מחוקקים איראנים למערב: לימדו מטעויות העבר
יותר מ-200 חברי פרלמנט איראנים קראו למדינות המערב לא לפספס "הזדמנות היסטורית ליציאה מהמשבר" בשיחות שיתחדשו מחרתיים בז'נבה. אחרת, הזהירו, ינקטו בצעדים. סולאנה: נדרוש מטהרן הוכחות לכך שתוכניתה לצרכי שלום
האיראנים קוראים למעצמות להתגמש: יומיים לפני חידוש השיחות עם איראן בז'נבה, קראו היום (ג') מאות חברי פרלמנט איראנים למערב ללמוד מ"טעויות העבר" ולא לפספס "הזדמנות היסטורית ליציאה מהמשבר". בתוך כך, מתאם מדיניות החוץ באיחוד האירופי חוויאר סולאנה אמר כי המעצמות ידרשו ערבויות אובייקטיביות מאיראן.
על ההודעה חתמו 239 חברי פרלמנט מתוך 290 החברים בו. הם מזהירים את המעצמות שלא לשוב על "טעויות העבר" - כנראה בהתייחסות לדרישה להשעות את העשרת האורניום והסנקציות הכלכליות שהוטלו על ארצם בגין סירובה לעשות זאת.
חברי המג'לס (הפרלמנט האיראני) הזהירו כי אם לא ייענו במערב לקריאתם, הם יוכלו לנקוט בצעדים "במסגרת סמכויותיהם", קרי: לכפות על הממשלה להגביל את שיתוף הפעולה עם פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם. בהודעה בירכו חברי הפרלמנט את המדענים האיראנים על התחלת הבניה של מתקן ההעשרה השני בקום וציינו כי השיחות בז'נבה הן "מבחן חשוב מאוד לקבוצת השש".
אין זאת הפעם הראשונה שהפרלמנט האיראני משגר אזהרה במסגרת המשא ומתן בנושא הגרעין. ב-2006 אישר הפרלמנט הצעת החלטה המחייבת את הממשלה לשקול מחדש את רמת שיתוף הפעולה שלה עם פקחי האו"ם לאחר שמועצת הביטחון אישרה סנקציות נגד תוכנית הגרעין של טהרן.
סולאנה אמר היום כי מעצמות המערב נחושות לפתוח במגעים עם איראן, למרות שהשיחות צפויות להיות קשות. "הציפייה שלי, או התקווה שלי, היא שנוכל להצליח לדבר כדי להשיג ערבויות מטהרן, שתוכניתה הגרעינית היא למטרות שלום", אמר לעיתונאים בכינוס שרי ההגנה של האיחוד האירופי בשבדיה. "לפי שעה, טרם השגנו ערבויות אובייקטיביות לכך".
ביום חמישי הקרוב ייפתחו בז'נבה השיחות בין נציגי
איראן לנציגי שש המעצמות - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה. האיראנים חזרו והדגישו כי לא יסכימו לדון בזכותם הבסיסית להעשיר אורניום למטרות שלום ואולם במערב מצפים כי לאור חשיפת מתקן ההעשרה השני בקום האיראנים יגיעו לשיחות בעמדת נחיתות ויהיו מוכנים לעשות מחוות כלשהן כלפי המערב.
מוקדם יותר דווח כי על רקע ההכנות לשיחות, ארה"ב כבר החלה להערך לכישלון השיחות ולהכין תוכנית להחרפת הסנקציות נגד איראן. כלי תקשורת אמריקנים דיווחו כי מטרת התוכנית לפגוע בקשריה הכלכליים של טהרן עם העולם, ובמסגרתה תנסה ארה"ב להקשות על חברות איראניות לייצא סחורות ותגביל את תנועתם של גורמים הקשורים לענפי האנרגיה, הפיננסים והתקשורת של איראן.