שתף קטע נבחר

הכל זהב: על תעשיית הביציות לישראליות בחו"ל

הבדיקות המקדימות נערכות בבתי-החולים בישראל, ההפריה נעשית במרפאות, בעיקר באירופה, באישור משרד הבריאות. העלות: כ‭4,000-‬ יורו. מטופלת: "זה עסק כלכלי. יש רופאים בארץ שגורפים הרבה כסף תמורת העזרה"

כ‭3,000-‬ נשים בשנה משלמות אלפי יורו כדי לרכוש ביציות בחו"ל, בעיקר במזרח אירופה. זוהי הדרך היחידה בעבורן להביא ילד לעולם.

 

המצב הוא אבסורדי: כיוון שאין תורמות בישראל, מאשר משרד הבריאות לכמה מרכזים מורשים בעולם לטפל בנשים ישראליות הזקוקות לתרומת ביציות. הקליניקות בחו"ל עובדות עם בתי-חולים בישראל ועם רופאים פרטיים שמפנים אליהן את הנשים.

 

המדינות שאליהן נוסעות הנשים לרכוש ביציות הן בעיקר אוקראינה, קפריסין, רומניה וצ'כיה. בית-החולים אסותא בתל-אביב מפנה לקייב, בית-החולים הדסה בירושלים עובד בשיתוף פעולה עם מרפאת הפריון בצ'כיה, ואסף הרופא שולח אל מרפאה שפועלת בבוקרשט ושאותה הקימה קרן המחקרים של בית-החולים. "אנחנו פועלים בקליניקה 'ניו-מד-לייף' שלה כל האישורים והיא פועלת לפי כל הכללים של משרד הבריאות ברומניה שמכיר בנו‭,"‬ אומר מנהל בית-החולים ד"ר בני דוידזון.

 

25,000 שקל לכל הפרייה

התענוג הוא יקר. מחיר ממוצע להפריה באמצעות תרומת ביציות הוא כ‭4,000-‬ יורו (כ‭25-‬ אלף שקל‭.(‬ המחיר הוא בעבור

 ניסיון אחד, לא כולל טיסה ובית-מלון. אם האישה לא הצליחה להיכנס להריון בניסיון הראשון (הסיכוי לכך הוא כ‭,(50%-‬ היא צריכה לעבור את כל הפרוצדורה שוב ולשלם שוב את הסכום, שרוב הזוגות מתקשים לגייס.

 

אבל לנשים שכמהות יותר מכל לילד אין ברירה. "זה יקר, אבל זאת המציאות שלנו כיום‭,"‬ אומרת ד' ‭(30)‬ ממרכז הארץ. "זה עסק כלכלי. יש רופאים בארץ שגורפים הרבה כסף תמורת העזרה. לכן אני די סקפטית שיעבירו את החוק בארץ שיאפשר תרומת ביציות. יש יותר מדי גורמים שזה נוח להם‭."‬

 

ד"ר איליה בר מ"המרכז הרפואי לפוריות" מטפל בנשים בארץ, מעביר למעבדה בבוקרשט את זרעו של בן הזוג, מפרה את הביציות מהתרומה ומביא עוברים קפואים לישראל. ד"ר בר מעריך שמדי חודש יוצאות 100 נשים ישראליות לקבל את הביציות הנתרמות. לדבריו, בשנה האחרונה, עקב המשבר הכלכלי, יש ביקוש גדול של נשים במזרח אירופה לתרום ביציות לכל המרבה במחיר. לטענתו, כל תורמת מתוגמלת ב‭1,000-‬ יורו. אולם נשים שתרמו ביציות ב"סאביק" סיפרו בראיונות לתקשורת הרומנית שקיבלו כ‭270-‬ דולר תמורת כל תרומה.

 

המרפאה ברומניה: באישור משרד הבריאות

מרפאת "סאביק" בבוקרשט, שבה נעצרו הרופאים הישראלים, פעלה עד לפני כמה שנים גם היא באישור משרד הבריאות. עם המרפאה עבד בית-החולים בני-ציון בחיפה, ולדברי ד"ר אמנון רופא, מנהל בית-החולים, שיתוף הפעולה נמשך כל עוד היה אישור ממשרד הבריאות.

