שתף קטע נבחר

השר איתן: חייבים לשמור על כללי המשחק בכנסת

בשיחה עם ynet מכנה מיכאל איתן את מה שמתרחש בכנסת הנוכחית - וגורר חרם מצד האופוזיציה - "תהליך מסוכן של הידרדרות". מבלי להתייחס לחוק זה או אחר הוא פוסק: כשמשנים נורמה, צריך להתחיל מהכנסת הבאה - או שהדמוקרטיה לא תשרוד

בעוד האופוזיציה מחרימה את דיוני הכנסת - היא מקבלת רוח גבית דווקא מספסלי הממשלה. בשיחה עם ynet מודה השר מיכאל איתן, איש הליכוד, כי מה שמתרחש כעת בבית המחוקקים הוא תהליך מסוכן, ואולי שבירה של כללי המשחק הפרלמנטריים.  

 

"עמדתי במשך כל תקופות כהונתי בכנסת - לא משנה אם הייתי בקואליציה או

באופוזיציה - הייתה שאי-אפשר להשתמש ברוב על מנת לשנות כללי משחק לסיטואציות נקודתיות, שהרוב יכול להינות מהן כתוצאה מהשינוי", אומר איתן.

 

לדברי השר, "אם מדובר בשינוי נורמה כללית, יש להחיל את מועד השינוי מהכנסת שתבוא לאחר מכן - זה המינימום ששומר על עקרונות ה'פייר פליי', שהם יותר חזקים מכל חוק ומכל חוקה. ללא הגינות בכללי המשחק, אי-אפשר לקיים דמוקרטיה לאורך ימים".  


בדד אשב: שר האוצר בדיוני התקציב במליאה (צילום: גיל יוחנן)

 

ברמז למה שקורה כעת בכנסת, אומר איתן: "זו מחשבה שהיא קצרת טווח. מחר יהיה רוב אחר, שינשל זכויות מיעוט - ואז הקואליציה הנוכחית עלולה למצוא את עצמה באופוזיציה, והרוב שהיום הוא מיעוט ישלול אותה מזכותיה הבסיסיות כאופוזיציה - וכן הלאה. זהו תהליך מסוכן, תהליך של הידרדרות. פעם אחת קבוצה א' משתמשת בשיטות האלה ופעם אחרת קבוצה ב' - כך נפרם הבסיס האמיתי לדמוקרטיה, שאינו מסתכם רק בשאלת 'רוב ומיעוט', אלא בעובדה שגם לרוב אין רשות לעשות ככל העולה על רוחו, ובמיוחד לא לפגוע בכללי המשחק".

 

השר איתן, האמון על שיפור השירות לציבור, ביקש להבהיר כי דבריו "מתייחסים באופן כללי לשינויים שהממשלה מבקשת להחיל בכנסת". באשר לרמה הספציפית של חוק זה או אחר - "אגבש את עמדתי בכל הצבעה והצבעה".

 

אמש, באקט הפגנתי חסר תקדים, נטשו חברי האופוזיציה את ספסלי

 המליאה. הבוקר בוטל דיון עם מבקר המדינה בוועדת הביקורת, אותה מנהל יואל חסון מקדימה. בנוסף בוטל דיון מדיני בהשתתפות ראש הממשלה, ובדיוני התקציב עם נתניהו ושטייניץ מצאו עצמם חברי הקואליציה לבדם באולם.

 

קצפה של האופוזיציה יצא נוכח שורת הצעות חוק, שלטענתה משנות את כללי המשחק. ה"טריגר" האחרון למחאה היה "חוק מופז", שמאפשר גם לשבעה ח"כים - ולא רק לשליש סיעה - להתפצל מסיעת האם; "חוק סלומיאנסקי" - המאפשר, לפי מודל ה"חוק הנורבגי", לשר שעזב את הכנסת לשוב אליה לאחר התפטרותו; והגדלת הרוב הדרוש לאישור הצעת חוק תקציבית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחר יהיה רוב אחר: איתן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים