שתף קטע נבחר

שפל של 12 שנה במספר המשרות הפנויות

מספר המשרות הפנויות במשק ירד בשנה האחרונה בכ-70% והגיע למספר הנמוך ביותר מאז החלו משרד העבודה לבצע סקרי מעסיקים, ב-1997. החדשות הטובות: קצב הפיטורים יורד

מצב שוק העבודה בישראל ממשיך להידרדר - אבל קצב ההידרדרות יורד. כך עולה מניתוח שערך מינהל מחקר וכלכלה במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.  

 

לפי הניתוח, הסתכם מספר המשרות הפנויות במשק ברבעון השני בכ-15,600 אלף. מדובר בירידה של 25% לעומת הממוצע ברבעון הקודם, שעמד על כ-20 אלף, וירידה של 70% לעומת הרבעון השני של שנת 2008. גרוע מכך: מדובר במספר הנמוך ביותר של משרות פנויות במשק מאז שמשרד העבודה החל לבצע סקרי מעסיקים, ב-1997.

 

הירידה במספר המשרות הפנויות ברבעון הראשון של השנה אפיינה במיוחד את ענפי התחבורה והתקשורת (ירידה של 60% במספר המשרות הפנויות), שירותי האירוח והאוכל (24%-) והמסחר (19%-).

 

העובדים חוששים להחליף מקום עבודה 

מאזן התעסוקה (גיוס עובדים לעומת פיטורים ועזיבת משרות) ברבעון השני היה שלילי ועמד על מינוס 10,500: מספר העובדים שפוטרו או עזבו את מקום עבודתם היה גדול בכ-10,500 ממספר העובדים שגוייסו למקומות עבודה חדשים. עם זאת, מדובר בשיפור לעומת הרבעון הקודם, שבו נרשם מאזן תעסוקה שלילי של מינוס 32 אלף. זאת, כיוון שמספר העובדים שגוייסו למקום עבודה חדש ירד ברבעון האחרון ב-18.3% ואילו מספר העובדים שנפלטו ממקומות עבודתם או עזבו אותו ירד ב-27.6%. כך או כך, עדיין מדובר במצב גרוע בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, אז נרשם מאזן חיובי של 8,500.

 

אחד הפרמטרים לבדיקת תחושת הביטחון התעסוקתי של העובדים הוא נכונותם לעבור מרצונם ממקום עבודה אחד למשנהו. שיעור העובדים שעזבו את מקומות עבודתם מיוזמתם ולא בגלל שפוטרו, מתוך סה"כ פליטות העובדים (כולל פיטורים), ירד מ-45.7% ברבעון הראשון ל-42.7% ברבעון השני. זאת, בשל ירידה בביטחון העובדים ביכולתם להחליף משרות ביוזמתם. זאת, כנראה מתוך חשש של עובדים שלא יוכלו למצוא משרות אחרות טובות יותר.

 

החדשות הטובות: ירידה בהיקף הפיטורים

סיבה נוספת, ומעודדת יותר, לשיפור במצב התעסוקה, נובע מירידה בהיקף הפיטורים היזומים על ידי המעסיקים, מ-83 אלף ברבעון הקודם ל-70 אלף ברבעון הנוכחי.

 

משרה פנויה נשארה פנויה ברבעון כשלושה שבועות בממוצע, בדומה לרבעון הקודם. זאת, לעומת הרבעון המקביל אשתקד, שבו הזמן הממוצע שבו משרה נשארה פנויה עמד על כ-4 וחצי שבועות. המהירות שבה מאויישות משרות כיום נובעת מהרמה הנמוכה של הביקוש לעובדים.

 

עוד עולה מסקר התמ"ת כי חלה ירידה ברמת הפסימיות של המעסיקים, אם כי הם עדיין מצפים לירידה בהיקף הפעילות ובכמות כוח האדם בחודשים הקרובים.

 

"לפי שעה מוקדם לקבוע האם השיפור במאזן התעסוקה מהווה את אחד הסימנים הראשונים לתחילתו של שינוי חיובי בשוק העבודה, או שמא מדובר בשינויים חיוביים זמניים שיחזרו להיות שלילים ברבעונים הבאים, כפי שקורה לא אחת במצבי האטה", אומר מנהל מינהל תכנון וכלכלה בתמ"ת, בני פפרמן, "הנתונים מעידים על הקיפאון בו נתון שוק העבודה ועל גמישות נמוכה של השוק, בו גם המעסיקים וגם העובדים נמנעים מלקבל החלטות בשל חוסר הוודאות לגבי המצב הכלכלי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: צפריר אביוב
מומלצים