שתף קטע נבחר

 

פרס ב"יד ושם": אחמדי-נג'אד - מגדולי העריצים

בעצרת לפתיחת אירועי יום השואה מנה הנשיא את נשיא איראן בשורה אחת עם היטלר. גם נתניהו התייחס ל"מופע השנאה" בז'נבה, והבטיח לדאוג לניצולים. הרב לאו הזכיר את גלעד שליט. בין מדליקי המשואות: אחיות ששרדו את ניסויי מנגלה

עם ישראל ומדינת ישראל מתייחדים עם זכרם של ששת המיליונים שנספו בידי מכונת ההשמדה הנאצית במלחמת עולם השנייה. טקסי הזיכרון לשואה ולגבורה נפתחים הערב (יום ב') בעצרת המרכזית ב"יד ושם" שבירושלים. בטקס הממלכתי משתתפים, בין היתר, נשיא המדינה שמעון פרס, וראש הממשלה בנימין נתניהו.

  

יום הזיכרון לשואה ולגבורה - תמונת מצב:

 

"הנאציזם הובס, אבל האנטישמיות עדיין נושמת. הגזים התנדפו, הרעלים נותרו", אמר הנשיא פרס בנאומו. "הוועידה הנפתחת היום בז'נבה היא השלמה עם הגזענות, לא מלחמה בה. והדובר הראשי בה אחמדי-נג'אד, הקורא להכחיד את ישראל ומכחיש את השואה - בושה וחרפה".

 

מתוך הטקס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"האנטישמיות היא מחלה שאינה יהודית, ולרפאה צריכים אלה שמתוכם היא באה", הוסיף פרס. "לנו קשה להבין מדוע בחרו גדולי העריצים כהיטלר הנאצי, או סטאלין הבולשביקי, או אחמדי-נג'אד הפרסי את היהודים כמטרה לשנאתם, לשיגעונם, לאלימותם. ייתכן והתנגדותם לעם היהודי באה בגלל עוצמתו הרוחנית", אמר, ולקראת סיום הבטיח: "מי שינסה לשבור את רוחנו יישבר בעצמו. ספינתנו היא צרת מימדים, אבל הרוח הנושבת במפרשיה היא רוח גדולה".

 

נתניהו: לא תמיד טיפלו כראוי בניצולים

ראש הממשלה נתניהו התייחס אף הוא שוב לוועידת "דרבן 2", ומחה על התעלמות העולם התרבותי מכוונות "למחוק את מדינת היהודים מעל פני האדמה".

 הוא פנה לנשיא השוויצי, שנפגש עם אחמדי-נג'אד ותהה: "כיצד אתה כראש מדינה נאורה יכול להיפגש עם מי שמכחיש את השואה, או מי שמייחל לשואה נוספת?".

 

בניגוד לכך, ביקש נתניהו להביע את הערכת ישראל "למדינות חשובות שבחרו להחרים את מפגן השנאה, וכן נציגים שיצאו מהאולם בזמן השמעת דבר השטנה של נשיא איראן". בהמשך הצהיר כי "לא ניתן למכחישי השואה לבצע שואה נוספת בעם היהודי. זוהי המחוייבות העליונה של מדינת ישראל".


"האנטישמיות עדיין נושמת". פרס נואם ב"כיכר גטו ורשה" (צילום: גיל יוחנן)

 

נתניהו גם פנה לניצולי השואה ואמר: "לממשלת ישראל מחויבות עמוקה אליכם. בשנים עברו לא תמיד ידעה המדינה לתת את המענה המיוחד הדרוש לכם, בשנים האחרונות השתנו הדברים. היום אני מבקש להבטיח לכם שנמשיך להעניק טיפול הולם לצרכים המיוחדים שלכם".

 

הרב הראשי לישראל, מאיר לאו, סיפר על חוויותיו כיתום במחנה בוכנוולד, והתייחס ל"עוד נער אחד שישב במחשכים", גלעד שליט. "יד ושם הואילה לקבוע את האזכרה השנה בסימן הילדים בשואה - שידעו ילדי ישראל להעריך את מה שיש לנו: בית לאומי. מדינה. חופש. ריבונות. זקיפות קומה. חוט שידרה. אנחנו רשאים וחייבים אולי לנשק את רגבי אדמתה של הארץ הזו שמעניקה את הזכות לזהות יהודית לחיים מלאים בבית שלנו", אמר הרב לאו.

 

האירועים בסימן הילדים בשואה

השנה נערכים האירועים בסימן הילדים בשואה, ושש משואות זיכרון הודלקו בידי ניצולים שעברו תלאות קשות כילדים, ורבים מהם ניצלו בנס ממוות ואיבדו את כל משפחתם. לאחר עלייתם לארץ, השתקמו כולם, הקימו משפחות, תרמו לבניין המדינה ואף עסקו במפעלים חינוכיים ופילנתרופיים, למען ניצולי השואה בפרט והחברה בישראל בכלל.


לאה פז מדליקה משואה (צילום: גיל יוחנן) 

 

שתיים ממדליקות המשואות הן יהודית ברנע וליה הובר, אחיות ששרדו את ניסוייו המפלצתיים של הד"ר יוזף מנגלה במחנה אושוויץ. כן זכו לכבוד סולומון פייגרסון, שמעון גרינהויז, אסתר דבורה רייז-מוסל, לאה פז ומרים שוסטר.

 

רבים מהנוכחים הרגישו בחסרונו של מי שהדליק לפני שנה בדיוק את משואת הזיכרון בפתח הטקס, יו"ר מועצת "יד ושם" דאז,

 יוסף (טומי) לפיד, שהלך לעולמו כמה שבועות לאחר הטקס הקודם.

 

במקביל לעצרת המרכזית ביד ושם נערך עוד אירוע רב-משתתפים במכון "משואה" שבקיבוץ תל יצחק. בטקס השתתף הרמטכ"ל, גבי אשכנזי, ובו הודלקו משואות הזיכרון בידי ניצולי שואה שעלו ארצה לפני קום המדינה ולחמו במלחמת העצמאות. הניצולים היוו כמחצית מהכוח הלוחם בשנים הללו.

 

בקהילות יהודיות רבות ברחבי העולם החלו הארועים לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה כבר אתמול. כמה אירועים באירופה לוו בתגובות אנטישמיות מצד תושבים מקומיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. ספינתנו צרה, אך עם רוח גדולה
צילום: גיל יוחנן
נתניהו. לא ניתן למכחישים לבצע שואה נוספת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים