שתף קטע נבחר

אירלנד אמרה "כן" לאמנה: עכשיו זמן המכשולים

באירופה סימנו "וי" לאחר שהאירים אישרו את "אמנת ליסבון", אבל בצ'כיה מערימים קשיים, דבר שעשוי לגרום לתגובת שרשרת בבריטניה. ומי מועמד להיות הנשיא האירופי הראשון?

תומכי "אמנת ליסבון" יכולים לנשום לרווחה? לא בדיוק. שנה וקצת אחרי שדחו אזרחי אירלנד את אמנת ליסבון במשאל עם, הם הצביעו מחדש בנושא, ולשמחתם של תומכי האיחוד האירופי ברחבי היבשת, החליטו לאשרה ברוב ברור. האישור סולל את הדרך לאישרור האמנה שתביא עמה רפורמות מרחיקות לכת, אך קיימים עוד מכשולים בדרך.

 

שלא כמו עם החוקה האירופית - שאותה דחו במשאל עם אזרחי הולנד וצרפת - הפעם היתה אירלנד למדינה היחידה מבין 27 החברות באיחוד האירופי שהביאה את הנושא להכרעת אזרחיה. זאת, משום שחוקתה פשוט מחייבת את ממשלתה לפעול כך. בהצבעה הקודמת, שנערכה ביוני 2008, רבים מהמצביעים הסבירו כי פשוט לא הבינו על מה הם מצביעים, חששו מפני הרעת מצבם הכלכלי, והצביעו "לא".


סופרים את הקולות באירלנד (צילום: AFP)

  

מאז ועד היום ניצלו מנהיגים "אירו-סקפטים" מסוימים במזרח אירופה את הציפייה לאישור האמנה על-ידי האירים כתירוץ לדחיית אישרור האמנה. לכן, אישורו כעת מביא עמו ציפיות לזירוז הליך האישרור הכולל. על האמנה להיות מאושררת בכל אחת ממדינות האיחוד האירופי כדי שתיכנס לתוקפה.

 

מהם המכשולים בדרך לאישור האמנה?

המכשול העיקרי בדרך להשלמת הליך האישרור הוא כעת נשיא צ'כיה, וצלב קלאוס, שלפני חודשים ספורים עוד כיהן כנשיא התורן של האיחוד האירופי. קלאוס, שאינו נמנה על התומכים הבולטים באירופה של הגוש הכחול, אמר כי אין בכוונתו לאשרר את האמנה עד שבית המשפט החוקתי בארצו יפסוק בעניינה של עתירה נוספת שהוגשה נגדה על-ידי קבוצה של סנאטורים מקומיים. מכיוון שהתלונה הזו הוגשה רק לא לאחרונה, ההכרעה בעניין עשויה להידחות לעוד חודשים.

 

עם זאת, אמר ראש ממשלת צ'כיה, יאן פישר, כי הוא מאמין שמדינתו תאשרר את האמנה עד סוף השנה. הפרלמנט הצ'כי אישר את האמנה, אולם היא עדיין צריכה לעבור את אישור בית המשפט ולהיחתם על ידי הנשיא.

 

למעט צ'כיה, רק עוד מדינה אחת נמנעה עד עתה מלאשרר את אמנת ליסבון - וזו שכנתה, פולין. עם זאת, ההערכות באירופה הן שהנשיא הפולני, לך קצ'ינסקי, יחתום על האמנה בעקבות אישורה באירלנד. אם צ'כיה ופולין לא יאשררו את האמנה עד לאביב, ייתכן שאירופה תתמודד עם משבר פוליטי לאורך כל קמפיין הבחירות הכלליות בבריטניה, שייערכו עד הקיץ הבא.

 

מנהיג האופוזיציה השמרנית בבריטניה, דיוויד קמרון - המוביל בפער ניכר על יריבו בראון בסקרים - הבטיח שאם האמנה לא תיכנס לתוקף עד אז, הוא יביא את הנושא למשאל עם אצל אזרחי הממלכה. עם זאת, מומחים מעריכים כי אפשרות זו אינה סבירה. "זה בהחלט לא סביר שהצ'כים לא יאשררו בתוך חצי שנה", אמר לרשת BBC הוגו בריידי, מומחה מהמרכז לרפורמה אירופית. ההערכה היא שהאישור באירלנד יוביל ללחץ גדול על יתר החברות לאשרר את האמנה בהקדם.

 

מהי בעצם אמנת ליסבון?

האמנה בת 250 העמודים, נחתמה בבירת פורטוגל בדצמבר 2007 ונחשבת לגרסה מדוללת של החוקה האירופית. היא נועדה לחזק את הנהגת מוסדות האיחוד האירופי, להוביל להתייעלות בתחום גיבוש מדיניות החוץ ולהפוך את תהליך קבלת ההחלטות להוגן יותר כלפי החברות החדשות והקטנות יחסית של הארגון.

 

על מנת לחזק את הנהגת האיחוד האירופי, שכיום מתחלף נשיאה מדי חצי שנה, מסדירה האמנה, בין היתר, את בחירתו של נשיא למועצה האירופית. הנשיא שיהיה ל"פנים של אירופה", אמור להיבחר על-ידי מנהיגי המדינות השונות, לכהונה בת שנתיים וחצי. בניגוד לחוקה האירופית שנדחתה ב-2005, האמנה החדשה אינה כוללת כל אזכור של נושאים סמליים, כגון המנון משותף או דגל. עם זאת, היא  נתפשת על-ידי רבים כחיונית לשם ייעול התנהלותו של גוש המדינות, שתפח מ-6 ל-15 מדינות ובשנים האחרונות ל-27 מדינות.

 

המועמד הבולט ביותר למי שאחרי אישרור האמנה עשוי להיבחר לנשיא הראשון של אירופה - מי שלמעשה יכהן יושב ראש המועצה שבה ישבו מנהיגי ושרי המדינות השונות בפסגות שיקיימו - הוא כיום ראש הממשלה הבריטי לשעבר ושליח הרביעייה הבינלאומית למזרח התיכון בהווה, טוני בלייר. לפחות כך דווח בימים האחרונים בעיתוני ארצו, אך ימים יגידו אם באמת יזכה לתמיכתם של מנהיגים כמו נשיא צרפת ניקולא סרקוזי וקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל.

 

השלב הבא, מבחינת האיחוד האירופי, יהיה מינוי 27 חברים חדשים למועצה האירופית, גוף שאמור לשמור על יישום האמנות והחוקים של הגוש. המנדט של המועצה הנוכחית יסתיים באוקטובר, אך בשל העיכובים באישרור אמנת ליסבון, לא תתחיל מועצה חדשה לפעול עד ינואר. יצירת תפקיד הנשיא של המועצה והנציב הגבוה שיהיה אמון על מדיניות החוץ יעלו לדיון כבר בוועידה הבאה של האיחוד האירופי, שתתכנס לקראת סוף החודש הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבחירות באירלנד
צילום: AFP
קלאוס. לא תומך בולט
צילום: רויטרס
מומלצים