צפון קוריאה והגרעין: המפתח בידי סין
מומחים למדיניות ארה"ב כלפי צפון קוריאה מנתחים את הבעיות העומדות בפני אובמה אחרי ניסוי הגרעין. לשיטתם, הוא זקוק לעזרת סין, אך לבייג'ינג חששות משלה באשר לשכנתה הענייה
אחרי הניסוי הגרעיני שערכה היום (ב') צפון קוריאה - השני בתוך שלוש שנים - שוב נושאת ארצות-הברית את עיניה לעבר סין, בתקווה שהמעצמה הקומוניסטית תסכים להפעיל לחץ על שכנתה הענייה, למרות חששותיה מפני ערעור יציבותה. מומחים למדיניות החוץ האמריקנית כלפי צפון קוריאה סבורים: אמצעי הלחץ של הממשל על הרודן הקוריאני מוגבלים מאוד במקרה הטוב.
ניסוי הגרעין של צפון קוריאה - כל העדכונים ב-ynet:
המומחים, בהם כמה שהתמודדו בעצמם עם הבעיה הצפון קוריאנית מהבית הלבן, אמרו שלנשיא ברק אובמה ולעוזריו אין הרבה ברירה אלא לנסות לגייס בייג'ינג, שרק היא יכולה באמת להשפיע על פיונגיאנג. משימה זו עלולה להתברר כקשה במיוחד בתקופה שוושינגטון בין כה זקוקה לעזרתה של בייג'ינג לטיפול באתגרים גדולים אחרים שעומדים על סדר היום של הממשל: הטיפול בשינויי האקלים והמשבר הפיננסי העולמי.
"הממשל שוב יצטרך למצוא דרכים לגרום לסין אי נחת", אמר מייקל גרין, לשעבר איש המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, שעסק בטיפול בצפון קוריאה בתקופת ממשלו של הנשיא הקודם, ג'ורג' בוש. "המציאות היא שכדי להפעיל לחץ על צפון קוריאה, הם צריכים להפעיל לחץ על סין", אמר גרין, כיום חבר בצוות המחקר של המרכז ללימודים בינלאומיים ואסטרטגיה.
האב, הבן, ומרוץ החימוש שבדרך
הבטחת התמיכה הסינית כעת קשה מבעבר, מכיוון שחששותיה של בייג'ינג מפני קריסת המשטר הצפון קוריאני וזרם של פליטים אל מעבר לגבול רק גברו בעקבות מצבו הבריאותי הרעוע של הרודן קים ג'ונג-איל ומאבק הירושה המתנהל מאחורי הקלעים. מומחים סבורים שקים, על אף שהוא משתקם בימים אלה ממחלה קשה, בחר בבנו השלישי והצעיר ביותר קים ג'ונג-און כיורשו.
"זה מצב מסובך מאוד עבור הסינים", אמר דניס ווילדר, שטיפל בענייני צפון קוריאה במועצה לביטחון לאומי בבית הלבן עד לכניסת אובמה לחדר הסגלגל בינואר. "אני חושב שהסינים הבהירו לקים באמצעות תגובתם הזהירה, התגובה המאופקת שלהם לכל הפרובוקציות שלו, שהם מבינים שהוא בעיצומו של תהליך הבטחת העברת השלטון לבנו ושהם מסכימים לכך מסיבות של יציבות המשטר", אמר ווילדר, כיום חבר בצוות המחקר של מכון ברוקינגס בוושינגטון.
"השאלה כעת היא: האם הם יבינו שלתת לו קצת מרחב כעת, משמעו לאפשר לו ליצור מצב שיכול לשנות את כללי המשחק בצפון-מזרח אסיה", אמר ווילדר, שציין כי גרעין בצפון קוריאה עלול להצית מרוץ חימוש גם בין יפן, דרום קוריאה, סין ואף טיוואן. מבין הארבע, רק סין מחזיקה כיום בכלי נשק גרעיניים.
"כמו מאפיונר קטן, עם קלפים טובים ביד"
המומחים אמרו שמלבד סוגיית הירושה, ייתכן שקים מעוניין גם שיתייחסו לארצו כבעלת נשק גרעיני ולשוב לשיחות הרב-צדדיות רק כדי לדון בהגבלות, ולא בביטול יכולותיה הגרעיניות. "מה שהוא עושה, זה לנסות לארגן את הדברים כך שכאשר הוא ישוב לשולחן, זה יהיה רק כדי לדון בבקרת אמצעי הלחימה ולא בפירוק הגרעין", העריך ווילדר.
דרך אחת להפעיל לחץ על צפון קוריאה, אפשרית בעזרת תמרונים חדשים לאכיפת יוזמת הביטחון הרב-צדדית שגיבש ממשל בוש, במטרה לסכל משלוחים של חומרים החשודים כקשורים לתוכנית הגרעין. דרך נוספת יכולה להיות החייאת הסנקציות הכלכליות, מהסוג שהטיל בוש כשהקפיא כספים של צפון קוריאה במקאו - רק כדי לשחרר בסופו של דבר את הכסף כמחווה של רצון טוב. דרך שלישית עשויה להיות ליישם מלא שך החלטת מועצת הביטחון 1718, הקוראת בין היתר להפסקת המסחר בסחורות של מוצרי מותרות וסנקציות אחרות, במטרה לפגוע בסגנון החיים של בכירי המשטר.
עם זאת, מדגישים המומחים, כי המפתח לריסון צפון קוריאה מצוי בידי סין, בעלת הגבול הארוך עם צפון קוריאה, קשרי המסחר ומי שמספקת לה סחורות חיוניות כגון דלק. "זה כמו להתמודד עם מאפיונר ממש קשוח, שמחזיק ביד קלפים די טובים, למרות שהוא בסך הכל בחור קטן מוקף בענקים", אמר גרהם אליסון, מנהל מרכז בלפר למדע ויחסים בינלאמוים באוניברסיטת הרוורד. "תקוותנו הטובה ביותר היא, שאחרי זמן מה, נוכל לנהל דיון אסטרטגי שיוביל לכך שהסינים יסיקו שאין זה מקובל במונחי האינטרס הלאומי שלהם, ולא כטובה לארה"ב. עד עתה, זה לא קרה".