נערים מז'נבה במצעד החיים: להילחם בגזענות
בעוד שעירם הפכה לבמה של אנטישמיות בוועידת דרבן, צעירים שוויצרים רבים העדיפו לקחת חלק במצעד החיים בפולין. תימור סאנלי, נער מז'נבה: "השואה היא כתם בהיסטוריה שלנו"
כ-7,000 בני נוער וסטודנטים משתתפים בצעדה ממחנה השמדה אושוויץ לבירקנאו. זו הפעם הראשונה שבה היהודים אינם מהווים רוב בקרב הצועדים והשנה הגיעו למקום כ-4,000 צעירים שאינם יהודים. יו"ר עמותת מצעד החיים, ד"ר שמואל רוזנמן, סיפר כי הצועדים מגיעים מכל רחבי העולם: "יש 1,500 פולנים, 600 אוסטרים וכ-600 צ'כים וסלובקים. שאר המשתתפים מגיעים בעיקר ממדינות מזרח אירופה והיתר ממדינות כמו גרמניה, ארצות הברית וקנדה".
הצועדים לא יכלו להתעלם מהאנטישמיות הגואה בוועידת האו"ם בז'נבה, ובעיקר הצעירים שהגיעו דווקא מאותה העיר בשוויץ. תימור סאנלי, נער בן 14
מז'נבה, סיפר ל-ynet כי הוא אינו מודע לדרמה שהתחוללה בוועידת דרבן השנייה, "אבל אני בעד הרעיון העקרוני של מציאת פתרון נגד הגזענות והאנטישמיות. אני מקווה שמדינות העולם יתאחדו נגד הגזענות וימנעו מקרים, כמו שאנחנו עדים להם פה".
סאנלי מספר כי תמיד גילה בעניין בשואה. "זהו רגע היסטורי מאוד חשוב ורמת השנאה האנושית שאפשר להגיע עליה פשוט מזעזעת. עד כמה אפשר לשנוא בן אדם שונה ממך? זה פשוט פשע מזעזע, אולי הגדול ביותר בהיסטוריה של האנושות. איך אפשר לעשות דברים כאלו רק בגלל דת? זה מאוד חשוב שיגיעו לפה לא רק יהודים כדי שיראו מה קרה. נוצרים ומוסלמים ברחבי העולם לא באמת מבינים מה קרה פה. חשוב שיידעו אילו פשעים נעשו פה".
גם מליסה בון, נערה בת 16 מז'נבה, מדגישה את חשיבות השתתפותם של אנשים שאינם יהודים במצעד. "העם היהודי סבל מאוד, ואנחנו חייבים להבין את זה. כל יהודי צריך להכיר את השואה כי זאת ההיסטוריה שלהם, אבל גם אנשים מבחוץ צריכים להכיר ולצבור עוד ידע על הכתם הזה בהיסטוריה שלנו, של כולנו. עד היום רק שמעתי על זה בשיעורי היסטוריה והיום אני רואה את זה במו עיני".
"שנאת זרים ואנטישמיות מככבות בז'נבה"
ד"ר רוזנמן מסביר כי העמותה שבראשה הוא עומד שמה פועלת להעביר את המסר שהשואה אינה עניינם הבלעדי של היהודים. "בעולם שבו יש הרבה מאוד מכחישי שואה, זה חשוב מאוד שבני נוער וצעירים לא-יהודים יהיו מודעים למה שקרה. זה דור חדש, משכיל ואינטליגנטי שיכול להיות סוכן של שינוי בקהילות הלא-יהודיות. היכולת לבוא ולספר את מה שהם ראו אחר כך בבית הופך אותם לעדים חיים".
הוא התייחס גם לנעשה בוועידה בשוויץ ואמר כי "המוטו של שנאת זרים ואנטישמיות מככב בכינוס בז'נבה. דווקא בזמן כזה אנחנו מראים סובלנות מהי ומראים שעמים יכולים להתאחד על מסגרת של זיכרון. זוהי הפגנת נוכחות סימבולית כדי למנוע את השנאה".
דניאל גוגולי, בנו של שגריר חוף השנהב בישראל, החליט לטוס אף הוא לפולין כדי לקחת חלק במצעד החיים. "באתי לראות את הדברים בעצמי, כי זה פשוט בלתי נתפס. בחוף השנהב יודעים על השואה אבל לא את כל האמת. כשאני אחזור הביתה אני מתכוון לדבר איתם על מה שראיתי ומה שעשיתי. האנשים האלו סבלו כל כך וקשה שלא להזדהות איתם, גם אם אתה לא יהודי".
מנדי, יהודיה בת 16 ממרוקו, ידעה לספר כי גם בסביבתה שמעה ספקות לגבי אמיתות השואה. "למדנו על זה בבית הספר, אבל יש כאלו שעדין לא מאמינים. הרבה לא-יהודים בבית הספר חושבים שהשואה היא המצאה. אני מתכוונת להגיד לכולם בבית הספר ולהוכיח להם שזאת אמת. זה קשה, זה מרגש. כולנו כאן בוכים - ערבים, יהודים, נוצרים".