הממשלה אישרה קיצוץ של 5% בשכר השרים
ההצעה אושרה פה אחד, וביצוע הקיצוץ טעון עדיין את אישור ועדת הכספים. בעקבות אישור הקיצוץ בשכר השרים וראש הממשלה, יופחת ככל הנראה שכר בכירים נוספים. אחרי הקיצוץ, יעמוד שכר ראש הממשלה על 38,950 שקל בחודש (ברוטו)
הממשלה אישרה היום (א') פה אחד את הצעת שר האוצר יובל שטייניץ להפחית 5% משכר השרים וראש הממשלה. ההפחתה טעונה את אישור ועדת הכספים, שהיא הגוף המוסמך לפי החוק לקבוע את שכר השרים וראש הממשלה.
לאחר אישור הקיצוץ בשכר השרים ורה"מ, לא יהיה מנוס מהפחתה מקבילה של שכר סגני השרים, שתחייב את הכנסת להפחית את שכר חברי הכנסת, מאחר ושכר סגני השרים צמוד לשכר הח"כים. ההחלטה על שכרם של חברי הכנסת
נמצאת בידי ועדה ציבורית, שבראשה עומד פרופ' ראובן גרונאו, וחייבת לקבל את אישור ועדת הכנסת, המחליטה על תנאי העבודה של הח"כים.
שכר הבכירים שבסמכות ועדת הכספים כולל גם את שכרם של נשיא המדינה ומבקר המדינה. שכר המבקר זהה לשכרו של שר.
הפחתה של 5% מהשכר (ברוטו לחודש) תשפיע על שכר כל הבכירים, לאחר אישור ועדות הכספים והכנסת, כדלהלן:
- שכר הנשיא יפחת ב-2,250 שקל מכ-45 אלף ל-42,750 שקל בחודש (ברוטו).
- שכר ראש הממשלה יפחת ב-2,050 שקל מכ-41 אלף ל-38,950 שקל
- שכר השרים והמבקר יפחת ב-1,850 שקל מכ-37 אלף ל-35,150 שקל
- שכר סגני השרים וחברי הכנסת יפחת ב-1,660 שקל מ-33,260 ל-31,600 שקל
- שכר השופטים והדיינים נקבע לפי דרג השיפוט והוותק בטווח שבין 29 אלף ל-55 אלף שקל ויפחת בין 1,450 ל-2,750 שקל, עד בין 27,550 ל-52,250 שקל
- שכר המנכ"לים של משרדי הממשלה הוא כ-29 אלף שקל. אם נציבות שירות המדינה תרחיב עליהם את ההפחתה ירד שכרם ב-1,450 ל-27,550 שקל, ועימהם הבכירים האחרים הצמודים אליהם
- שכר המשפטנים בשירות המדינה צמוד לשכר השופטים וירד בהתאם לפי התפקיד המקביל
גפני: "צעד חיובי ונכון"
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר בתגובה כי החלטת הממשלה היא צעד חיובי ונכון. עם זאת, לדבריו, לא רק את שכר השרים יש להפחית, אלא גם את שכרם של כל הבכירים. ועדת הכספים היא הגוף המוסמך להחליט גם על שכר השופטים והדיינים, ונראה כי היא תתבע להחיל גם עליהם הפחתת שכר מקבילה.
שטייניץ הציע את הקיצוץ בשכר בתחילת מאי, לקראת אישור התקציב, ובמהלך דיון על המחלוקת בין האוצר להסתדרות על הדרישה להקפיא את השכר במגזר הציבורי במסגרת עסקת החבילה. שר האוצר העיר אז כי אין זה ראוי לדבר על קיצוץ בשכר העובדים לפני ששרי הממשלה יתנו דוגמא אישית בוויתור מהותי על חלק משכרם.
השר היחיד שתמך אז בהצעה היה שר המשפטים יעקב נאמן, שהציע קיצוץ של 10% בשכר השרים. שרים אחרים התנגדו להצעה, וטענו כי מדובר במקור הכנסתם היחיד. חלקם הציעו קיצוץ סמלי של 1% בלבד. היום, כאמור, תמכו כל חברי הממשלה בקיצוץ שכר של 5%.