שתף קטע נבחר

 

קרדז'יץ' בכלא: "לא מתחרט על חלקי במלחמה"

בראיון בלעדי מהכלא בהאג עם רויטרס, אמר מנהיג הסרבים הבוסנים הנאשם ברצח עם שהוא "גאה" בכך ש"מילא את חובתו" במלחמה. "אני מתחרט על כך שפרצה מלחמה, אך לא הייתה ברירה", כתב, "מקווה שאחרי משפטי, הכל ייראה אחרת"

רדובאן קרדז'יץ', שהנהיג את הסרבים הבוסנים במלחמה שבה נהרגו בין 1992-95 מאה אלף בני אדם, אמר כי מצפונו נקי והוא לא מתחרט כלל על חלקו, בעודו ממתין למשפטו בגין רצח עם. "אני לא מתחרט על חלקי", כתב המנהיג לשעבר בראיון בהתכתבות שערך עם סוכנות הידיעות רויטרס, מכלאו בהאג.  

 

"לא התמודדתי על משרה ציבורית, אך משהחזקתי בה, מילאתי את חובתי כשבלבי האינטרסים של בני עמי", אמר קרדז'יץ', שכיהן כנשיא הסרבים הבוסנים, שביקשו להקים מדינה משלהם ולהיפרד מבוסניה במלחמה שהייתה הקטלנית ביותר במערב אירופה מאז מלחמת העולם השנייה.

 

"אני גאה מאוד בכך שמילאתי את חובתי בלי לנסות להרוויח מכך באופן אישי או לפי האינטרסים האישיים שלי", כתב מהאג, מקום מושבו של בית הדין הפלילי הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר. "ארגיש חופשי היכן שאהיה במשך שארית חיי", הוסיף מתאו בבית הכלא היוקרתי בעיר ההולנדית.


רדובאן קרדז'יץ' בבית המשפט בהאג (צילום ארכיון: AP)

 

קרדז'יץ', פסיכיאטר בעברו, נאשם ב-11 סעיפים של פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, ובכלל זה שני סעיפים של רצח עם - בגין המצור בן 43 החודשים על העיר סראייבו והטבח ב-1995 של 8,000 גברים ונערים מוסלמים בסרברניצה. הוא כפר בכל האישומים. במכתבו שבה והפנה אצבע מאשימה לעבר המוסלמים הבוסנים.

 

"אני מצר על מה שקרה במהלך המלחמה בבוסניה - החיים הרבים שאבדו, הסבל שנגרם לאנשים מכל הקבוצות האתניות השונות, וניפוץ המשפחות והרכוש. אני מתחרט עמוקות על כך שהייתה מלחמה, אך לא הייתה לנו ברירה", הבהיר קרדז'יץ', שנעצר בקיץ שעבר בבירה הסרבית בלגרד, אחרי שהתברר לרשויות שהוא חי תחת זהות בדויה כמטפל הוליסטי מזוקן.

 

מפקד הצבא הבכיר של קרדז'יץ', הגנרל רטקו מלאדיץ', טרם נלכד ומעצרו הוא כרגע הדבר היחיד שעומד בין הצטרפותה המלאה של סרביה לאיחוד האירופי. "לא זכיתי לכל הגנה בסרביה ואני לא מאמין שגנרל מלאדיץ' זוכה לה", כתב קרדז'יץ'. "אני מקווה שאחרי משפטי, העניינים ייראו אחרת ואולי לא יהיה עוד צורך במעצרו". הוא סירב להשיב לשאלות על הזהות הבדויה שאימץ ואמר רק שנמנע מפעילות פוליטית מאז ויתר על משרתו ב-1996, שנה אחרי המלחמה.


תא בבית הכלא שבו מוחזק קרדז'יץ' בהאג (צילום ארכיון: AFP)

 

קרדזי'ץ', שנולד במונטנגרו ב-1945, בילה חלק ניכר מחייו בסראייבו המעורבת מבחינה אתנית, בירת בוסניה שהמצור שהטילו עליה כוחותיו הפך לאחד מסמלי המלחמה. הסכם השלום ששם קץ למלחמה ב-1995 הותיר את בוסניה מחולקת בין הנוצרים האורתודוכסים הסרבים לבין הנוצרים הקרואטים והמוסלמים הבוסנים.

 

דיפלומטים ומומחים רבים מחשיבים את המדינה כהכי פחות יציבה בבלקן, אך קרדז'יץ' סבור שני החצאים יכולים לדור בכפיפה אחת בממשלה פדראלית. "אין סיבה שבוסניה לא תוכל להתקיים עם שתי ישויות אתניות. היא לא תהיה הישות הראשונה באירופה שעושה זאת. אפשר להביט למשל בבלגיה, שוויץ או ספרד".

 

מאז מעצרו ותחילת ההליכים המשפטיים נגדו, דרש קרדז'יץ' לזמן דיפלומטים בכירים כעדים לכך שנחתמה עמו עסקת חסינות ב-1996, בתמורה להיעלמותו מהזירה הציבורית. בית הדין קבע גכי גם אם נחתמה עסקה שכזו, היא לא הייתה מגנה עליו מפני תביעה. קרדז'יץ', שמכתבו לרויטרס נשלח באישור בית הדין, סירב לכנות את עצמו גיבור סרבי או לנחש כיצד תשפוט אותו ההיסטוריה. "אני בטח שלא נמצא במקום הכי טוב לשפוט את מקומי בהיסטוריה", השיב. הוא צפוי להופיע בשימוע נוסף בבית הדין ביום חמישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רדובאן קרדז'יץ'. לא מתחרט, גאה
צילום: רויטרס
מסדרון הכלא היוקרתי בהאג
צילום: AFP PHOTO / ICTY
עם מלאדיץ'. "מקווה שלא יהיה צורך במעצרו"
צילום: AFP
כך נראה קרדז'יץ' כשנעצר אשתקד
צילום: AP
מומלצים