שתף קטע נבחר

"הבייבי" של ביבי - "חיסול קרקעות המדינה"

במדורי הכלכלה מתארים את הרפורמה המתוכננת במנהל מקרקעי ישראל כמהלך שיחזיר לציבור את הבעלות על הקרקע. המשמעות הנוספת היא שכל אחד - גם בעלי ההון - יוכלו לקבל בעלות על קרקעות המדינה בלי סחבת ביורוקרטית. ארגוני הסביבה: זו מכירת חיסול של קרקעות המדינה והשרים שותקים כי הם חוששים מביבי

אחד המהלכים הבולטים שמקדם ראש הממשלה בנימין נתניהו היא הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל. אחד הסעיפים העיקריים במהלך הוא העברת הבעלות על הקרקע לבעלי הבתים והדירות בפועל, כך שלא יידרשו עוד לאישור המנהל לפני ביצוע הרחבה, מכירה או קנייה. בשורה לאזרחים? ייתכן. לא מעט חברי כנסת סבורים שמדובר במהלך שדווקא יפגע בציבור וטוענים כי מה שמדווח בעמודי הכלכלה ועוסק בעיקר בטובת המשק לא תמיד מספר את הסיפור של "האזרח הקטן".

 

"כשאנשים חושבים על רפורמה במנהל מקרקעי ישראל, הם בטוחים שמדובר בצעד שיבוא לטובתם, כי הגוף הזה יורד לחייהם של האזרחים ונתפס ככזה שזקוק לשינוי. אבל בפועל, הרפורמה הזו תפעל לרעתם ולטובת בעלי ההון", אומר ח"כ דב חנין (חד"ש), יושב ראש השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת.

 

בדיון דחוף שקיימה השדולה בנושא אתמול (ג') הוחלט, יחד עם ארגוני הסביבה ומומחים בעלי שם בתחום התיכנון, להאבק במהלך. אחד הצעדים המרכזיים מהם מוטרדים בשדולה הוא העיקרון לפיו הרפורמה תביא למכירת שטחי המדינה ליזמים פרטיים. תומכי הרפורמה מסבירים אמנם כי המהלך יקל על סבך הביורוקרטיה ויאפשר לקדם פעולות פשוטות רבות - מבלי לעבור חסמים והיתרים דרך המינהל.

 

שיווק קרקעות או העברת נכסי ציבור לידיים פרטיות?

אולם מתנגדי המהלך טוענים כי המשמעות האמיתית היא שכל אחד יוכל להיות הבעלים של אדמות המדינה. כל אחד - כולל כמובן בעלי ההון המרכזים בידיהם ממילא פלחים נכבדים מהמשק. "הציבור לא מבין שהמשמעות היא לקיחת נכסים ציבוריים והעברתם לידי מעטים, המקורבים לצלחת", הסביר חנין.

 

ההיבט הזה, של שיווק הקרקע, נתפס במנהל כהתפתחות טבעית. לאחרונה התבטא בהקשר זה מנכ"ל המינהל, ירון ביבי, שאמר: "העברת הבעלות על הקרקע לאנשים תחסוך ביורוקרטיה ותעודד את היוזמה. במקום שאני אהיה 'האח הגדול' שעוסק בשאלה אם התושב יבנה פרגולה של 12 מטר או 14 מטר, אוכל להתרכז יותר במטרותיי המרכזיות - שיווק קרקע".

 

יואב שגיא, ראש מכון דש"א (דמותה של ארץ) של החברה להגנת הטבע - שגם יזמה את הדיון בשדולה - מוטרד מאוד מכינון אותה רשות חלופית לניהול קרקעות המדינה, שבראשה יעמדו אך ורק נציגי ממשלה ונציגי קק"ל - ללא ייצוג של גורמי מקצוע, ונציגי הארגונים הסביבתיים והחברתיים. "זה מהלך בעייתי מאוד", אמר.

 

מנכ"ל עמותת "אדם טבע ודין", עו"ד ציפי איסר-איציק, מכנה את התהליך "מכירה פומבית של קרקעות המדינה". היא גם מתנגדת לעובדה שהמהלך מקופל כסעיף אחד מני רבים בתוך חוק ההסדרים. "במדינה שבה יש מחסור במשאבי קרקע הנושאים הללו צריכים לעבור דיון רציני ולא לעבור בחוק ההסדרים", אמרה.     

 

רשות המקרקעין החלופית צפויה כאמור להתמקד בעיקר בשיווק ובביצוע עסקאות מקרקעין ובשמירה על קרקעות המדינה. כל שאר פעולות המינהל יתבצעו באמצעות מיקור חוץ. ח"כ אופיר פינס (עבודה), טוען כי המשמעות ברורה: "מה שהממשלה רואה מול העיניים זה לא את טובת האזרח, אלא את הירוק של הדולרים". 

 

פינס מתח גם ביקורת חריפה על שתיקתם של שרי הממשלה הנוגעים בדבר. "איפה שר החקלאות - שטוען שהוא משרד ירוק? איפה שר הפנים? איפה השר להגנת הסביבה? אני לא רואה אותם נאבקים על העניין", אמר. בדיון נכחה ראש לשכתו של השר להגנת הסביבה, אלונה שפר-קארו, שאמרה כי השר תומך בעמדת השדולה וארגוני הסביבה. 

 

"כשגלעד ארדן רוצה להיאבק הוא יודע להיאבק ולהגיע", השיב פינס. גורמים אחרים בשדולה הציעו הסבר אחר לשקט היחסי המגיע מכיוון שרי הממשלה: הוא קשור לעובדה שהרפורמה נחשבת לתוכנית אותה מקדם נתניהו באופן אישי כבר שנים, והם בוודאי לא רוצים להתעמת איתו בנושא הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטחים פתוחים באזור השרון. ארכיון
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים