שתף קטע נבחר

 

70 שנה אחרי: מנהיגי אירופה רבים על המלחמה

יום השנה לפרוץ מלחמת העולם השנייה הפך לזירת קרב מילולית בין מנהיגי אירופה. פוטין האשים את המערב, מרקל תקפה את פולין ונשיא פולין דרש להפסיק לשכתב את ההיסטוריה: "גרמניה ורוסיה אשמות, לא אנחנו"

כ-20 מנהיגים מרחבי העולם ישתתפו היום (ג') בטקס לציון יום השנה ה-70 לפרוץ מלחמת העולם השנייה שיתקיים בפולין. זמן רב חלף מאז הסתיימה המלחמה הקשה ביותר שידעה האנושות, אך הוויכוח על מה שקרה באותה התקופה רחוק מלהסתיים.

 

אחד הנושאים שעלה אל פני השטח הוא חלקה של רוסיה באותה המלחמה. מוסקבה מתגאה בניצחונה על צבאו של הצורר הנאצי ב-1945, אך רבים מאשימים את רודן ברית המועצות דאז, יוזף סטלין, בשיתוף פעולה עם אדולף היטלר בימים שקדמו לפני תחילת המלחמה, ובעיקר בחוזה ריבנטרופ-מולטוב, שבו סיכמו השניים לא לתקוף זה את זה.  


סטלין עם הגב לקיר. חתימת חוזה ריבנטרופ-מולוטוב (צילום: AP)

 

ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, האשים אתמול את מדינות המערב בהסכם בין היטלר לסטלין. בראיון לעיתון פולני הודה פוטין כי ההסכם שנחתם

ב-1939 היה "לא מוסרי", אולם לסטלין לא נותרה ברירה, מאחר שהוא נותר לבד בחזית. בכך הוא התכוון להחלטת המערב לאפשר לנאצים לספח את חבל הסודטים בצ'כוסלובקיה ב-1938.

 

נשיא פולין, לך קצ'ינסקי, גינה את אלה המנסים "לשכתב את ההיסטוריה" ואמר: "אנחנו מתנגדים לכל ניסיון להטיל ספק באמיתות של מלחמת העולם השנייה, בהיקף ההרס ובמספר הקורבנות של הנאצים וכן של הקומניזם", כתב הנשיא קצ'ינסקי במאמר דעה בעיתון פולני. במאמר אחר שכתב אדם מיצ'ניק, מוותיקי המתנגדים לכיבוש הסובייטי, הוא הסביר כי "עבור הפולנים סטלין היה פושע שמעשיו משתווים לאלה של היטלר".

 

קצ'ינסקי השווה בין השואה לטבח קצינים פולנים

שעות ספורות אחרי פרסום מאמרו, נאם קצ'ינסקי בטקס ממלכתי לציון המלחמה והשווה בין הטבח של 20 אלף קצינים פולנים בידי הצבא האדום בקאטין לבין שואת העם היהודי בידי הנאצים. "כיצד ניתן להשוות בין השואה לקאטין? יש מאפיין אחד שמקשר בין שני המקרים, למרות שההיקף שלהם היה שונה. היהודים נספו משום שהיו יהודים והקצינים הפולנים נרצחו משום שהיו קצינים פולנים", הסביר הנשיא הפולני.

 

בהמשך נאומו הבהיר קצ'ינסקי כי העם הפולני אינו אחראי לאף פשע שביצעו הנאצים וכן דרש מרוסיה להתנצל על מעשיו של סטלין. "פולין היא לא המדינה שצריכה ללמוד קצת צניעות וענווה. לנו אין כל סיבה ללמוד זאת. אולם אחרים כן צריכים לעשות כן - אלה שגרמו למלחמה", אמר. 

 

גם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הצטרפה לדיון ההיסטורי ותקפה את פולין בשל מעשיה אחרי המלחמה. היא אמרה כי החלטת פולין לגרש משטחה גרמנים אחרי המלחמה היא "לא מוצדקת". "הגירוש של 12 מיליון גרמנים ממזרח גרמניה של אז ופולין של היום היתה ללא ספק מעשה לא צודק, וכולם צריכים להכיר בכך", אמרה.

 

עם זאת, היא הדגישה כי גרמניה אינה מתכחשת לאחריותה ולאשמתה

במלחמת העולם. "גרמנו סבל רב לעולם ולהריגתם של עשרות מיליוני בני אדם", הבהירה.

 

הלך הרוח הרוויזיוניסטי שאופף באחרונה את מנהיגי האירופה לא פסח גם על בני משפחות הגורמים המעורבים. נכדו של סטלין, יבגני דז'וגשווילי, הגיש אתמול תביעת דיבה נגד עיתון רוסי שטען כי סבו אחראי לרצח אזרחים. היסטוריונים מעריכים כי הרודן הסובייטי הרג מיליוני אזרחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוסיה אשמה. קצ'ינסקי
צילום: רויטרס
המערב אחראי. פוטין
צילום: רויטרס
ומה עם פולין? מרקל
צילום: AFP
מומלצים