ארה"ב: חרף נאום אחמדי-נג'אד, נדבר עם איראן
הרטוריקה של נשיא איראן בוועידת דרבן-2 בז'נבה "איומה, ואינה תורמת לדיאלוג", אמרו במחלקת המדינה. למרות זאת, ציינו, "אנחנו מקווים שנוכל לנהל דיאלוג ישיר בכמה נושאים"
הממשל האמריקני אינו נסוג בו מרצונו לקיים דיאלוג ישיר עם איראן, למרות נאומו של נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד בוועידת "דרבן 2" בז'נבה. "אנחנו רוצים דיפלומטיה ישירה עם איראן", אמר הערב (יום ב') דובר מחלקת המדינה האמריקנית רוברט ווד.
ועידת דרבן-2 - הסיקור המלא ב-ynet:
- גינויים בעולם לדברי אחמדי-נג'אד נגד ישראל
- הליצן שהביך את אחמדי-נג'אד: "הוועידה - קרקס"
- נשיא איראן תקף את ישראל - עשרות נטשו
- דעה: תראו מי מדרבן את דרבן
ווד ציין, עם זאת, כי "הרטוריקה האיומה של אחמדי-נג'אד אינה תורמת לדיאלוג". דובר מחלקת המדינה פתח את דבריו, בתדרוך היומי לכתבים, בציינו ש"למרבה הצער, שמענו את הדברים אלה בעבר מהנשיא אחמדי-נג'אד. דבריו אינם קבילים ומזינים שנאה גזעית. איראן צריכה להפסיק את הדיבורים המסיתים מהסוג הזה".
העמדה האמריקנית היא שהמשלחות שנטשו את אולם המליאה במהלך נאומו של נשיא איראן "שלחו מסר רב עוצמה לאיראן, שסוג כזה של דיבור מזיק ומזין שנאה גזעית. אלה לא דיבורים מהסוג שצריכים להיאמר במאה ה-21". למרות זאת, מבהירים בוושינגטון שזה לא שינה את הרצון האמריקני להידבר עם איראן באופן ישיר.
"יש נושאים שצריך לדבר עליהם"
"אנחנו מקווים שנוכל לנהל דיאלוג ישיר עם איראן על כמה נושאים. יש כמה מצבים ברחבי העולם שאנחנו צריכים לדבר עליהם עם איראן. אנחנו היינו מאוד מודאגים לגבי ההתנהגות של איראן בעיראק, התמיכה בחיזבאללה ובארגוני טרור אחרים", הבהיר דובר מחלקת המדינה.
העמדה האמריקנית היא ש"זה תלוי באיראנים. אם הם רוצים יחסים שונים, עליהם לשנות את היחסים שלהם עם הקהילה הבינלאומית, עליהם לשנות את ההתנהגות שלהם ולהפסיק עם הרטוריקה האיומה הזו". רובט ווד הודה שהנאום של נשיא איראן "אינו תורם לדיאלוג, אבל מה שחשוב הוא מספר המשלחות שדיברו בצורה מאוד ברורה על ידי יציאה במהלך הנאום".
המדינות שנציגיהן יצאו מן האולם בז'נווה במחאה על דברי אחמדי-נג'אד הן: אוסטריה, בלגיה, בריטניה, בולגריה, קפריסין, צ'כיה (שעזבה את הוועידה בכלל), דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, יוון, הונגריה, אירלנד, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, מלטה, פורטוגל, רומניה, סלובקיה, סלובניה, ספרד, שוודיה וכן סנט קיטס ונביס. המדינות שבין כה החרימו את הוועידה: גרמניה, אוסטרליה, קנדה, איטליה, הולנד, ניו זילנד, פולין, ארה"ב וכמובן - ישראל.