"דו"ח גולדסטון מהווה עידוד להמשך הטרור"
גורמים בסביבתו של שר הביטחון תקפו בחריפות בשיחה עם ynet את דו"ח האו"ם על "עופרת יצוקה". השרים הבכירים נמנעו מתגובה פומבית לדו"ח הקשה. שרים סיפרו ל-ynet כי ראש הממשלה ושר הביטחון מבקשים ללמוד לעומק את המסמך טרם שיגיבו. שרים אחרים מבכים את כשלון ההסברה הישראלית
"ההשוואה בין מחוללי הטרור לבין קורבנותיו בלתי מתקבלת על הדעת. הדו"ח הזה לא רק מהווה תגמול לטרור, אלא גם עידוד להמשיך במעשי הטרור". כך אמרו הלילה (ד') ל-ynet גורמים בסביבתו של שר הביטחון אהוד ברק, בעקבות דו"ח ועדת גולדסטון של האו"ם לבדיקת הארועים במהלך מבצע "עופרת יצוקה".
אכזבה גם בחמאס: הדו"ח לא מאוזן ולא אובייקטיבי
עוד אמרו הגורמים בסביבת שר הביטחון: "במערכת הביטחון נערכים לתת מענה משפטי לקציני צה"ל, נערכות בדיקות משפטיות בצינורות בינלאומיים ודיפלומטיים,
כדי להפוך את הדו"ח לבלתי קביל".
בדו"ח שפרסמה ועדת הבדיקה בראשות השופט ריצ'רד גולדסטון, מואשמת ישראל בין היתר בהפרת החוק הבינלאומי וביצוע אפשרי של פשעי מלחמה. אצבע מאשימה עם טענות דומות מופנית גם כלפי חמאס.
מרבית המסמך נוגע למעשי ישראל, אך נמתחת ביקורת על ירי הרקטות מהרצועה לעבר אזרחים ועל החזקתו של שליט בעזה שלא על-פי האמנות לטיפול בשבויים.
בינתיים, הוחלט כי לפחות כלפי חוץ ישמרו השרים על שתיקה. כמה שרים סיפרו ל-ynet כי ראש הממשלה בנימין נתניהו, והשר ברק רואים בחומרה רבה את דו"ח גולדסטון, אך החליטו שלא להגיב עליו פומבית לפי שעה, למרות תחושתם הקשה.
נתניהו מבקש לבחון לעומק את פרטי הדו"ח הנפרש על-פני 575 עמודים ואת משמעויותיו העתידיות שלו, בעיקר בסוגיות הקשורות לבית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג, והעברת הדו"ח לדיון במועצת הביטחון של האו"ם.
החשש הכבד בישראל שהדו"ח של גוף שנראה על-פניו קיקיוני ולא אובייקטיבי - יותיר משקעים קשים ביחסי ישראל עם הקהילה הבינלאומית. כעת מבקש ראש הממשלה לבצע עבודת עומק שתפריך את הדו"ח שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה - כמו את חמאס.
מבכים את הכשלון ההסברתי
שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, אמר ל-ynet כי "ישראל תותקף תמיד ועלינו להפסיק להתגונן, להפסיק להסביר שיש לנו זכות בסיסית להגן על עצמנו. מזעזע כמה שישראל נכשלה במשך שנים רבות וארוכות מידי להסביר
את זכותה האלמנטרית להגנה עצמית", הוסיף מיסז'ניקוב. "אחרי שמונה שנים של התקפות טילים בלתי פוסקות על הגבול הדרומי שלנו יצאנו למבצע הכי צודק, אך עדיין בעולם משווים אותנו לארגון טרוריסטי. צודק שר החוץ אביגדור ליברמן שטוען שמשרד החוץ הפך למשרד לענייני הפלסטינים ולא להסברה בעולם".
הדו"ח הנוקב היה אחד הנושאים החמים סביב השולחנות שנערכו בחצר מעונו של ראש הממשלה בירושלים. בני הזוג נתניהו ארחו את עשרות חברי הקואליציה יחד עם בני ובנות זוגם. ראש הממשלה נשא דברי ברכה קצרים בפתח הארוחה, אך לא התייחס לדו"ח האו"ם.
שר ההסברה והתפוצות, יולי אדלשטיין, אמר ל-ynet: "דו"ח גולדסטון חרג מהגבולות שהורגלנו בהם של התקפות על ישראל. הפעם זו הגזמה לומר דבר שכזה במסווה של הגנה על 'זכויות אזרח' לכאורה". גם הוא קרא להגביר את פעולות ההסברה.
עוד קודם לתגובות הנזעמות של השרים אמר ל-ynet יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ צחי הנגבי, כי "דו"ח ועדת האו"ם מאפיל בצביעותו על מאות החלטות ודו"חות מבישים שקיבלו מוסדות האו"ם בעשרות השנים האחרונות". הנגבי הוסיף: "כנגד כל אחד מעמודי הדו"ח המופרך והמחוצף, קיימים בתודעתנו עשרות טילים, רקטות ופצצות מרגמה ששוגרו ללא כל התגרות אל אוכלוסייתה האזרחית של ישראל – וזאת לאחר שישראל התנתקה מעזה באופן חד-צדדי".
משרד החוץ יצא להתקפה
משרד החוץ פרסם תגובה נרחבת, אחר ההודעה הראשונית שהוציא בנושא. "המילה 'טרוריסטים' לא נכללת כמעט, ואנשי חמאס שהשתתפו בחטיפת גלעד שליט זוכים לתודות כמי ששיתפו פעולה עם משימת הוועדה", אמרו בירושלים.
"נוצרה אווירה שבה אין סובלנות כלפי מתנגדים למבצע. נראה שהאפשרות שרוב הישראלים תומכים בפעולה שבאה לשים קץ לשנים של מתקפות רקטות על אזרחים, לא עלתה כלל.
הדו"ח משדר מסר מדאיג במיוחד לארגוני טרור באשר הם, לפיו הטקטיקה הצינית של ניצול סבל של אזרחים למטרות פוליטיות, באמת נושא פרי".
בין היתר הביע משרד החוץ מחאה על הסתירה בין התעקשות גולדסטון על כך שהוועדה "לא הגיעה למסקנות משפטיות" - לבין העובדה ש"הדו"ח רובו ככולו בעל אופי משפטי וכולל האשמות נחרצות". כן הוזכרו התבטאויות אנטי-ישראליות של אנשי הוועדה שלא הובילה לפסילת חברותם בה.
שגרירת ישראל באו"ם, הפרופ' גבריאלה שלו אמרה ל-ynet כי מדובר בדו"ח חמור ביותר, אך ישראל לא הופתעה ממנו: "הדו"ח הוא פוליטי וחד צדדי, שמתעלם מאלפי טילים של החמאס שגרמו למבצע בעזה. הוא מתעלם מהאסטרטגיה המובנית של החמאס של של שימוש באזרחים כמגן אנושי".