לפני השיחות עם איראן: ארה"ב מגבשת סנקציות
ממשל אובמה מתכונן להגברת בידודה של איראן בעולם, למקרה של כישלון השיחות החדשות שיתחדשו מחרתיים. בכיר איראני: בקרוב נמסור לוח זמנים לפיקוח על מתקן הגרעין החדש שנחשף
ארה"ב נערכת לכישלון המשא ומתן עם איראן: בעוד שנציגי שש המעצמות נערכים לחידוש השיחות עם הרפובליקה האיסלאמית ביום חמישי הקרוב, ממשל אובמה מגבש תוכניות לפגיעה בקשריה הכלכליים של טהרן עם העולם, אם אלו יסתיימו בכישלון - כך דיווחו היום (ג') כלי תקשורת אמריקניים, בהסתמך על גורמי ממשל ומומחים יודעי דבר.
הגורמים הדגישו כי בעוד שהם מקווים להיתקל בנכונות איראנית
לפתוח את תוכניתה הגרעינית לפיקוח, הם מוכנים להקשות על חברות איראניות לייצא סחורות ברחבי העולם עוד לפני סוף השנה. לפי העיתון "וושינגטון פוסט", הממשל מתכוון לפעול במיוחד נגד חברות ביטוח המבטחות עסקאות שכאלה. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי הסנקציות החדשות יכוונו נגד ענפי האנרגיה, הפיננסים והתקשורת של איראן.
בין הרעיונות שנשקלים: הקפאת נכסים והגבלות תנועה על איראנים, אנשי עסקים ואינדיווידואלים שיקיימו קשרים עם איראנים בתחומי העיסוק האלה. עד עתה התמקדו הסנקציות בעיקר נגד חברות ואנשים החשודים ברכישת או מכירת כלי נשק להשמדה המונית או רכיביהם.
גורמי ממשל גם בוחנים דרכים למנוע מסחורות להגיע לאיראן, ולשם כך מתכוונים לפעול נגד חברות שעוקפות את המגבלות הקיימות בעזרת שליחתן דרך מדינות אחרות כגון איחוד נסיכויות המפרץ והונג קונג. הגורמים הבהירו שמטרת הצעדים שיינקטו, יהיו אשר יהיו, לשבש את פעילות הכלכלה האיראנית בענפים שונים, ובמיוחד בקרב עסקים התומכים בצבא ובאליטה.
שיגור טיל מסוג שיהאב-3 באיראן, אתמול (צילום: AP)
סנקציות על איראן מצד ממשל אובמה יהוו המשך לעיצומים שכבר הטילה ארה"ב באופן עצמאי בתקופת ממשל בוש, שכוונו נגד בנקים איראניים מרכזיים וחברת הספנות האיראנית המרכזית. במקרים רבים, במקום הטלת סנקציות חדשות, יוכלו גורמי הממשל להסתפק בהחרפת והעצמת החוקים והתקנות הקיימים.
איראן: נתאם את הפיקוח על המתקן החדש
ביומיים האחרונים הסלימה איראן את המתיחות במזרח התיכון בסדרת ניסויי טילים שערכה. בתוך כך, ראש פרויקט הגרעין האיראני, עלי אכבר סאלחי, אמר הלילה כי ארצו תמסור בקרוב לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לוח זמנים לפיקוח על מתקן העשרת האורניום החדש שנחשף בשבוע שעבר.
ממשל אובמה שאף להציג חזית אחידה עם בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה וסין - לקראת חידוש השיחות עם איראן. ואולם רוסיה וסין אינן ששות להחריף את הסנקציות מעבר לצעדים שכבר אומצו בשלושת סבבי העיצומים שעליהם הוחלט במועצת הביטחון של האו"ם. אתמול כבר החלו גורמים רוסים לסגת מהצהרת הנשיא דמיטרי מדבדב בעד הסנקציות. "אני משוכנע שדרוש ריסון", צוטט בכלי תקשורת ברוסיה שר החוץ סרגיי לברוב.
הבוקר קרא משרד החוץ הסיני לכל הצדדים להרגיע את הרוחות. "אנו מאמינים שכל הצדדים צריכים לנקוט בצעדים כדי להקל על המתיחות ולפתור בעיות, ולא ההפך מכך", אמרה דוברת משרד החוץ הסיני, ג'יאנג יו בתדרוך בבייג'ינג. "אנו תומכים בשמירה על משטר
מניעת הפצת הגרעין בעולם ותומכים בפתרון הולם לסוגיית הגרעין האיראני באמצעות משא ומתן". בלי תמיכת רוסיה וסין במהלך, לא ניתן יהיה להחריף את הסנקציות באו"ם.
בתוך כך, העיתון "ניו-יורק טיימס" דיווח היום על חילוקי הדעות בין סוכנויות הביון במערב בכל נוגע למאמצים הסודיים של איראן לעצב ראש קרב גרעיני לטיליה הבליסטיים. הישראלים, כך נכתב, סבורים כי איראן חידשה את עבודותיה בנושא ב-2005, בהוראת המנהיג העליון איתוללה עלי חמינאי. האמריקנים לא משוכנעים בכך, ובהעדר הוכחות מספקות לשיטתן מצד ישראל, דבקים בהערכה שנחשפה ב-2007, לפיה תוכנית הגרעין הצבאית של איראן הוקפאה ב-2003.