שתף קטע נבחר
 

מדענים: פריצת דרך בגילוי מקור "מחלת היאפים"

עד כה לא היה ידוע המקור לתסמונת, שכונתה גם "מחלת היאפים". מחקר חדש גילה כי 95% מאלו שסובלים ממנה, נושאים נגיף ייחודי. המשמעות: גילוי מוקדם של החולים במחלה ואולי אף תרופה

פריצת דרך משמעותית בחקר תסמונת התשישות הכרונית : מדענים הצליחו למצוא קשר הדוק בין הדבקה בנגיף XMRV לבין תסמונת התשישות הכרונית. לדברי אחת מעורכות המחקר, הממצאים המתפרסמים בכתב העת Science מצביעים על כך כי הדבקה בנגיף זה - היא הסיבה היחידה לתסמונת התשישות הכרונית. החוקרים מדגישים כי דרוש מחקר נוסף בנושא, אך משוכנעים בקשר "חזק" כדבריהם, בין הדבקה בנגיף לבין המחלה שעד כה הגורמים לה היו עלומים. 

 

תסמונת התשישות הכרונית - CFS פוגעת על פי ההערכות בכ-17 מיליון בני אדם ברחבי העולם ובאחד מכל אלף ישראלים. בעבר כונתה התסמונת בטעות "מחלת היאפים", משום שרופאים הטילו ספק האם המחלה אכן קיימת. במשך השנים הלך והתבסס המדע סביב התסמונת ועמו התסמינים הברורים שלה שעיקרם עייפות, תשישות, כאבי שרירים, כאבי ראש, חום ודיכאון. התסמינים עשויים להימשך חודשים עד שנים ולעתים כל החיים.

 

אין כל טיפול לתסמונת, שכן עד היום לא נמצא הסבר מניח את הדעת אשר לגורמים לה. השערות שונות הועלו באשר לגורמים ובהם הדבקה בנגיפים שונים כמו מחלת הנשיקה לה גורמים נגיפי EBV ו-CMV, או נגיפי ההפטיטיס אולם ההוכחות לכך היו קלושות.

 

כיוון שהגורם לתסמונת אינו ברור, אי אפשר לאבחן את המחלה בבדיקת מעבדה או בהדמיות. לפיכך האבחון נעשה על סמך הסיפור הקליני של החולה, בדיקה גופנית ושלילה של מחלות או תסמונות אחרות.

 

אשתקד גילה צוות חוקרים מאוניברסיטת גלזגו שבדק רצפים גנטיים אצל חולי תסמונת ה-CFS מספר גנים המתבטאים באופן שונה אצל החולים, בהשוואה

לאותם גנים אצל אנשים בריאים מאותו מין ואותו גיל.

 

המחקר החדש הראה כי הנגיף הקרוי XMRV, הקשור ללוקמיה בעכברים, נמצא ב-68 מתוך 101 חולים בארצות-הברית הסובלים מתסמונת התשישות הכרונית. 

 

החוקרים המשיכו בבדיקותיהם בקרב חולים רבים נוספים עם התסמונת ומצאו כי בקרב 95% מאלה עם תסמונת התשישות הכרונית נמצאו נוגדנים בבדיקות הדם לווירוס ה-XMRV. פירושו של דבר שמרביתם נדבקו בו בשלב כזה או אחר של חייהם.

 

החוקרים משוכנעים שעם ממצאים כאלה, הווירוס XMRV הוא הגורם לתסמונת התשישות הכרונית. אמנם הם מדגישים כי מדובר במחקר ראשוני בלבד, וכי ידרשו מחקרים נוספים כדי לאושש את הממצאים. אך אם יימצאו ממצאים דומים אצל קבוצות נוספות, והווירוס יתקבל כאחראי ל-CFS, הרי שהמשמעות היא אפשרות לגילוי מוקדם של החולים במחלה, פיתוח תרופות וחיסונים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
תשישות כרונית. התרופה בדרך?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים