שתף קטע נבחר

למה משרד הבריאות מסרב להמליץ על שדרוג הפורמולות?

לאחרונה הוציא משרד הבריאות הנחיות חדשות בנושא תזונת תינוקות. בהנחיה נכתב בבירור שתינוק שאינו יונק או יונק חלקית זקוק לפורמולה עם תוסף LC-PUFA, חומצות שומן שנמצאות רק בחלק מהפורמולות הנמכרות בשוק. אז מה גרם לאנשי משרד הבריאות, לאחר פניית ynet, ובניגוד לדעתם של מומחי תזונה רבים, לסגת מההנחיה? לרופאים יש השערות

איגוד רופאי הילדים ממליץ להורים לרכוש תחליפי חלב המועשרים בחומצות שומן, התורמות להתפתחות מערכת העצבים והראייה, חומצות שלא נמצאות בכל תרכובות המזון לתינוקות הנמכרות בארץ. ועדת התזונה של איגוד רופאי הילדים המליצה להשתמש בתרכובות מזון לתינוק המכילות חומצות שומן בשם AA ו-DHA, הנקראות גם LC-PUFA. חומצות שומן אלו נמצאות במוצרי מטרנה שלב 1, סימילאק אדבנס ואופטימיל. עם זאת, מציינים מומחים מתחום התזונה בילדים, אין שום נזק בשימוש בתרכובות מזון שאינן מכילות את חומצות השומן הנזכרות.

 

 

ועדת התזונה של איגוד רופאי הילדים בשיתוף משרד הבריאות גיבשו לאחרונה המלצות חדשות בנושא תזונת תינוקות. בהנחיות משרד הבריאות נכתב כי "תינוק שאינו יונק כלל, או יונק חלקית, יקבל השלמה מתרכובות מזון לתינוקות על בסיס חלב פרה מועשרת בברזל וב-LC-PUFA".

 

המטרה: שכל החברות יוסיפו בסופו של דבר את החומצות

פרופ' רענן שמיר, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד במרכז שניידר לרפואת ילדים, שעמד בראש הוועדה שקבעה את ההנחיות, מסביר שהוועדה ביקשה לגרום לשינוי בשוק המזון לתינוקות: "אנחנו מאמינים שכל

הפרומולות לתינוקות צריכות להכיל LC- PUFA, אותה תוספת של חומצות שומן מסוג DHA ו-AA, אבל בשלב הזה זו רק המלצה. בעתיד זה יחייב. אין היום הוכחה חותכת בספרות שזה מרכיב מחייב לגבי תינוקות בריאים, אך ההוכחות בפגים חותכות וההמלצות הן להוסיף LC-PUFA גם לפורמולות של תינוקות בריאים. ההנחיות מתייחסות לתוספת של חומצות שומן מסוג DHA ו-AA, אבל אם היינו כותבים את זה במפורש, היינו מוציאים מיידית מהשוק את התחליפים שלא מכילים אותם. לא רצינו ליצור בהלה בקרב ההורים. רצינו לעשות מהלך הדרגתי ולגרום באופן מדורג לכך שבשוק יהיו רק פורמולות מועשרות בחומצות אלו".

 

חבר אחר בוועדה, פרופ' פרנסיס מימוני, היו"ר היוצא של איגוד רופאי הילדים ומנהל אגף הילדים בבית החולים "שערי צדק" מוסיף: "אני מברך את משרד הבריאות שהפך את זה לחובה. פורמולה שמכבדת את עצמה בשנת 2009, מכילה DHA ו-AA אין חוכמה".

 

אבל במשרד הבריאות, שהיה שותף מלא להמלצות, הבינו מהר מאוד שאותה המלצה שיצאה בהנחיות האחרונות, עלולה ליצור תהפוכות צרכניות שמשמעותן - מעבר לפורמולות שמכילות את החומצה האמורה, דבר שיפגע קשות בחברות

שלא מוסיפות את החומצה למוצריהן. "חומצות שומן מסוג DHA ו-AA לא הוגדרו כחיוניות על ידי אף גוף. הן אופציונליות, הן לא חובה. בתוך הקטגוריה LC-PUFA יש הרבה רכיבים, אבל לא כולם חיוניים. מבחינתנו כל תרכובות המזון בארץ ראויות ומתאימות לתזונת תינוקות", אמרה ל-ynet, בניגוד לדברי המומחים, ד"ר זיוה שטל, מנהלת המחלקה לתזונה במשרד הבריאות ששימשה כיו"ר משותף לוועדה שגיבשה את ההמלצות, והוסיפה: "ההנחיה להעשיר את הפורמולות מתייחסת לשתי חומצות שומן אחרות - חומצה לינולנית ולינולאית (שיכולות להיות מוגדרות כ- LC-PUFA), שמצויות ממילא בכל הפורמולות הנמכרות בישראל.

 

פרופ' מימוני מתקשה להסכים עם דבריה של שטל ומציין כי "חומצה לינולנית וחומצה לינולאית, עליה מדברת ד"ר שטל,  נמצאות בפורמולות כבר 20 שנה, אך זה אינו מספק. מה חדש פה? כיום המלצת כל המומחים היא להוסיף את החומרים AA ו-DHA לפורמולות".

