ילדים אתיופים עוד מחכים: "בלגן, כל רגע צץ אחד"
בעיית שילוב הילדים בבתי הספר בפתח תקווה עברה למגרשם של בתי הספר הממלכתיים-דתיים, שמסרבים בתוקף לקבל עוד תלמידים ומאשימים את ראש העיר בשקרים. גם במשרד החינוך תוקפים: "יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה". בינתיים, מעבירים הילדים את זמנם עם חוברות ציור בעירייה
"לא מרשים לי לבוא לבית הספר, אני רואה את החברות שלי הולכות ואני עצובה",
אמרה היום (ה') ל-ynet פנטנש דבבה, בת 6, ששהתה שעות ארוכות יחד עם הוריה בבניין מינהל החינוך של עיריית פתח תקווה. פנטנש נמנית על התלמידים שהיו אמורים ללמוד בבית הספר הממלכתי-דתי "מורשה" בעיר, אך בעקבות החלטת ועד ההורים של בתי הספר הממלכתיים-דתיים שלא לקלוט יותר תלמידים, לפנטנש אין איפה ללמוד.
גם במשרד החינוך מבינים כעת שבעיית קליטת התלמידים האתיופים אינה נובעת רק מבלבול ברשימות, כפי שטענו בבוקר, ועברה כעת למגרשם של בתי הספר הממלכתיים-דתיים.
גורם בכיר במשרד, המטפל בנושא שילוב התלמידים האתיופים, תקף בשיחה עם ynet בחריפות את התנהלותה של עיריית פתח-תקווה בפרשה: "האחריות על שיבוץ התלמידים על פי חוק תקנות הרישום חלה על הרשות המקומית. פה התערבנו כי הייתה בעיה מהותית. בפתח תקוה הכל בלגן. יד שמאל לא יודעת מה יד ימין עושה".
"הם מגלים כל הזמן תלמידים נוספים שלא ידעו שקיימים בכלל", מוסיף הגורם. "כל פעם צץ עוד אחד ועוד אחד. רק הבוקר אנו למדים שחוץ מ-16 תלמידי כיתות א', יש מספר תלמידים שעדיין לא ידוע לנו במדויק, שלא נקלטים בבתי הספר הממלכתיים-דתיים".
מוצאים תעסוקה בבניין מינהל החינוך של עיריית פ"ת (צילום: עופר עמרם)
אנשי משרד החינוך עדיין נמצאים בעיריית פתח-תקווה, ועוברים שמית על כל רשימת התלמידים במאמץ לשבץ אותם בבתי ספר מתאימים.
הילדים למדו שירי חג - בעירייה
פנטנש היא בת לעולים שהגיעו לאחרונה לעיר. "חיכיתי הרבה ליום שאעלה לכיתה א'", אמרה היום. "יש לי כבר תיק, קלמר וגם מחברת. האנשים שלא מרשים לנו להיכנס לבית הספר הם רעים ורשעים. היא הביעה אופטימיות בעקבות הבטחת משרד החינוך שמחר הנושא ייפתר: "יותר טוב להיות בבית הספר מאשר לשבת פה בחוץ".משרדי מינהל החינוך של עיריית פתח תקווה התמלאו היום בילדים רבים והוריהם שניסו להבין מה יעלה בגורלם. בעירייה ניסו להקל מעט בחלוקת סנדוויצ'ים, דפי ציור לילדים וגם לימוד מאולתר של שירי החגים הקרבים.
מחכים לפתרון בעיריית פתח תקוה (צילום: עופר עמרם)
אללי יונדמנה הגיע גם הוא עם בתו, קלקידן בת השש, שגם היא אמורה הייתה להתחיל את שנת הלימודים באחד מבתי הספר הממלכתיים-דתיים בעיר - אך עדיין לא נמצאה עבורה מסגרת חינוכית. "אנחנו כבר שבוע באים לפה ואין להם תשובה בשבילנו", אמר. "הבן הגדול בן העשר לומד בבית הספר, אבל לקלקידן לא מצאו מקום. כבר לפני שבוע, בעירייה, אמרו לנו איפה היא תלמד. כשהלכנו לבית הספר אמרו לנו שלא מקבלים אותה. ככה זה חזר על עצמו מספר פעמים. אנחנו באים פה למשרדים, מבזבזים כסף על מוניות ונסיעות, יושבים פה - אבל לא מוצאים לנו פתרון. אני מקווה שנקבל תשובה בעזרת השם".
