נתניהו מברך: אבו-מאזן עשה צעד ראשון חיובי
אחרי פגישתו עם נשיא גרמניה, התייחס רה"מ לנכונות אבו-מאזן להיפגש עמו: "צריך להתכנס ולשבת בלא תנאים מוקדמים. זה הדבר הפשוט ביותר והנוח ביותר לחידוש התהליך". לדבריו, הנקודה המרכזית היא "הצורך להכיר במדינת היהודים"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בירך הערב (יום ד') על האיתות החיובי מצד הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, ועל האפשרות ששני המנהיגים ייפגשו בחודש הבא. נתניהו אמר את הדברים בתדרוך לעיתונאים בתום פגישתו עם נשיא גרמניה, הורסט קוהלר.
"חשבתי שיש לעשות צעדים כאלה", אמר נתניהו בהתייחסו לנכונותו של אבו מאזן להיפגש עמו. "אני רואה בהודעת הזאת דבר חיובי, אולי הראשון.
עוד לא בדקתי את זה, אבל אמרתי שצריך להתכנס ולשבת בלא תנאים מוקדמים. זה הדבר הפשוט ביותר והנוח ביותר לחידוש התהליך", אמר.
ראש הממשלה דיבר גם על פגישתו עם השליח האמריקני למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, היום בלונדון - משם הגיע לגרמניה: "הדיונים קידמו אותנו בתהליך, אך עדיין יש נושאים שלא נסגרו. הדיונים בינינו לבין ארה"ב יימשכו בשבוע הבא. צוות שלי יפגוש את מיטשל והשליח עצמו יבוא כנראה לישראל בשבוע השני של חודש ספטמבר. המטרה שלי היא להתקדם תוך איזון בין שני צרכים - שמירת איכות חיי התושבים בהתנחלויות מחד ופתיחת תהליך מדיני מאידך. היתה היום התקדמות והיתה אווירה טובה. אני לא רוצה להתייחס לתוכן השיחות, אבל אל תבנו על הרחש בחש שאומר שהסכמנו או לא הסכמנו לדרישות כאלה ואחרות".
פגישה ראשונה בגרמניה. נשיא גרמניה ונתניהו (צילום: AFP)
בהתייחסו לפרסום היום בגרדיאן הבריטי, לפיו נרקמת עסקה שבה ארה"ב ואירופה יתמכו בעיצומים נגד איראן - בעוד ישראל תתחייב להקפאת הבניה בהתנחלויות, אמר ראש הממשלה: "ההתייחסות האמריקנית לנושא האיראני עומדת בפני עצמה".
למעשה נתניהו הכחיש בדבריו אלה את הקשר בין העיצומים הנדרשים נגד איראן לבין התהליכים המדיניים כעסקה אחת. עם זאת, אמר: "אמרתי כבר בעבר שהתחמשות של איראן תעיב על השלום. זה לא אומר שאנחנו לא עושים למען השלום. תראו מה איראן עושה באמצעות שליחיה כדי לטרפד את זה. איראן מחמשת את חיזבאללה עד השיניים ואת החמאס. את זה היא עושה כשאין לה נשק גרעיני, אז מה היא תעשה כשיהיה לה נשק גרעיני. כל מי שרוצה לחזק את השלום צריך לחזק את המתונים ולהחליש את הקיצוניים. אין סתירה בין זה לתהליך השלום, יש תואם מוחלט בין הדברים האלה".
"סוגיית הליבה - הכרה במדינה יהודית"
באשר לאפשרות שהפלסטינים יתבעו שהמשא ומתן בסוגיות הליבה, יתחיל מהנקודה בה הופסקו הדיונים עם ממשלת אולמרט, אמר נתניהו: "הם יעלו את כל הנושאים שמבחינתם הם הליבה ואנחנו נעלה את הנושאים שמבחינתנו הם הליבה. דיברתי עם נשיא גרמניה ואמרתי לו ששורש הסכסוך הוא לא ביישובים, לא
הגבולות, לא ויכוח על שטח זה או אחר, זה לא שורש הסכסוך. שורש הסכסוך הוא הצורך להכיר במדינת היהודים והשתמשתי בביטוי 'יודן שטאט'. אני לא אניח לעניין הזה, זו סוגיית ליבה מבחינתי".
ראש הממשלה התייחס לראשונה בפומבי לתביעותיו להצטרפות סעודיה לתהליך האזורי, ואמר בתדרוך לכתבים לאחר נחיתתו בברלין: "אנו זקוקים מאוד לשלום אזורי ובנורמליזציה. סעודיה היא מדינה מאוד חשובה לביסוס השלום ולחיזוקו. אני יכול לומר שאם ייפתח תהליך של שלום, צריך להיות לו מרכיב אזורי, גם מדיני, גם כלכלי ועוד תחומים. אנו תומכים בתהליך שכזה".
בהתיחסו לביקורו בגרמניה ופגישתו הצפויה עם אנגלה מרקל מחר, אמר שיעלה את הנושא האיראני. הוא ציין לשבח את העמדה התקיפה והעקבית של הקנצלרית בנושא. בנוסף אמר כי הוא מוכן להיענות ליוזמת נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, לכנס מדינות הים התיכון על אדמתה.
נתניהו הדגיש בדבריו את חשיבות ומרכזיות נושא זכר השואה. הוא ציין שהתרגש מאוד כאשר טייס 'סאן-דור' שהביא אותו לברלין מלונדון חיכה לו בפתח עם הנחיתה, סיפר לו שהוריו ניצולי שואה ואמר שהוא מאוד גאה שהטיס את ראש ממשלת ישראל לברלין. נתניהו הזמין את הטייס ואת הצוות המטוס לביקור בואנזה שם דנו ב-1942 היטלר ובכירי הנאצים בפתרון הסופי וגם לטקס בו יקבל נתניהו את התוכניות המקוריות של מחנה ההשמדה אושוויץ.
נתניהו מלווה בביקורו בגרמניה בשר יוסי פלד, ניצול שואה, שגדל עד גיל 9 כנוצרי וכך ניצלו חייו. הוא צפוי להציג את הביוגרפיה שלו, לדבריו, מחר בפגישתו עם הקנצלרית מרקל. "יש בכך משום סגירת מעגל", אמר ראש הממשלה.