שתף קטע נבחר

 

"האינטרנט היא תשתית לאומית"

ח"כ דני דנון, יוזם החוק להקמת רשות ממשלתית לניהול האינטרנט בישראל, מגיב למאמרו של אביב אילון

בשנים האחרונות הפך האינטרנט למצרך בסיסי בחברה הישראלית, ונוצר צורך להבטיח את זמינותו, מהירותו ואיכותו לכלל אזרחי המדינה. במצב כיום, האחריות על רשת האינטרנט ותפקודה מבוזרת בין גופים שונים, חלקם פרטיים וחלקם ממשלתיים.מתוך הסתכלות קדימה אל העתיד נדרש להקים גוף ממשלתי אשר יפקח, יסדיר וידאג למכלול הנושאים העולים מתוך הרשת.

 

כיום, האחריות על רישום שמות המתחם (דומיינים), ניהולם והסדרתם תחת הסיומת ".il" נמצאת בידי העמותה "איגוד האינטרנט הישראלי". כל אדם אשר רוכש שם מתחם ישראלי משלם "דמי רישום" שנתיים לאיגוד האינטרנט הישראלי, אשר משמשים את האיגוד למטרות שונות. בעוד שארגון האינטרנט הישראלי מקיים פעילויות רבות, מגוונות וחשובות, ועושה רבות להגשמת מטרותיו המוצהרות, הרי שעדיין מדובר בגוף ציבורי, אך המנוהל באופן פרטי, ללא כל פיקוח חיצוני וללא כל סטנדרטים חברתיים ולאומיים.

 

הצעת החוק בנושא נועדה להקים רשות האינטרנט שתורכב מחמישה-עשר מומחים בתחום, אשר ימונו על פי קריטריונים ברורים ונוקשים, ולא יהיו עובדי מדינה או כל אדם אשר עשוי להיות בניגוד עניינים עם כהונתו ברשות.

 

חמישה עשר החברים יהוו את מועצת הרשות, שתכהן בהתנדבות וללא שכר. תפקידם של חברי המועצה יהיה להתוות את המדיניות, ולהחליט עם אילו גורמים להתקשר ובאילו טכנולוגיות להשתמש על מנת להגשים את יעוד החוק.

 

תעריפי רישום אתרים ירדו?

לגבי הפיקוח על חברי המועצה, החוק ממנה נציב תלונות, שגם יקבל עררים על חסימת אתרים שלא בצדק או בטעות. הקמת הרשות לא תוביל בהכרח להעלאת מיסים, כיוון שפעילותה תמומן מהסכומים שבעלי המתחמים משלמים כבר כיום לאיגוד האינטרנט הישראלי. למעשה, יתכן מאוד ותעריפי רישום המתחמים אף ירדו כתוצאה מפעילות יעילה יותר ושקופה יותר.

 

נראה שכולם מסכימים שקיימים באינטרנט תכנים רבים שאינם מתאימים לכולם. אותה הסכמה קיימת בקרבנו, כחברה, כי תכנים פדופילים יש למגר ולעשות את מירב המאמצים על מנת למנוע את הפצתם בקרב הגולשים בישראל, ואין הבדל בין מניעת שידור תכנים כאלו בטלוויזיה לבין מניעת גלישה לאתרים כאלו באינטרנט. לעומתם, אתרים שאינם פדופיליים אך עלולים לפגוע בציבורים מסוימים כמו אתרי פורנוגרפיה או אלימות קשה לא יחסמו כברירת מחדל.

 

סינון בחינם

הצעת החוק תחייב את ספקיות האינטרנט להציע לגולשים, ללא כל תשלום נוסף, את האפשרות לחסום את אותם אתרים, אך ההחלטה על החסימה נמצאת בידי הגולש בלבד. מדינות רבות בעולם, שעיר בירתן היא לא טהרן, עשו צעדים באותו כיוון. בארצות הברית ובבריטניה מונה גורם מרכזי מטעם הממשל לטיפול בבעיות אבטחה מקוונת. בגרמניה חוקק חוק למניעת גישה לאתרים פדופילים. באוסטרליה מקדמים חקיקה מטעם הממשלה למניעת גישה לאתרים פוגעניים. עפ"י הצעת החוק - השיטה והקריטריונים לפיהם יסווגו האתרים כפוגעניים יקבעו על ידי הרשות, אך סביר להניח שהם יבוססו על דיווח גולשים ומקורות חיצוניים.

 

ברור לכל כי בדיוק כמו בעולם הלא-וירטואלי, גורמים עבריינים יחפשו כל הזמן דרכים לעבור על החוק ולהתגבר על רשויות אכיפתו. רשות האינטרנט תיאלץ להתמודד עם האתגרים הטכנולוגיים המתפתחים תדיר, ותצטרך לשדרג, יחד עם ספקיות האינטרנט, את מערכות סינון האתרים כדי להתמודד עם פריצות וניסיונות שונים לעקוף את המערכת. ועדיין, גם אם יצליחו גולשים כאלו ואחרים לעקוף את מערכת הסינון, המצב יהיה טוב בהרבה יחסית למצב כיום בו כולם יכולים לגשת לכל אתר ללא יכולת פיקוח או ביקורת.

 

צריך לזכור שהיום האינטרנט הוא כבר לא רשת תקשורת של שכבות מסויימות באוכלוסיה אלא היא, כאמור, מצרך בסיסי במשק הישראלי. לא ייתכן כי ניהול רשת האינטרנט הישראלית נמצא בידיים פרטיות ומבוזר בין גופים שונים. על הממשלה לקחת את המושכות לידיים, עדיף מאוחר מאשר לעולם לא, ולוודא, בין השאר, שאספקת האינטרנט תיהיה תמיד ואף בשעת חירום.

 

אינטרנט בשעת חירום

הצעת החוק מסדירה, לראשונה, את ניהול הרשת בישראל בחירום, כמו למשל בזמן אסון טבע או מלחמה. הצעת החוק מאפשרת, בין השאר, לרשות להפעיל סמכויות נרחבות על

מנת למנוע התקפות האקרים על תשתית הרשת במטרה להפילה ולהפסיק פעילותה, ועל מנת למנוע פעילויות אחרות שעלולות לסכן את בטחון המדינה. ממש כמו סמכויות חירום אחרות שיש לממשלה, הרשות תוכל להפעיל סמכויות אלו בהתקיים תנאים קשיחים מאוד ומוגדרים מראש, והחשש שיעשה בסמכויות אלו שימוש יתר הוא חשש לא מוצדק. כך או כך, פעולות הרשות נתונות, כמו כל פעולת רשות מנהלית, לביקורת של בית המשפט ומבקר המדינה.

 

הצעת החוק היא בגדר הצעה ועוד כברת דרך ארוכה עד להפיכתה לחוק במדינת ישראל. בתקופה הזו יתקיים בקרב הציבור, התקשורת והן בכנסת, דיון ארוך וממצה באשר למשמעויות הרבות והשונות של הצעת החוק. גורמים אשר יהיו מעוניינים להסתייג, לתמוך, לחלוק, להציע או להשמיע את דעתם יוזמנו לעשות זאת, ודעתם תישמע בנפש חפצה. בסופו של יום, תועמד להצבעה מול מליאת הכנסת הצעת חוק מאוזנת, משופרת, ואיכותית, אשר תביא להסדרת תחום האינטרנט בישראל בצורה טובה, מתוך מחשבה אסטרטגית על עתיד הטכנולוגיה והרשת בישראל.

 

לפרטים נוספים, הכנסו לאתר האינטרנט שלי, קראו אודות ההצעה ושילחו את תגובותיכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ דני דנון
מתוך אתר הכנסת
מומלצים