אבו-מאזן לפתח: רוצים שלום, אך זכותנו להיאבק
באווירת חג ועם הרבה מאוד פוליטיקה התכנסו בבית-לחם 2,000 צירי הוועידה השישית, בקרב על עתיד התנועה הלאומית הפלסטינית. חרף איומי חמאס, שהותקף קשות בנאומו של הנשיא, כמה חברים הגיעו גם מעזה. עוד בדברי אבו-מאזן: "ירושלים הובטחה לנו"
רוצים שלום - אבל ההתנגדות המזוינת עדיין אופציה שעודנה מונחת על השולחן. זהו המסר המרכזי בדבריו של הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), בוועידת הפתח שנפתחה היום (ג') בבית לחם. "למרות שבחרנו בשלום, אנו שומרים על הזכות להתנגדות חמושה, הלגיטימית מבחינת החוק הבינלאומי".
יו"ר הוועידה הוא אחמד קריע (אבו עלא), שפתח אותנ נבוקר במילים "בשם השאהידים ובשם ירושלים, בירתה של המדינה הפלסטינית, אנו מכריזים על פתיחתה של הוועידה השישית של תנועתנו, תנועת הפתח". במהלך הכינוס ההיסטורי אמורה להיבחר הנהגת הארגון העתידית.
אבו-מאזן, שמבקש לבסס את מעמדו והנהגתו, פתח את דבריו בלשון חריפה נגד "נסיכי החושך, שמפלגים את המולדת והעם ופוגעים בדמוקרטיה, כשהם מונעים מאנשי הפתח להצטרף לוועידה" - כשהוא מתייחס לאנשי החמאס ברצועת עזה. הוא הזכיר כי תנועת פתח הובילה את אש"ף ואת המאבק הלאומי הפלסטיני - "אותו אש"ף שחמאס ניסה להעלים, כפי שניסו לעשות זאת בעבר אחרים. אבל אש"ף ימשיך להתקיים עד שתקום המדינה שלנו".
בהמשך תקף הנשיא את ישראל, "המתכחשת לכל התחיבויותיה". לדבריו, ההבנות אליהן הגיעו הצדדים בערבות אמריקנית כללו את כל ירושלים המזרחית, את בקעת הירדן וכן את החלקים בים המלח הנמצאים בתוך הגדה המערבית, "אבל עכשיו הישראלים מנסים להתכחש וליצור עובדות בירושלים, ולטעון שירושלים מאוחדת תחת ריבונותם".
אבו-מאזן סקר את תולדות הסכסוך, האשים את ישראל בהכשלת הסכם אוסלו ורמז למזימה שהובילה לפרוץ מלחמת לבנון הראשונה, בעקבות ההתנקשות בשגריר ארגוב: "דובר ישראלי הבהיר יומיים לפני הפלישה ללבנון ב-1982 שאם ייפגע ישראלי, אפילו בלונדון, לא נהיה מחויבים לרגיעה ולהבנות עם אש"ף". הוא הבטיח להפוך כל אבן עד להבהרת נסיבות מותו של המנהיג המיתולוגי, יאסר ערפאת.
הקרב על הכיסא (צילום: AFP)
הוועידה נפתחה בנוכחותם של כ-2,000 צירים ומאות מוזמנים, בהם אנשי הסגל הדיפלומטי ברשות הפלסטינית, כמו גם הארגונים הפלסטיניים השונים והמפלגות הערביות בישראל. הוועידה מתכנסת בסימן מאבקן של הקבוצות השונות על החברות במוסדות העליונים של התנועה, ובראשן: הוועד המרכזי של הפתח, שנשלט עד כה בידי הגווארדיה של הדור המייסד.
בישראל ובעולם עוקבים בעניין רב אחרי ההתפתחויות בבית-לחם, בין השאר - בעקבות הפרסומים ולפיהם הוועידה תחליט על אי הכרה במדינה היהודית במצע המעודכן, כמו גם על "מאבק בכל האמצעים". ח"כ אבי דיכטר, לשעבר ראש השב"כ ושר לביטחון פנים, אף הבהיר הלילה בשיחה עם ynet מפני אינתיפאדה שלישית.
כמו בגני-התערוכה
הכינוס בא לאחר דחיות חוזרות ונשנות, שנתפשו בעיני רבים כניסיון התחמקות של ההנהגה הוותיקה מהאפשרות להדחה מעמדות המפתח.
השעות שלקראת הפתיחה לא היו מביישות את הביתנים המפורסמים ביותר בגני התערוכה בתל-אביב: בכירים בפתח כרתו בריתות, בנו קואליציות וניסו לגייס מצביעים. "מישהו דיבר עם ההוא מסוריה, ואל תשכח את ההוא מבית-לחם, והאם הקבוצה מג'נין הומוגנית" - אלה המשפטים שהתעופפו בחלל האולם, ועוד קודם לכן - באולמות הלובי של בתי המלון.
"זכות השיבה היא זכות מקודשת שאין עליה ויתור", "זכות ההתנגדות
היא זכות לגיטימית" - אלו חלק מהסיסמאות המעטרות את אולם הוועידה, לצד תמונותיהם של שאהידים מקרב מנהיגי התנועה לדורותיה, וכן פעילים בולטים באינתיפאדה הנוכחית שחוסלו על-ידי ישראל.
הוועידה השישית מתקיימת גם בצל מניעת השתתפותם של חברי הפתח מן הרצועה, לאחר שהחמאס דרשה כי כאלף מאנשיה, הכלואים ברשות, ישוחררו בתמורה. מנגד, בתקשורת הפלסטינית נפוצו סיפורים על אודות פעילים, שהצליחו לברוח מהרצועה לגדה על בים, ביבשה ואולי אפילו באוויר.