הוויתור על חצי יום חופש - לא בספטמבר
אף שעברו חודשיים מאז חוקק החוק לוויתור על ימי חופש לטובת הקרן לסיוע למפעלים במצוקה, המדינה טרם קבעה מהם הקריטריונים לחלוקת הכסף בשל קושי בתיאום בין משרדי הממשלה
- מרגישים שאתם עובדים כמו חמורים? זה נכון
כחלק מההסכמות שאליהן הגיעו המעסיקים, העובדים והממשלה במסגרת עסקת החבילה במשק הוחלט כי הביטוח הלאומי יפחית שווי של רבע יום חופשה ממשכורת ספטמבר של כל עובד, והסכום יועבר לטובת קרן סיוע למפעלים במצוקה.
יום חופשה ממוצע של שכיר עומד על כ-400 שקל. כל עובד היה אמור לתרום רבע יום חופשה, והמעסיק היה אמור לשאת בתשלום של רבע יום נוסף בסכום זהה. לקרן היו אמורים להצטרף דמי ההבראה שהופחתו לעובדים בחברות הממשלתיות וברשויות המקומיות שאינן נסמכות על תקציב המדינה. בסך הכל עתיד היקפה של הקרן לעמוד על כמיליארד שקל.
אלא שאף על פי שהצדדים סיכמו על המתווה כבר לפני כחצי שנה, והחוק הרלבנטי חוקק כבר לפני יותר מחודשיים, עד היום לא הצליחה קרן הסיוע למפעלים במצוקה להתרומם.
עו"ד נועה בן שבת, היועצת המשפטית של ועדת העבודה והרווחה שהכינה את החוק לקריאה שנייה ושלישית, כבר התריעה בעבר כי החוק איננו חוקתי כיוון "שיש בו רק מתווה גביית הכספים, אך הוא נעדר מתווה לחלוקתם". למרות זאת, עד היום לא סיימה הוועדה האמונה על גיבוש מתווה הסיוע את עבודתה.
הוועדה מורכבת משמונה נציגים מארבעה גופים שהחליטו על הקמת הקרן: משרד התמ"ת, האוצר, התאחדות התעשיינים וההסתדרות. הגופים חלוקים בשאלות הנוגעות לזהות המפעלים הזכאים לסיוע וזהות הגוף המנהל של הקרן. לפי החלטת הממשלה, הקריטריונים שלפיהם תפעל הקרן חייבים לקבל את הסכמתם של כל הגופים פה אחד.
קושי בתיאום בין הגופים
בשל הקושי בתיאום בין ארבעת הגופים הוחלט בינתיים לדחות את הגבייה מתוך המשכורות לחודש אוקטובר. לפי התכנון המקורי, הקרן היתה צפויה להתחיל לעבוד כבר בחודש דצמבר, אולם גם מועד תחילת הפעילות עתיד להידחות לתחילת השנה הבאה.
עיקר המחלוקת בין חברי הוועדה האחראית על הקרן נוגעות לשאלה אם הקרן תבחין בין תחום העיסוק של העסק ובין מיקומים גיאוגרפיים שונים, וכן כיצד תתנהל ועדת ההשקעות של הקרן בפועל. קיימות כבר הסכמות עקרוניות על כך שהלוואות יינתנו לכל עסק בין שנתיים לפחות שאין לו אפשרות לקבל הלוואות במסגרות הקיימות, גם לא בקרנות הבנקים המלוות בערבות מדינה.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר, משרד התמ"ת ונציגי המעסיקים וההסתדרות מגבשים את רשימת הקריטריונים. אנו צופים כי בשבועות הקרובים יתפרסמו הקריטריונים בדיוק כפי שנקבע קודם".