שתף קטע נבחר

אש, אש מדורה: אלו קרשים כשרים לל"ג בעומר

ל"ג בעומר הוא סיוט לשוחרי הסביבה - לא רק בגלל העשן והפיח. זה לא אומר שאי אפשר לחגוג. כלל ברזל מספר 1: יותר אנשים על פחות קרשים. כלל מספר 2: שורפים רק עץ - כי תחליפים כמו מלמין, MDF ופורמייקה פולטים לאוויר חומרים מסרטנים

מחר יחגגו בישראל את ל"ג בעומר - ללא ספק המועד המזוהם ביותר בלוח השנה העברי. אבל שריפת העצים היא רק חלק מהמפגע; מבט חטוף בכל ערימת קרשים שנאספה באדיקות מבעוד מועד תגלה שרובה כוללת תחליפי עץ - מלמין, MDF, סיבית וחלקי רהיטים מכוסי פורמייקה - חומרים שהשריפה שלהם פולטת לא רק עשן אלא גם חומרים רעילים ומסוכנים לבריאות.

 

עצים רגילים שנשרפים פולטים עשן, חלקיקים וגזי חממה - אף אחד מאלה לא עושה טוב לסביבה. אבל שריפת תחליפי עץ פולטת לאוויר חומרים רעילים הרבה יותר: תרכובות אורגניות נדיפות, פורמלדהיד ודיוקסינים - חומרים הידועים כמסרטנים. 

 

ד"ר לבנה קורדובה-ביז'ונר, מנהלת אגף איכות אוויר במשרד להגנת הסביבה, מסבירה כי מקורם של החומרים הללו בדבקים ובחומרים הכימיים שמשמשים להדבקת שכבות או שבבי העץ יחד למקשה אחת. כאשר הם נשרפים נפלטים החומרים הרעילים הללו לאוויר, וגם מתקבצים סביב חלקיקי הפיח. חלק ניכר מהחלקיקים הללו קטנים מאוד (חלקיקים נשימים) והם חודרים עמוק לתוך מערכת הנשימה - ויחד עימם אותן חומרים רעילים.

 

אותו הדבר קורה, אגב, כאשר שורפים עצים צבועים או מצופים בלכה. כאשר הצבע נשרף נפלטים לאוויר פחממנים - תרכובות אורגניות נדיפות - וגם דיוקסינים.

 

עד כאן לגבי עץ; ומה לגבי פלסטיק? רוב חומרי הפלסטיק עשויים פולימרים שהשריפה שלהם פולטת לאוויר חומרים רעילים אחרים (הלוגנים) שמכילים ברום או כלור. כשאלה נפלטים לאוויר הם יוצרים שוב את אותם דיוקסינים המרעילים אותנו וידועים כמסרטנים.

 

במשרד להגנת הסביבה ציינו לפני החג כי מחקרים מראים שישנה עלייה בשכיחות הפונים לחדר מיון בסמיכות להחמרה הזמנית באיכות האוויר עקב מדורות ל"ג בעומר. הריכוזים הגבוהים של חלקיקים נשימים וחלקיקי שריפה גרמו לעלייה חדה בתחלואה של דרכי הנשימה בקרב חולי אסטמה וחולים במחלות כרוניות של דרכי הנשימה.

 

אבל חוץ מהעשן, הרעלים וגזי החממה, ישנן לא מעט פגיעות בטבע במסגרת איסוף העצים הקדחתני, יש צריכת בשר מוגברת שאינה מיטיבה עם הסביבה, ויש גם שימוש מאסיבי בכלים חד-פעמיים וליכלוך שנותר בבוקר שאחרי. בקיצור - סיוט לכל שוחר סביבה.

 

אבל לא משביתי שמחות אנחנו: אפשר לציין את ל"ג בעומר באופן שמפחית משמעותית את הפגיעה בסביבה. הנה כמה המלצות: 

 

  • בחרו שטח נקי וחשוף - לא ביער, לא בשדה קוצים, לא מתחת לעץ או חוטי חשמל. רצוי גם לא קרוב מדי למבנה.

 

  • שורפים רק עצים: הקפידו שהקרשים שלכם כוללים עץ מלא לא צבוע ולא מצופה לכה, ולא תחליפי עץ שפולטים חומרים רעילים. מומלץ שלא לשרוף פלסטיק לסוגיו, קלקר ושקיות, וגם לא להשליך לאש זכוכית, סוללות ומכלי ריסוס - זה מתפוצץ. גם אזבסט - לוחות, אדניות וצינורות - מסוכן, משום שהשריפה שלו פולטת לאוויר סיבים מסרטנים.

 

  • פחות קרשים - יותר אנשים: ההסבר ברור: אם כמה שיותר אנשים יציינו את החג סביב מדורה קטנה ככל הניתן, ייחסכו מאיתנו כל הצרות שהופיעו כאן למעלה.

  

  • אחרי המדורה, ודאו שהאש כובתה לגמרי ונסו להשאיר את השטח נקי - בלי ערימות שחורות שיעשנו עד שבועות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פחות זה ירוק יותר. אילוסטרציה
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים