המארב של לבני, השקט של ביבי: חוזרים לכנסת
"אנחנו מגיעים הרבה יותר מוכנים, הם יכולים ליפול כל שני וחמישי", אומרים באופוזיציה. אבל בקואליציה משוכנעים: לנתניהו אין סיבה לדאגה. האם מורדי העבודה ישיגו את הח"כ המפצל, איך תיראה ברית הזוגיות ומה יקרה לשיטת הממשל? קולקציית חורף 2010 של הכנסת
האם יוקם מאגר ביומטרי בישראל, כיצד ישבשו "נאמני הליכוד" את תוכניותיו של נתניהו, מה יעלה בגורלה של הרפורמה בוועדות התכנון והבנייה, והייתכן שדווקא הכנסת תביא פתרון לילדי העובדים הזרים? החידות הללו אמורות לבוא על פתרונן החל מיום שני הקרוב, עם פתיחת מושב החורף של הכנסת. אחרי הנאומים החגיגיים של הנשיא, היושב-ראש, ראש הממשלה ומנהיגת האופוזיציה - יחלו הקרבות האמיתיים במשכן.
באופוזיציה מבטיחים לעשות לממשלת נתניהו חיים קשים. "אנחנו מגיעים למושב הזה הרבה יותר מוכנים והרבה יותר חדורי רוח קרב - אנחנו כבר יודעים מה זה להיות אופוזיציה", אומר יואל חסון (קדימה). "בגלל הממשלה המנופחת", הוא מוסיף, "לא נותרו לקואליציה אצבעות לעבודה היומיומית בכנסת - הם יכולים ליפול כל שני וחמישי בהצבעה, בוועדה זו או אחרת ואפילו במליאה. המארבים שלנו יהיה שקטים ומדויקים".
יו"ר הקואליציה, זאב אלקין (ליכוד), לא מוטרד: "אנחנו נערכים היטב. כמו שהגענו בפעם הקודמת למאה אחוז תוצאות, אני בטוח שגם בחורף נגיע לאותם אחוזי הצלחה. ננסה להוביל קואליציה מגובשת, שיודעת לפתור מחלוקות ובעיות מבפנים תוך הידברות ויודעת להתייצב כחזית אחידה מול האופוזיציה. תמיד צריך להתכונן ולהיות קשובים לשותפים, אבל כרגע אין לנתניהו סיבות לחשוש".
המושב הזה יהיה ארוך במיוחד - כמעט עד חג הפסח. יפלו בו כמה הכרעות שנוגעות לחיי היומיום של כולנו, וכרגיל - הפוליטיקה צפויה לספק אקשן משלה. אם ילך ראש הממשלה למהלך מדיני משמעותי, או יקפיא הלכה-למעשה את ההתנחלויות - הוא צפוי להיתקל בהתנגדות עזה של הפלג הימני בסיעתו ושל השותפות הקואליציוניות. מנגד, מהלך מרחיק לכת עשוי להגביר את הלחץ מבית על ציפי לבני, להצטרף לממשלת נתניהו. אהוד ברק מצידו עשוי לאבד ח"כ חמישי לטובת "המורדים" בסיעה, דבר שיוביל לפיצול.
עוד במישור המדיני: כמה ח"כים מתכוונים לקדם במלוא המרץ את חוק משאל-העם על כל נסיגה משטח ישראלי. כאב הראש הקבוע - העברת התקציב המדינה - נחסך הפעם מנתניהו, לאחר שבמושב הקודם אושר תקציב דו-שנתי. ובכל זאת תעסיק הקופה הציבורית אותו ואת נבחרינו, בעקבות הקיצוץ הרוחבי שאושר בממשלה. בקואליציה מודים כי לפי שעה, קיימים קשיים להשיג את הרוב הדרוש לאישור הקיצוץ בוועדת הכספים.
בין דת למדינה
חזית חמה נוספת היא חוקי המשילות למיניהם. "חוק מופז" אושר כבר בתחילת הפגרה, ועל הכוונת של הקואליציה נמצאים עוד כמה שיפורים, בראייתה: "חוק סלומיאנסקי", המאפשר לשר שהתפטר מהכנסת לשוב להיות ח"כ, אם עזב את הממשלה; חוק המחייב תמיכה של 55 ח"כים לפחות (במקום 50) לאישור הצעה תקציבית; וחוק הקובע כי אם הביעה הכנסת אי-אמון בממשלה, האחרונה אינה נופלת אוטומטית, אלא רק אם המועמד שנבחר להרכיב ממשלה חלופית מצליח לעשות כן. לבד מן העובדה, שקידומם של חוקים אלה עשוי להוביל שוב לצעדי מחאה חריפים של האופוזיציה - בעטיים עלול נתניהו שוב למצוא את עצמו בעימות עם חבר סיעתו, יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, המתנגד למרבית חוקי המשילות.גם האלימות הגואה צפויה לככב במליאה ובוועדות, כאשר יו"ר ועדת חוקה, דוד רותם (ישראל ביתנו), מתכוון לקדם מספר הצעות במטרה להחמיר את הענישה. ניצן הורוביץ (מרצ) ואחרים ינסו לקבע בחקיקה את מעמדם של ילדי העובדים הזרים. שתי הצעות הנוגעות ליחסי דת ומדינה - ברית הזוגיות המקוצצת וחוק הגיור - עלולות להוביל למשברים לא פשוטים בין מרכיבי הקואליציה השונים. אחד מראשיה אומר: "צריכים לעבוד על זה בזהירות מירבית. האופן בו ינוסחו הצעות החוק לקריאה שנייה ושלישית קריטי. כל פסיק שלא ייראה לחרדים במקום עלול לערער את היציבות". ברית זוגיות מעניינת אחרת היא האפשרות לשיתוף פעולה בין קדימה לישראל ביתנו - או ניסיון של הראשונה להביך ולסנדל את האחרונה - סביב ההבטחה המשותפת לשנות את שיטת הממשל.
נושא נוסף שעשוי להסעיר את המערכת, הוא כוונתו של שר המשפטים לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה. ואפרופו יועץ משפטי - הוא גם זה שאמור לגזור בקרוב את גורלו הפוליטי של שר החוץ ויו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, שהמשטרה כבר המליצה להעמידו לדין.