מחאה באקדמיה: מחסלים כמו בעולם התחתון
ראשי מערכת ההשכלה הגבוהה והסטודנטים התכנסו לדיון חירום על רקע גזירות האוצר המתוכננות. לדברי שר המדע הרשקוביץ, "ניסו את זה בעולם, ועד היום בוכים". יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות: "בלי תוספת נגיע לרמה של עולם שלישי"
ראש הממשלה אמנם הורה לבטל את הקיצוצים שמציע האוצר האמורים לפגוע בשכבות החלשות - אבל באקדמיה הדאגה בשיאה: הבוקר (יום ו') התכנסו כל ראשי מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל לדיון חירום, אליו באו גם שרים וחברי כנסת מהקואליציה. הם הבטיחו להשיב לאוצר מלחמה שערה.
גזירות 2009 - הסיקור המלא:
- זעם על הקיצוץ: הרחבת התקציב - או משבר פוליטי
- הגזרות פיצלו את שרי הליכוד: 'לא לשם כך נבחרנו'
- משרד החינוך: הפגיעה בכיתות א' וב' - לדורות
- להיות אמא לאחר הגזרות: משתלם בכלל לעבוד?
- על כוונת האוצר: תנאי משרתי הקבע
"הציפיות שלי הן שכל דרישות האוצר בחוק ההסדרים פשוט תמחקנה, זו פגיעה חמורה בהשכלה", אמר שר המדע דניאל הרשקוביץ לפני תחילת הדיון. "ההצעות מעידות על חוסר הבנה של המערכת. אני מתכוון להצביע נגד ויש הבנה של השרים שהדבר פשוט מנוגד להיגיון. זה מנטרל את ההתנהלות של האקדמיה. קיצוצים מעין אלו נוסו במקומות שונים בעולם ועד היום בוכים ומבכים עליהם".
פרופסור זאב סגל, משפטן בכיר מאוניברסיטת תל-אביב, אמר שהוא מעניק לממשלה "ציון אפס במשפט חוקתי". לדבריו, הממשלה מתיחסת להשכלה הגבוהה כמו בעולם התחתון - יריה, פיצוץ, חיסול - בלי דיון ולא חשוב מי ייפגע. יש כאן חקיקה חולה - זה לא מחוקק, אין דיון או ויכוח, פשוט קובעים דברים".
בדיון הבוקר בתל-אביב משתתפים משתתפים נציגי המועצה להשכלה גבוהה, הוועדה לתכנון ותקצוב, ועד ראשי האוניברסיטאות, חברי הסגל באוניברסיטאות, סטודנטים ונציגי המכללות. כן באו השר אבישי ברוורמן, יו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין, יו"ר ועדת החינוך ח"כ זבולון אורלב, יו"ר שדולת הסטודנטים בכנסת ח"כ אלכס מילר וח"כ יוחנן פלסנר.
"חלק מהגזירות ירדו מהשולחן"
שר האוצר, יובל שטייניץ, סיכם עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שהצדדים יפתחו אחר הצהריים בסבב נוסף של שיחות עד כניסת השבת כדי לקדם את גיבוש עסקת החבילה המתגבשת בנוגע לתקציב הדו-שנתי.
בינתיים, ברוורמן ואלקין הכריזו על נקודת אור מבחינתם - וטענו כי שוחחו הבוקר עם שטייניץ, שהתחייב להוריד מהפרק חלק מהגזירות המתוכננות.
מדובר בשינויים בוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, ובדרישה להשתמש בחברה חיצונית שתבחן את המערכת האקדמית. הנושאים המהותיים יותר - בהם ביטול הפחתה בשכר לימוד וביטול סבסוד שכר לימוד במקצועות מסוימים - לא ירדו מהשולחן לטענתם. תגובת האוצר לכך טרם התקבלה.
לדברי פרופ' יצחק אפלויג, יושב ראש ועד ראשי האוניברסיטאות ונשיא הטכניון, "בלי תוספת תקציב לא רק שלא נוכל להמשיך ברמה הנוכחית, אלא נעבור לרמה של מדינת עולם שלישי. איבדנו מדענים מצוינים לטובת העולם. מספר חברי הסגל הצטמטם משמעתית מאוד - למעשה הפסדנו אוניברסיטה שלמה מבחינת חברי סגל", אמר.
במועצה להשכלה גבוהה מזהירים כי אם יתקבלו הצעות האוצר, ייפגעו תקציבי הפיתוח ותקוצץ ההשקעה במדע ובמחקר. פרופ' אפלויג הוסיף: "אנחנו מוחים על כך שמנסים לעשות מחטף, להוביל שינוים דרמטיים בניהול מערכת ההשכלה הגבוהה בשלושה-ארבעה ימים".
"נזכיר מהו כוחם של הסטודנטים"
גם הסטודנטים התגייסו למאבק. סגן יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, התייחס לכוונות האוצר להעלות את שכר הלימוד בשישה אחוזים - בניגוד למתווה ועדת וינוגרד - ולבטל סבסוד למקצועות: "אנחנו נערכים ומתכוונים להילחם. אם מישהו זקוק לתזכורת מעוררת מהו כוחם של הסטודנטים בישראל, אנחנו נזכיר לו".
יו"ר ארגון הסטודנטים במכללות, נתנאל איזק, אמר: "אנחנו יוצאים למאבק שלא רוצים בו. אם נצטרך לשרוף צמיגים כך נעשה, ונצא לרחובות נגד שכר לימוד דיפרנציאלי".
בין היתר, מציע האוצר להפסיק את התמיכה בתלמידים בחוגים למינהל עסקים, חשבונאות ומשפטים במוסדות המתוקצבים על-ידי המדינה. האוצר ניסה להעביר בכנסת את הגזירה הזאת לפני כשנתיים, אך נסוג עקב ההתנגדות.