ברכות בעולם: "הנובל - תמריץ לשלום במזה"ת"
מנהיגי העולם וחתנים קודמים של פרס נובל לשלום בירכו את נשיא ארה"ב. סרקוזי: "אמריקה חזרה ללבבות עמי העולם". דזמונד טוטו: "הוא מנדלה צעיר". לך ולנסה לא אהב את הבחירה: "מי? אובמה? בינתיים הוא רק מציע הצעות"
זכייה בהפתעה - כותרות אחרונות ב-ynet:
- הרשות מברכת את אובמה; הג'יהאד: למה הפרס?
- פרס לאובמה: התחלת להפוך את השלום למציאות
- איראן: "הנובל צריך לעודד פעולה נגד אי צדק"
- אובמה לא קיבל הודעה: "לא נהוג להעיר נשיא"
נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, שלח את ברכתו וציין כי הזכייה "ממחישה את חזרתה של אמריקה ללבבות כל עמי העולם". לדבריו, ועדת הפרס הכירה "בנחישותו המתמדת למען זכויות אדם, צדק, וקידום השלום בעולם,
בהתאם לצוואתו של המייסד אלפרד נובל". ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, שלח לוושינגטון מכתב ברכה אישי.
בגרמניה הזכירו גם היום ציון דרך ב"מהפכת השלום" ב-1989, אז נפלה חומת ברלין. הקנצלרית אנגלה מרקל ניצלה את המעמד כדי לברך את אובמה, אך הדגישה שהפרס "מהווה תמריץ עבור כולנו" לפעול יותר למען השלום בעולם. היא הוסיפה כי אובמה "הצליח בזמן קצר לייצר טון חדש ולאפשר פתיחת דיאלוג".
סילביו ברלוסקוני, האיש שכינה את אובמה ואשתו מישל "שזופים" – והסתבך בגלל פרשות חמורות בהרבה – אמר שהוא וחברי ממשלתו באיטליה "מחאו כפיים בהתלהבות" כאשר נמסרה ההודעה מאוסלו. נשיאת הפיליפינים, גלוריה ארויו, שלחה את ברכתה לנשיא ארצות הברית עבור "פרס לו הוא ראוי ביותר".
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בירך גם הוא: "הנשיא אובמה מביא עמו רוח חדשה של דיאלוג ומחויבות אישית למגוון רחב יותר של בעיות עולמיות כגון שינויי האקלים, הפירוק מנשק גרעיני ואיומים שונים על השלום והביטחון הבינלאומי".
"אובמה שינה את הדרך בה אנו מביטים על עצמנו והעולם"
ומה אומרים הזוכים הקודמים בפרס נובל לשלום? בקרבם הדעות קצת יותר מגוונות. חתן הפרס אשתקד, נשיא פינלנד לשעבר מארטי אהטיסארי, ביקש להזכיר: "עדיין אין לנו שלום במזרח התיכון. בעת הזו ברור שהם (ועדת הפרס) רצו להמריץ את אובמה לקדם את הנושאים האלה, ואני מאחל לו הצלחה".
חתן הנובל מ-1983, הפולני לך ולנסה, היה נחרץ יותר בביקורת על הפרס שהוענק "טרם זמנו". מנהיג תנועת "סולידריות" הגיב: "מי? אובמה? כל כך מהר? זה מהר מדי – לא היה לו את הזמן לעשות שום דבר עדיין. בינתיים הוא רק מציע הצעות. אבל לפעמים ועדת נובל מעניקה את הפרס כדי לעודד פעולה אחראית".
מנגד, חצי יובל אחרי שזכה בפרס על מאבקו באפרטהייד בדרום אפריקה, הבישוף דזמונד טוטו הפליג בשבחים וכינה את אובמה "מנדלה צעיר, שנושא את תקוות העולם". טוטו ציין כי "הבחירה אמנם מפתיעה משהו, אבל היא נהדרת. כבר היתה לו השפעה משמעותית, הוא שינה את האווירה וכמעט כולם חשים יותר ביטחון לגבי מצבו של העולם".
מיכאיל גורבצ'וב, הנשיא האחרון של ברית המועצות שקיבל את הפרס ב-1990, אמר: "אני שמח. מה שאובמה עשה בתקופת נשיאותו זה סימן גדול, הוא העניק תקווה. בזמן הקשה הזה, אנשים שמסוגלים לקחת אחריות, שיש להם חזון, מחויבות ורצון פוליטיים ראויים לתמיכה".
לפני ארבע שנים זכה בנובל לשלום ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, המצרי מוחמד אל-בראדעי. לטענתו, אובמה ראוי לפרס כי הוא "שינה את האופן שבו אנו מביטים על עצמנו והעולם שבו אנו חיים, והצית מחדש את התקווה לעולם שחי בשלום עם עצמו".
אל-בראדעי הוסיף: "אובמה גישר במחלוקות והבהיר שהוא רואה את העולם כמשפחה אנושית אחת, ללא קשר לדת, גזע או שיוך אתני. הוא סיפק מנהיגות יוצאת מן הכלל בדרך לעולם ללא נשק גרעיני".
גם בארגון "אמנסטי" אינטרנשיונל שלחו ברכה לאובמה, בה כתבו כי הם מצפים שהוא יפעל בצורה החלטית כדי להשיג שלום במזרח התיכון. "הנשיא אובמה נקט כמה צעדים חיוביים בדרך לשיפור מצב זכויות האדם בארצות הברית ומחוצה לה - אך נותרה עבודה רבה בתחום זה", אמרה איירין קאהן, מזכ"לית אמנסטי אינטרנשיונל. "הפרס מעלה את ציפיותינו מהנשיא אובמה - ואנחנו מצפים שיפעל בצורה נחושה והחלטית כדי להשיג שלום במזרח התיכון, וכן כדי להפסיק את ההידרדרות במצב זכויות האדם בשם המלחמה בטרור, ולהיאבק בעוני לנוכח המשבר הכלכלי העולמי".