מקורבי לדור: המצפון חייב אותו. הוא לא מתפטר
פרקליט המדינה חזה את הסערה שיחולל מכתבו המתוקשר לשר, "אבל המוסר חייב אותו לפעול כך". עם שובו מחו"ל, אומרים ל-ynet מקורביו, ישדר "עסקים כרגיל" - גם אם נאמן חושב על הדחה. על יוזמת היועץ המפוצל: "זה כמו שיהיו שלושה רמטכ"לים - אוויר, ים ויבשה". במסדרונות הפרקליטות יש גם מי שחולק על הבוס, אבל בעיקר תוהים: אם ילך - מה יהא עלינו?
הפצצה שהטיל פרקליט המדינה- מכתב חסר תקדים בחריפותו לשר המשפטים - הפכה לשיחת היום בצמרת המערכת הפוליטית והמשפטית בישראל. בסביבתו של משה לדור מביעים צער על הגלישה לפסים אישיים: "מה שאותנו מטריד זה שבמקום להתעסק במהות, מתעסקים עם האיש והדרך. היינו שמחים אם הדיון היה מתמקד במהות, אבל לא שמענו שום תשובה עניינית".
גם היום טוענים המקורבים, כי על היוזמה לפצל את משרת היועץ המשפטי
שמע הפרקליט רק לפני עשרה ימים, והיא בעייתית במיוחד: "צריך גורם אחד שיגיד מהו החוק, ולא שני גורמים. פיצול התפקידים זה כמו לקחת את צה"ל ולחלק אותו לרמטכ"ל יבשה, רמטכ"ל ים ורמטכ"ל אוויר".
על הצעד החריג של שיגור המכתב, אומרים מקורבי הפרקליט: "נוכח מהלך בלתי קונבנציונלי, משתמשים באמצעים בלתי קונבנציונליים. מה רוצים שלדור יעשה, יוריד את הראש? האם זה נורמלי שהשר הממונה על המשרד עושה כזה מהלך בלי התייעצויות?"
משה לדור עצמו, מבהירים מקורביו, קיבל היום חיזוקים רבים מצד פרקליטים ואישים שונים, ואינו מתחרט. הוא לקח בחשבון את הסערה שצפויה להיווצר, אולם חשב שהמצפון והמוסר מחייבים אותו לפעול כפי שפעל. כך או כך, אין לו כל כוונה להתפטר: "אולי לשר יש כוונה להסיט את הדיון לכיוון הזה. אבל מבחינת לדור, כאשר יחזור לארץ - ימשיך כרגיל".
גורמים בפרקליטות אמרו כי לדור לקח בחשבון את הסערה התקשורתית סביבו וכי הוא חשב שאין דרך אחרת ועשה זאת כצעד מנהיגותי חשוב. "בשביל מה בן-אדם צריך לחזור מענייניו הפרטיים ולהיות פרקליט המדינה, אם הוא לא יכול להגיד את הדברים שמפריעים לו? הוא לקח את הדברים בחשבון, שיכול להיות שיגיע מצב והשר יכעס עליו ואף יזמן אותו לשיחה", אמרו הגורמים.
מחלוקת במסדרונות
בינתיים, עובדיו של לדור חלוקים בעמדתם, האם עשה נכון בשולחו את המכתב. "הוא הגן על הפרקליטים, ונתן ביטוי לכך שהפרקליטות, כמערכת, הינה אחת הרשויות החזקות ביותר למלחמה בפשע. טוב שהבהיר זאת במכתב כזה לנאמן", אמרו בפרקליטות בשיחות פנימיות.
עם זאת, היו כאלו שמתחו עליו ביקורת. לדברי כמה פרקליטים, לדור הלך רחוק מדי ולא היה צריך להפיץ לכל עובדי הפרקליטות את מכתבו, כאשר ידע שמיד הוא יגיע לתקשורת. "לדור צריך היה לשלוח מכתב אישי לשר, בו הוא חווה את דעתו על עניין הפיצול, וכך היה מביע בצורה סולידית וטובה, את עמדת המערכת".
בקרב העובדים יש תמימות דעים, כי הצעד החריף אותו נקט לדור נבע מהצורך להגן על שמה הטוב של הפרקליטות, במיוחד לאור העובדה שהשר נאמן, כאשר הציג את תוכנית הפיצול, ביקר את הפרקליטות - שלדבריו לא עושה מספיק במיגור הפשע מהרחובות.
"מכתבו של לדור היה מעומק הלב, כאדם שנפגע פגיעה אישית מדברי נאמן, ולכן חש צורך לכתוב מכתב שכזה. בדבריו, ביטא לדור את מחשבות כולנו, ואת העובדה שאנו עושים לילות כימים כדי למגר את הפשע מהרחובות", אמרו גורמים בפרקליטות.
בפרקליטות חוששים כעת מהסלמה ביחסים בין השר לפרקליט המדינה, והעובדה שיכול להיות שכדור השלג שהתגלגל יביא לבסוף להתפטרותו או לפיטוריו של לדור. "אין ספק שטלטלה בדמות עזיבתו של לדור, במיוחד לאחר שמזוז אמור לעזוב את תפקידו בעוד כחודשיים תטלטל את המערכת, ותגרום להרבה פרקליטים להרהר באפשרות לחשוב על המשך עתידם המקצועי".