שתף קטע נבחר

סקר: 1 מכל 4 ישראלים קיצץ במזון עקב המשבר

מהממצאים של מכללת בית ברל עולה עוד כי הצעירים קיצצו יותר מהמבוגרים בתרבות, פנאי והעשרה. ד"ר יגאל בן שלום: לא ירחק היום שבו רק אוכלוסייה מבוססת תוכל להרשות לעצמה לקבל שירותי בריאות נאותים בישראל

כרבע מהאוכלוסייה בישראל קיצצו בחצי השנה האחרונה בתקציב רכישת מזון לבית, וכחמישית החליטו לקצץ בהוצאות על בריאות המשפחה. כך עולה מסקר של בית הספר לחברה ולממשל במכללה האקדמית בית ברל, לקראת כנס חברה וחינוך שיתקיים בו.

 

מהסקר עולה עוד כי מתחילתו של המשבר הכלכלי אשתקד, כ-40% מהאוכלוסייה קיצצו באופן הניכר ביותר בתחום התרבות והפנאי, ו-17% קיצצו בכל הקשור לחינוך ולהעשרה.

 

35% מבני 29-18 דיווחו על קיצוץ בהוצאות על מוצרי מזון, לעומת 23% מקרב בני 45-30. הקיצוץ בהוצאות על בילוי, תרבות ופנאי פגע בעיקר בצעירים: 56% מקרב בני 29-18 מדווחים שקיצצו בתחום זה. גם בקרב בני 45-30 נרשם שיעור גבוה של מקצצים בסעיף זה - 45%; זאת, לעומת 28% מקרב בני 64-46.

 

הקיצוץ בסעיף ההעשרה והחינוך לילדי המשפחה הורגש בייחוד בקרב בני 45-30 - תחום הגיל הרלבנטי; כשליש מהם דיווחו על קיצוץ בסעיף זה. הקיצוץ בהוצאות על תרופות וטיפולים רפואיים היה זהה כמעט בכל שכבות הגיל שנסקרו.

 

"בריאותה של אוכלוסייה הולכת וגדלה בישראל נמצאת בסכנה"

ד"ר יגאל בן שלום, ששימש מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי ומנכ"ל משרד העבודה והרווחה וכיום עומד בראש המגמה למדיניות חברתית בבי"ס לחברה וממשל של המכללה האקדמית בית ברל, התייחס לנתונים. 

 

"ממצאי הסקר, המעידים כי 20% מהציבור צימצם בהוצאותיו על בריאות ותרופות, מעמידים בספק את הישגיו של חוק ביטוח בריאות ממלכתי, ומצביעים על כך שבריאותה של אוכלוסייה הולכת וגדלה בישראל נמצאת בסכנה.

 

"יותר ויותר שירותים שמציעות כיום קופות החולים ניתנים לציבור בתוספת תשלום שמעבר לביטוח הבסיסי, שלא לדבר על כך שבעבור תרופות נדרשים כולם לשלם. מצב שבו המיתון המעמיק נוגס בבריאותו של הציבור, בעוד יותר ויותר שרותי בריאות ניתנים בתשלום על ידי קופות החולים, יביא לכך שלא ירחק היום שבו רק אוכלוסייה מבוססת תוכל להרשות לעצמה לקבל שירותי בריאות נאותים בישראל.

 

"נתון נוסף שמצאנו מורה על כך שרבע מהאוכלוסייה צימצמה בהוצאותיה על מזון. מדובר בציבור רחב מאד, הנאלץ לצמצם בצריכה הבסיסית והיומית שלו.

 להערכתי, מדובר בעיקר על אוכלוסייה הנמצאת מתחת לקו העוני, ומי שהכנסתו מגיעה מקצבה, יחד עם מובטלים ומפוטרים טריים".

 

הנסקרים נשאלו האם הם נוהגים לתרום לארגוני חסד וצדקה, והאם התנהגותם השתנתה בעקבות המשבר הכלכלי. 67% השיבו כי הם נוהגים לתרום כסף לעמותות ולארגוני סיוע לנזקקים. כמחצית (46%) מהתורמים ממשיכים לתרום באותה המידה, וכמחצית (48%) תורמים פחות מאז המשבר הכלכלי.

 

את הסקר ערך מכון "מאגר מוחות". נסקרו בו 527 גברים ונשים, המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
המיתון נוגס בבריאות. בן שלום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים