קלינטון: בלי שלום, אין תמיכה לישראל נגד איראן
בשימוע בוועדת ההקצבות בבית הנבחרים, הזהירה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, כי ישראל עלולה לאבד תמיכה מצד מדינות ערב במהלכים נגד איראן, אם לא תחדש את המשא ומתן עם הפלסטינים: "שני הדברים כרוכים זה בזה"
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מזהירה כי אם ישראל לא תיכנס לתהליך מדיני - היא תאבד את האפשרות שמדינות ערב יתמכו במהלכים נגד איראן: "אם ישראל מבקשת לקבל תמיכה חזקה מול איראן, היא אינה יכולה להישאר בצד בכל הנוגע לפלסטינים ולמאמצי השלום. שני הדברים כרוכים זה בזה".
קלינטון מאמינה שהחשש המשותף של מדינות ערב וישראל מאיום הגרעין האיראני מהווה הזדמנות לצדדים להקים חזית משותפת נגד איראן, במקביל
לכניסה לתהליך השלום. היא אמרה בשימוע בוועדת ההקצבות של בית הנבחרים כי במדינות ערב "מאמינים בחוזקה שנכונות של ישראל לחזור לדון עם הרשות הפלסטינית, תחזק אותם ביכולתם להתמודד עם איראן".
היא ציינה את יוזמת השלום הערבית, ונתנה קרדיט לסעודיה, "בכל מדינה שבה נפגשתי באופן אישי, הם רוצים לתמוך בפעולה החזקה ביותר האפשרית נגד איראן". איראן, לדברי קלינטון, היא הדבר "המאחד את ישראל והשכנות הערביות באזור. זה מה ששמעתי מכולם בביקורי באזור".
הילרי קלינטון הבהירה שמדינות ערב אינן יכולות להשקיף מהצד על הפלסטינים ותהליך השלום. לדעתה, אם תהיה גישה חיובית של ממשלת ישראל לתהליך השלום "אז מדינות ערביות רבות אומרות לנו שיהיה רצף של תמיכה שתחזק את תגובת האזור לאיראן". היא הבהירה שהתפקיד של ארה"ב הוא "להביא את כולם ביחד למקום אחד, דבר שלא קרה עדיין, ולראות כיצד ניתן להמשיך".
"מחכים לעמדת ישראל"
בתגובה לפרסומים על מתח בין ממשל אובמה לממשלת ישראל החדשה, הדגישה מזכירת המדינה: "אנחנו לא מתכוונים לשפוט מראש את עמדת ישראל לפני שהם יציגו אותה בשיחות פנים אל פנים. ראש הממשלה יגיע לוושינגטון במאי. חשוב לא לקבוע מראש מהי עמדתם. לא היו לנו עד עכשיו שיחות לעומק עם ממשלת ישראל ואנחנו מחכים להן".
השלום חלק מהאסטרטגיה. קלינטון (צילום: רויטרס)
היא הוסיפה ש"אם אנחנו רוצים בכנות להשיג שלום כולל של בטחון ושלום בין ישראל לשכנותיה הערבים, עלינו להישאר נאמנים למחויבות שלנו לבטחון ישראל".
במקביל, הבהירה: "אנחנו חייבים לעזור לצדדים למצוא דרך לפתרון של שתי מדינות ולתמוך ביוזמה של הרשות הפלסטינית בהנהגת ראש הממשלה פיאד לשים קץ לשחיתות, לקדם בטחון ולבנות תשתית, להפגין תועלת מוחשית של השלום לאזרחי הגדה המערבית. חלק מהאסטרטגיה שלנו היא להתמודד עם הצרכים ההומניטריים של עזה".
על המדיניות האיראנית אמרה מזכירת המדינה קלינטון: "אנחנו מודאגים מהמאמץ של איראן להשגת נשק גרעיני ומההתערבות שלהם בעניינים פנימיים של שכנות ומהתמיכה בטרור ובארגונים כמו חמאס וחיזבאללה. ניסינו מדיניות של בידוד מוחלט במשך שמונה שנים וזה לא הרתיע את איראן במאומה. התוכנית הגרעינית המשיכה ללא הפרעה. הם לא תמכו בחמאס קודם לכן. הם תומכים בחמאס עכשיו. לכן לדעתנו עלינו להמשיך בשני הערוצים בו זמנית ולקשור ביניהם בצורה מוחלטת".
קלינטון הבהירה שבמקביל למאמץ להידבר עם איראן, "אנחנו ממשיכים לעבוד על סנקציות שבכוונתנו שיעמדו לרשותנו. המאמץ הדיפלומטי יסייע לארה"ב כשיגיע הזמן לסנקציות נוקשות ומשתקות".