 

גליה (שם בדוי) מצפון הארץ, שנסעה ל"סאביק" כמה פעמים, מספרת שהקשר עדיין נמשך. "בפעם האחרונה נסעתי לפני כמה חודשים. מי שהפנה אותי היה ד"ר קלדרון מבני-ציון. הוא הרופא המטפל. הוא קישר אותי אל ד"ר לויט (שנמצא במעצר בית ברומניה‭,"(‬ היא אומרת.

 

מטופלת נוספת, ד‭,'‬ סיפרה אתמול גם היא על הקשר עם בני-ציון. "קודם הגעתי לד"ר אילן קלדרון, סגן מנהל בית-החולים בני-ציון ומנהל היחידה החוץ-גופית, באופן פרטי‭,"‬ סיפרה ד' לרדיו חיפה. "ד"ר קלדרון הפנה אותי לד"ר נתן לויט, אף הוא רופא בכיר בבני-ציון. קיבלתי מרשמים שחתומים על ידי ד"ר לויט, ונעשו לי בדיקות דם ואולטרסאונד בבית-החולים בני-ציון‭."‬

 

אולם המנהל ד"ר רופא מכחיש. "למרכז הרפואי שלנו אין כל קשר לנושא. מדובר במרפאה פרטית ברומניה השוכרת שירותים של רופאים מכל בתי-החולים בישראל. ד"ר לויט, רופא שעובד בחצי משרה אצלנו, נמצא ברומניה בעת שהוא רשום אצלנו בחופש. גניה זיסקינד, מנהלת המעבדה אצלנו, יצאה לחופשה, וד"ר אילן קלדרון לא היה במרפאה הזאת כבר שלוש או ארבע שנים‭".

 

הנשים לא תורמות, החוק תקוע שנים

"באופן מעשי בישראל כמעט שאין התרמה של ביציות‭,"‬ מסביר פרופ' איתן לוננפלד, מנהל החטיבה למיילדות ולגינקולוגיה

 במרכז הרפואי סורוקה ויו"ר האגודה הישראלית לחקר הפוריות.

 

על פי נוהלי משרד הבריאות, יכולות לתרום ביציות רק נשים שעוברות טיפולי הפריה חוץ-גופית. מומחים לפריון אומרים כי דווקא הנשים האלה חוששות לתרום ביציות – קודם כל הן צריכות את הביציות לעצמן וחלקן גם חוששות מפגיעה בסיכוייהן להרות. סיבה נוספת שהביאה להפסקת תרומת הביציות בישראל הייתה פרשת הסחר בביציות בשנת ‭.2000‬ פרופ' ציון בן-רפאל הורשע שגרם למטופלות גירוי יתר של השחלות ושאב מהן יותר ביציות ממה שהיו זקוקות להן, כדי להעביר אותן תמורת תשלום לנשים שהמתינו לתרומה.

 

"יש לנו מאות פניות בחודש של נשים שזקוקות לתרומת ביצית ומבקשות ייעוץ והכוונה‭,"‬ מסבירה עפרה בלבן, יו"ר עמותת "חן לפריון‭."‬ לדבריה, תרומת ביציות בארץ מכוסה על ידי המדינה באופן מלא, אך מרבית הנשים לא יכולות לעבור את הטיפולים האלה בארץ שכן משך ההמתנה הוא כמה שנים.

 

 

במשך עשור מנסים מומחי פוריות בישראל יחד עם עמותת "חן לפריון" לקדם את חוק תרומת הביציות, שנוסח על ידי עו"ד מירה היבנר, היועצת המשפטית של משרד הבריאות. אולם  לאחר שהחוק עבר בקריאה ראשונה ואושר לקריאה שנייה ושלישית בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת, הוא

 "נתקע‭."‬ "הצעת החוק מונחת על השולחן שנים ומשום מה לא עוברת‭,"‬ אומר פרופ' שלמה משיח, ראש היחידה להפריה חוץ-גופית בבית החולים אסותא בתל-אביב.

 

באחרונה הגישו חברי הכנסת אריה אלדד ורחל אדטו הצעת חוק פרטית בנושא. ההצעה מבקשת להרחיב את מעגל התורמות ולכלול בו לא רק נשים המצויות בטיפול הפריה, אלא גם נשים מתנדבות.

 

  • השתתפו בהכנת הידיעה: נעם ברקן, ליאור אל-חי, גואל בנו, מאיר תורג'מן איתמר אייכנר וצביקה ברוט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרפאת SABYC ברומניה
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים