יו"ר ועדת החו"ב: גלו צניעות בתחזיות על איראן
איש לא יודע כיצד ייגמרו ההפגנות העקובות מדם בטהרן, אך זה לא מפריע לקברניטי המדינה לחלוק איתנו את הערכותיהם הסותרות. יו"ר ועדת החוץ והביטחון, צחי הנגבי: "חייבים לגלות מידה מופלגת של צניעות". ראש המוסד לשעבר, דני יתום: אנשי מקצוע מכהנים לא צריכים להתבטא בנושא
"אני לא יודע אם מישהו באמת יודע איך זה יסתיים", אמר אמש (יום א') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על הערכות המודיעין בנוגע לנעשה באיראן. בזמן שהוא הפגין איפוק, ראש המוסד, מאיר דגן - ולא רק הוא - עסקו בסיפוק תסריטים קיצוניים וסותרים לציבור הישראלי. כעת, יש מי שמותחים ביקורת על הפטפטת בקהילת המודיעין.
"גורמי הערכה ומחקר בארגוני המודיעין בישראל חייבים לגלות מידה מופלגת של צניעות ולהבהיר לקברניטי המדינה שאין ביכולתם לנבא את העתיד", אמר ל-ynet יו"ר ועדת חוץ וביטחון, חבר הכנסת
צחי הנגבי. "אין בישראל או בעולם כולו גורם מודיעיני שמסוגל לחזות באופן מקצועי כיצד תתפתח הדרמה האיראנית. כל שניתן לעשות הוא לשרטט שורה של תרחישים אפשריים ולנתח את הסיכויים שלהם להתממש".
"צריך להבין שאפילו המשטר האיראני עצמו, שמפעיל רבבות סוכנים ומשתפי פעולה ברחבי איראן, לא שיער שהמחאה בעקבות הבחירות תלבש צורה כל כך נרחבת", מבהיר הנגבי. "גם בשעה זו אין להנהגה האיראנית דרך יעילה להשפיע על האירועים באופן שיבטיח בוודאות את שרידותה".
הרמטכ"ל וראש אגף המודיעין לשעבר, אמנון ליפקין-שחק, מזכיר כי ארגוני המודיעין לא הצליחו בעבר לחזות אירועים היסטוריים חשובים. "צריך רק להיזכר בתוצאות הבחירות בלבנון ובהתמוטטות ברית המועצות, אירועים שהערכות המודיעין לא חזו. העובדה שקיימת אופוזיציה באיראן ידועה לכל, אבל יכולת האופוזיציה לפעול היום כדי לשנות את השלטון הקיים זו שאלה הרבה יותר מסובכת".
"אפילו המשטר האיראני לא ידע לחזות את המהומות" (צילום: פרמרז השמי)
בשבוע שעבר התייחס למשבר באיראן ראש המוסד, מאיר דגן, ואמר כי "המהומות מתרחשות בטהרן ובעוד מחוז אחד בלבד והן לא יימשכו הרבה זמן". הוא הוסיף כי הוא מטיל ספק בכך שהעניינים יגיעו לכדי מהפכה. מן הקצה השני, ניבא ראש אמ"ן לשעבר, אהרון זאבי (פרקש), את קץ משטר האייתוללות.
ראש המוסד לשעבר, דני יתום, מבקש להבחין בין שני סוגי ההערכות ההפוכות. לדבריו, "זה אך טבעי שאנשים שכיהנו בעבר בתפקידי מודיעין וביטחון יתבטאו וינסו להעריך את התפתחות המצב באיראן. עם זאת, אני חושב שלא נכון שיישמעו קולות של אנשים פורמליים-מקצועיים שמכהנים היום בתפקידי מודיעין. קולם מספק אינפורמציה מיותרת שיכולה להשפיע על ההתנהגות באיראן ולהכניס בלבול בציבור בישראל. אנשי מקצוע מכהנים לא צריכים להתבטא וחבל שדברים שלהם מודלפים מוועדת חוץ וביטחון".
גם שר הביטחון טמן ידו בקלחת הספקולציות
את השונות הקוטבית בין מסקנות הבכירים הוא מסביר במורכבות עבודת הערכות המודיעין: "הערכת מודיעין בהגדרתה היא דבר מאוד קשה. זה קשה פי כמה וכמה כשמדובר באיראן - מדינה בה השלטון נמצא בידי מספר מצומצם מאוד של אנשים ואדם אחד, חמינאי, מחליט. קשה להגיע למסקנות חד משמעיות וברורות. לכן יש מגוון כל כך רחב של דעות, כולל דעות הפוכות זו מזו".
אבל לא רק אנשי מודיעין טמנו ידם בקלחת הספקולציות בסוגיה הפנים-איראנית. שר הביטחון אהוד ברק אמנם ביקש שלא להתנבא בעניין, אבל בסופו של דבר סיפק את הסחורה ואמר: "מה שלא יקרה,
מדובר כרגע בשלטון של אייתוללות". גם נשיא המדינה שמעון פרס, בהתייחסות נדירה בכנותה למהומות המתחוללות במדינה בשבוע האחרון, הביע תקווה כי ממשלת איראן ה"עלובה" תיעלם לפני האורניום.
גם השר לעניינים אסטרטגיים, הרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון, התייחס לנושא ואמר כי לדעתו תיתכן בעתיד מהפכה באיראן.
קודמו, ליפקין-שחק, אומר: "נדמה לי שבאיראן חשוב יותר הנושא הגרעיני וכוונות המשטר מאשר יציבות המשטר". לדבריו, "הערכות המודיעין נעות בסדר חשיבות. אני מקווה ומאמין שישראל משקיעה במעקב אחר הגרעין האיראני יותר משהיא משקיעה במעקב על היחסים הפנים-איראנים".