לראשונה מאז 2005: מלך סעודיה בדמשק
אחרי שנים של מתיחות ביחסי ריאד-דמשק, הגיע המלך הסעודי עבדאללה לבירה הסורית, ונפגש עם הנשיא הסורי, בשאר אסד. על הפרק: איראן, הסכסוך הישראלי-פלסטיני ויציבות לבנון
מלך סעודיה עבדאללה הגיע היום (ד') לביקור חשוב בדמשק, במהלכו ייפגש עם הנשיא בשאר אסד. הביקור, הראשון של שליט סעודיה בסדוריה מאז 2005, נועד לשפר את היחסים בין שתי המדינות, שידעו מתיחות סביב מגוון של נושאים: איראן, הסכסוך הישראלי-פלסטיני ולבנון.
ביקורו של עבדאללה בדמשק, לראשונה כמלך, בא על רקע מאמציה של סוריה לצאת מהבידוד המערבי, בעוד הנשיא האמריקני ברק אובמה מבקש את עזרתה כדי להשכין שלום במזרח התיכון. אסד קיבל את פניו של עבדאללה בנמל התעופה, משם נסעו השניים ישירות אל הארמון הנשיאותי בבירה.
דיפלומטים בדמשק אמרו כי הבנה בין מנהיגי סעודיה וסוריה עשויה להוביל להסכמה רחבה יותר בעולם הערבי, שתמורה עשויה לסייע למאמצי השלום של אובמה, לקדם את הקמתה של ממשלה חדשה בלבנון, ולהרגיע את החששות בקרב הערבים הסונים מפני השיעים באיראן, בעלת בריתה של סוריה.
"שני המנהיגים מחזיקים תיקים חמים בידיהם. פלסטין והסבל בעזה; לבנון והצורך באחדות לאומית; ועיראק", נכתב בעיתון הסורי הממשלתי "א-ת'וורה". "אובמה זקוק לעזה, וסוריה יכולה להשפיע על ארגוני חמושים המתנגדים להצעות השלום שלו", אמר גורם פוליטי בדמשק.
היחסים בין שתי המדינות הידרדרו בעקבות ההתנקשות בחייו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, שהחזיק גם באזרחות סעודית, ב-14 בפברואר 2005. אחרי ההתנקשות באל-חרירי, סעודיה החלה לתמוך בתנועות האנטי-סוריות בלבנון, בעוד שסוריה המשיכה לתמוך בחיזבאללה. סעודיה היא התומכת העיקרית של סעד אל-חרירי, בנו של רפיק,המנהל מגעים עם פוליטיקאים בלבנון כדי להקים ממשלה חדשה.
האם סעודיה יכולה להשפיע על סוריה?
גם הברית בין דמשק לטהרן דירדרה את יחסי סוריה עם הממלכה. סעודיה ומדינות סוניות נוספות כמו מצרים, מנסות לחסום את ההשפעה של איראן השיעית על המזרח התיכון. סוריה היא בת הברית החשובה ביותר של איראן בעולם הערבי מאז המהפכה האיסלאמית בשנת 1979. למרות המתיחות בין המדינות, אסד ועבדאללה נפגשו שלוש פעמים במהלך השנתיים האחרונות. המפגש האחרון ביניהם היה ב-23 בספטמבר בעיר ג'דה שבסעודיה.
למרות הסימנים להתחממות, העריך דיפלומט מערבי
בריאד, שאסד לא יתרחק מאיראן. "אני לא חושב שלערב הסעודית יש מה להציע לסורים בתמורה להתרחקות מאיראן", ציין, והטיל ספק גם בכך שסעודיה תוכל לספק סיוע כלכלי בקנה מידה שיוכל להשפיע על מדיניות דמשק.
"מה שסוריה יכולה להציע בכל הנוגע לאיראן, הוא להבהיר שסוריה לא תהיה חלק מכל פעולה איראנית נגד האינטרסים הערביים", אמר העיתונאי הסורי, תאבט סאלם. הוא העריך שעבדאללה יהיה זה שיהיה נכון יותר להתפשר, "משום שסוריה כבר לא מבודדת ועמדתה לש איראן התחזקה אחרי מגעיה עם המערב". "הדבר החשוב הוא שאסד ועבדאללה מדברים עכשיו, שזו פריצת דרך כשלעצמה", סיכם דיפלומט.