן מכל הבא ליד - מקלות, מוטות ברזל, ואדניות. "הממשלה לא יכולה עוד להתעלם ממה שקורה", אמר אבהיסיט מאוחר יותר. "בימים האחרונים היו לנו כמה מגבלות, אך כעת עלינו לנקוט בפעולה, בטרם יסלים המצב ויביא לעוד אובדן ועימותים". הערב הוא שב וקרא לציבור שלא להפר את החוק.
הניסיון הכושל לשמור על הסדר גרם לתאילנדים רבים לתהות, מי בעצם שולט בארצם? האירועים הזכירו לרבים את המשבר מהשנה שעברה. גם אז המשטרה והצבא סרבו להתעמת בתקיפות עם המפגינים, שהיו לבושים בחולצות צהובות, והשתייכו לצד השני של המתרס הפוליטי, כאשר השתלטו על משרד ראש הממשלה ונמלי התעופה בבנגקוק.
אז, הצבא נמנע מהתערבות משום שמפקדיו תמכו בתנועת המחאה, ששמה לעצמה כמטרה להדיח מהשלטון את ממשלת בעלי בריתו הפוליטים של טקסין צ'ינוואט - ראש הממשלה שהודח בהפיכה צבאית בספטמבר 2006, אחרי שהואשם בשחיתות וניצול לרעה של סמכותו. הכל היה אמור להשתנות עם עלייתו של אבהיסיט לשלטון בדצמבר, בעקבות הסכם שתיווך מפקד הצבא, שנותר שחקן פוליטי חשוב.
חיילים תאילנדים. לא נראה שהם מתכוונים להתערב (צילום: AP)
עם זאת, תומכיו של טקסין הוכיחו בשבוע שעבר שהם מסוגלים להפוך את הקערה על פיה, כשהוציאו לרחובות כמאה אלף מפגינים. לאחר מכן חסמו נהגי מוניות התומכים באופוזיציה צמתים מרכזיים וגרמו לפקקים אדירים בבנגקוק. המצור הסתיים רק כאשר החליטו לבד לנסוע משם, ובלי שהשוטרים הרימו נגדם אצבע אחת.
"הממשלה והצבא מפחדים מהגזמה", העריך תיטיאן פונגסידיראק, מומחה פוליטי מאוניברסיטה בבנגקוק. "הם יודעים שהם יפסידו בקרב אם הם ינקטו באלימות. עמוק בפנים, חלק מבכירי הממשלה והצבא חושדים שבמשטרה יש כאלה שאוהדים את טקסין", הוסיף. "נותר עוד לראות אם כוחות הביטחון יצליחו לשלוט במצב. לא סביר שמישהו יכול מפני שיש כל כך הרבה פיולוגים ומתווכים", אמר ההיסטוריון התאילנדי, צ'רנוויט קסטסירי. "כעת, נראה שאף אחד בממסד, בממשלה ובצבא לא שולט במצב".