"לא מרשים לי לבוא לבית הספר", הוסיפה קלקידן עצמה. "התיק מוכן, הכול מוכן, אני רוצה ללמוד". בזמן השיחה איתה הגיעה למקום הגננת שלה מהשנה שעברה, חיבקה אותה, שוחחה עמה ואמרה: "זה מאוד קשה להם מה שהם עוברים".
היום התברר גם שבעיית קליטת התלמידים היא לא רק של אלו שהגיעו לאחרונה לעיר, אלא גם של ילדי תושבים ותיקים יותר, שכבר למדו בגנים או בבתי ספר בעיר. אספה וורקו סיים את כיתה ו' בבית ספר ממלכתי-דתי והיה אמור להתקבל לכיתה ז' בחטיבת ביניים ממלכתית-דתית "ניר עציון". גם הוא הגיע עם אמו למשרדי המינהל בציפייה לקבל תשובה היכן ילמד. "עשיתי מבחן לבית הספר, לא יודע אם עברתי, לא שלחו לי תשובה", סיפר. "יש בתי ספר אחרים, אבל אמרו שאין שם מקומות והכל מלא. אני לא יודע מה יהיה".
"בושה וחרפה שאנחנו מגיעים למצב הזה", אמר דניאל אוריה, פעיל בקהילה האתיופית בעיר. "אנחנו יומיים אחרי פתיחת שנת הלימודים והם לא רוצים אותו. לא ייתכן שבשנת 2009 נעבור דבר כזה. זו החלטה בלתי שוויונית. הציבור בארץ צריך להתעשת ולא לתת לדברים כאלה לקרות. צריכים לקבל את כל התלמידים שילמדו בבתי הספר. לא יכול להיות שאנחנו צריכים להיאבק כדי לקבל את הזכות שלנו של חוק חינוך חובה חינם".
"ראש העיר מפחד מבתיה"ס הפרטיים ומשקר לציבור"
היום התברר שבתי הספר היסודיים הממלכתיים-דתיים בעיר מסרבים לקלוט תלמידים אתיופים נוספים, בשל התנגדות ועד ההורים, הטוען כי חלוקת התלמידים האתיופים בין בתי הספר מהזרמים השונים אינה שוויונית, והם נאלצים "לשאת בנטל" יותר מהאחרים. חמשת בתי הספר - "מעלות חיים", "נר לציון", "מורשה", "כפר גנים" ו"נצח ישראל" - יצאו היום במתקפה חסרת תקדים וקראו לראש העיר איציק אוחיון "שקרן", לאחר שהעירייה יצאה בהצהרה לפיה בתי הספר הממלכתיים הדתיים לא מוכנים לקלוט תלמידים אתיופים.
"ראש העירייה משקר לציבור ביודעין, כפי ששיקר תמיד, כפי ששיקר לשר החינוך וכפי ששיקר לוועדת החינוך של הכנסת", נטען בהודעה שהוציאו בתי הספר. "הממלכתיים-הדתיים קלטו בדיוק בהתאם לסיכום עם שר החינוך את התלמידים, ואף קלטו שישה תלמידים נוספים מעבר כמחווה לשר.
כצפוי, ראש העירייה איבד שליטה והוא שוב חושש מבתי הספר הפרטיים, ולכן פועל בכוחניות נגד בתי הספר הממלכתיים-דתיים ובכך מקעקע את מהלך שר החינוך לקליטה שוויונית".
"המהומה הזו זה משהו שמבחינתנו היה צפוי", אמר יו"ר פורום בתי הספר הממלכתיים-דתיים בעיר, ניר אורבך. "יש הסכם מול משרד החינוך וכיבדנו אותו, אך העירייה הסתירה נתונים משר החינוך ובפועל ישנם יותר תלמידים ללא שיבוץ. את מי שקלטנו קלטנו באהבה, כמחווה לעולים ולשר, ואף הכנסנו עוד תלמידים, אולם כעת מנסים להוציא את בתי הספר הממלכתיים-דתיים כשעירים לעזאזל, למרות שכל מי שהגיע נקלט ולומד". בינתיים, לא לכולם יש איפה ללמוד - וחילופי ההאשמות נמשכים.