שתף קטע נבחר

צירים בוועידת הפתח: לחקור את מות ערפאת

הראיס המנוח מיקד את תשומת הלב ביומה השני של הוועידה בבית לחם. ובגזרת הפוליטיקה הפנימית: מסתמן כי בוועידה ייבחרו כלל הצירים, וכתוצאה מכך ייפגע מעמד אנשי הרצועה, שרבים מהם לא יוכלו להגיע ולהצביע

בעוד שבתל אביב חידשה מפלגת העבודה את חוקתה , בבית לחם מתקרבת גם שותפתה להסכמי אוסלו, תנועת הפתח, להכרעה על המשך דרכה. מותו של יאסר ערפאת וסוגיית הבחירה של צירי ומועמדי הפתח עמדו היום (ד') במרכז הדיונים בוועידה ההיסטורית. במושב הערב של יום הוועידה השני נשאו כמה מהצירים דברים, ואלו הגיעו לטונים גבוהים וכללו ביקורת כלפי הנהגת התנועה, שלא התעקשה על הקמת ועדת חקירה למותו של ערפאת.

 

היו בין הצירים שהאשימו את הנהגת התנועה בהתרשלות בחקר מותו של מנהיג הפתח ואש"ף ומי שהיה יו"ר הרשות הפלסטינית עד למותו, אך בניגוד לדבריו מעוררי המחלוקת לפני כמה שבועות של האיש מספר 2 בתנועה, פארוק קדומי, לא הושמעו האשמות כלפי אף גורם בתנועה באחריות למותו של ערפאת.

 

עוד במרכז הדיונים היום, עמדה סוגיית צירי הפתח ודרך הצבעתם והיבחרם. כיוון שרבים מנציגי רצועת עזה לא יכלו להגיע לוועידה, דרשו אלו שכן הגיעו כי תתקיים הצבעה נפרדת לתושבי הרצועה. הם תובעים שמוסדות התנועה ייבחרו בוועידה ללא המכסה המוקצה לרצועה, וזו תיבחר במועד מאוחר יותר על ידי אנשי הרצועה בעצמם.

 

ואולם, הערב נראה כי הוועידה נעה בכל זאת לכיוון של בחירת כלל הרכב הוועידה. משמעות הדבר - פגיעה במועמדי הפתח מהרצועה. העניין יוכרע ככל הנראה מחר, ויוצגו המועמדויות השונות לקראת בחירת המוסדות שתיערך ככל הנראה מחרתיים.

 

"בחרנו בשלום, אך ההתנגדות לגיטימית"

הוועידה נפתחה אתמול עם נאומו של מנהיג הארגון ונשיא הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן. בדברי הפתיחה שלו, הביע אבו מאזן דבקות באופציית ההתנגדות: "למרות שבחרנו בשלום, אנו שומרים על הזכות להתנגדות חמושה, הלגיטימית מבחינת החוק הבינלאומי".

 

הוועידה נערכת בנוכחותם של כ-2,000 צירים ומאות מוזמנים, בהם אנשי הסגל הדיפלומטי ברשות הפלסטינית, כמו גם הארגונים הפלסטיניים השונים והמפלגות הערביות בישראל.

הוועידה מתכנסת בסימן מאבקן של הקבוצות השונות על החברות במוסדות העליונים של התנועה, ובראשן: הוועד המרכזי של הפתח, שנשלט עד כה בידי הגווארדיה של הדור המייסד. הכינוס נערך לאחר דחיות חוזרות ונשנות, שנתפשו בעיני רבים כניסיון התחמקות של ההנהגה הוותיקה מהאפשרות להדחה מעמדות המפתח.

 

אבו-מאזן, שמבקש לבסס את מעמדו והנהגתו, שילב בדבריו לשון חריפה נגד "נסיכי החושך, שמפלגים את המולדת והעם ופוגעים בדמוקרטיה, כשהם מונעים מאנשי הפתח להצטרף לוועידה" - כשהוא מתייחס לאנשי החמאס ברצועת עזה. הוא הזכיר כי תנועת פתח הובילה את אש"ף ואת המאבק הלאומי הפלסטיני - "אותו אש"ף שחמאס ניסה להעלים, כפי שניסו לעשות זאת בעבר אחרים. אבל אש"ף ימשיך להתקיים עד שתקום המדינה שלנו".

 

הוועידה מתקיימת בצל מניעת השתתפותם של חברי הפתח מרצועת עזה, שהחמאס דרש כי כאלף מאנשיו, הכלואים ברשות, ישוחררו בתמורה. בתקשורת הפלסטינית נפוצו סיפורים על אודות פעילים שהצליחו לברוח מהרצועה לגדה בדרך הים, ביבשה ואולי אפילו באוויר.

 

בישראל ובעולם עוקבים בעניין רב אחרי ההתפתחויות בבית-לחם, בין השאר - בעקבות הפרסומים ולפיהם הוועידה תחליט על אי הכרה במדינה היהודית במצע המעודכן, כמו גם על "מאבק בכל האמצעים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עדיין במרכז העניינים. ערפאת
צילום: איי פי
אבו-מאזן בנאום הפתיחה. "שומרים על זכותנו להתנגדות"
צילום: AP
מומלצים