 

ד"ר איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות מסביר כי ועדת משרד הבריאות לא יכולה לקבל את המלצת איגוד רופאי הילדים. "הוועדה לא יכולה להמליץ להוסיף את החומרים DHA ו-AA כי הם לא מופיעים בהנחיות ארגון הבראות העולמי ואין עדיין רגולציה משפטית בנושא. אנחנו לא יכולים להנחות בדברים שאינם ברגולציה העולמית". לדבריו, משרד הבריאות לא סבור שההנחיה שנתן היא עמומה, "לא היתה לנו כוונה שתינתן פרשנות כזו או אחרת להנחיות. אם היינו רוצים לכתוב תוספת של DHA ו-AA היינו כותבים במפורש הוספת אומגה 3".

 

משרד הבריאות הבין את תגובת החברות - ונסוג לאחור

לעומת זאת גורם מקרב רופאי הילדים העריך כי "יכול להיות במשרד הבריאות לא חשבו שתהיה פה בעיה עם הניסוח, אבל כשהבינו את תגובת החברות המייצרות הם נסוגו לאחור". גורם אחר העריך כי "גם למשרד הבריאות היה ברור שהכוונה היתה לתוספת חומצות שומן מסוג DHA ו-AA אבל הם לא יכולים לומר זאת, כי אין להם בסיס משפטי. זה התגלש להם ועכשיו הם מפחדים".

 

מיכל קאירי, סגנית מנהלת המחלקה לתזונה ודיאטה במרכז שניידר לרפואת ילדים מסבירה כי "חומצות שומן מסוג LC-PUFA נמצאות במערכת העצבים המרכזית ובמערכת הראייה. הן קריטיות להתפתחות מוח התינוק ורשתית העין. חלב-אם מכיל DHA ו-AA, אבל אין הוכחות חד משמעיות שתוספת של שני החומרים האלו לתרכובות המזון לתינוק נותנת יתרון לתינוקות בשלים. יש מחקרים שמראים שיש יתרון קל ויש כאלו שלא. לעומת זאת, אצל פגים מוכח כי תוספת של DHA ו-AA מקנה להם יתרון. כל הפורמולות לפגים מכילות את המרכיבים האלו. בעולם יש נטייה ללכת לכיוון של הוספת DHA ו-AA לתרכובות מזון גם לתינוקות בשלים, למרות שאין עדיין המלצות חד משמעיות בעניין".

 

לדברי בריג'יט כוכבי, הדיאטנית הראשית של בית חולים ספרא לילדים ב"שיבא": "יש עדויות שאצל תינוקות לא בשלים (פגים) יש חסר בחומצות AA ו-DHA, המסייעות לפיתוח מערכת העצבים, משום שהם לא יודעים לפרק את חומרי הבסיס (חומצה לינולאית ולינולנית). מסיבה זו מסיפים לפורמולות של הפגים AA ו-DHA. בכל מקרה של ספק לגבי המזון המתאים אני ממליצה להורים להתייעץ עם רופא ילדים, אחות טיפת חלב או דיאטנית".

 

לדברי פרופ' מימוני במחקרים נמצא כי במוחם ובמערכת הראייה של תינוקות שניזונו מפורמולות, היו פחות חומצות שומן מסוג DHA ו-AA מאשר בגופם של תינוקות יונקים. לדבריו, "תינוק שאינו יונק לא יכול לייצר מספיק DHA ו-AA כמו תינוק שניזון מחלב אם. אמנם לא תמיד נמצאה משמעות סטטיסטית בכל המחקרים שבדקו הוספת DHA ו-AA לפורמולה של תינוקות, אבל כל תוצאות המחקרים הן לכיוון של שיפור – שיפור בהתפתחות המוטורית ושיפור ביכולת הוויזואלית של התינוקות".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ההמלצה מתייחסת להוספה של החומצות לינולאית ולינולנית".

 

מחברת מדיצ'י, יצרנית אופטימיל נמסר בתגובה: "אופטימיל מועשרת ב LC-PUFA, שהן חומצות שומן רב בלתי רוויות ארוכות שרשרת מקבוצת אומגה 3 ואומגה 6 הקיימות בחלב אם והינן רכיב המומלץ כיום להוספה לכל הפורמולות על

פי תדריך משרד הבריאות שעודכן במאי 2009. אופטימיל הוא המוצר היחיד שעליו מפורט שיעור חומצות השומן: חומצת השומן מסוג DHA מהווה 0.2 אחוז מכלל חומצות השומן וחומצת השומן AA מהווה 0.35 אחוז מכלל חומצות השומן". 

 

ממטרנה נמסר בתגובה: "מוצרי מטרנה עומדים בכל התקנים הבינלאומיים למזון תינוקות אשר נדרשים על פי משרד הבריאות. יתרה מכך רק תחליפי החלב של מטרנה שלב 1, מכילים את המינון האפקטיבי והקרוב ביותר לזה שבחלב אם של LC-PUFA (ריכוז של 0.37 אחוז לעומת ריכוז של 0.15 אחוז ו 0.2 אחוז בתמ"ל המתחרים)". 

 

מאבוט נמסר בתגובה: "אבוט, יצרנית סימילאק, חברת תרופות מהמובילות בעולם, מברכת על המלצות משרד בריאות להוספת LC-PUFA לתרכובות מזון לתינוקות. כל מוצרי סימילאק מכילים LC-PUFA. כל מוצרי סימילאק אדבנס, בכל השלבים, מכילים AA ו- DHA בנוסף לחומצות ה- LC-PUFA הקיימות". למרות שנתבקשו, באבוט לא מסרו נתון לגבי שיעור חומצות השומן מסוג AA ו-DHA מכלל השומנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פורמולה לתינוק. חומצת השומן חיונית?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים